واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: واعظ زاده: خودزایی و خودآفرینی رمز اصلی پیشرفت ملل است تهران- ایرنا- رییس مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت گفت: برای دستیابی و پیشرفت و برون رفت از عقب ماندگی باید از خود فراتر برویم و بر خود بی افزاییم که این به معنای خودزایی و خودآفرینی است.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دکتر صادق واعظ زاده روز پنج شنبه در ششمین کنگره پیشگامان پیشرفت به بررسی علل عقب ماندگی ایران طی دوره های اخیر پرداخت و گفت: عده ای در اظهارنظرهای کلی دلایل مختلفی همچون عدم رشد فکری، نبودآزاداندیشی و فضای بسته، عوامل مختلف تاریخی و جغرافیایی را به عنوان علل اصلی عقب ماندگی ایران مطرح می کنند اما این مساله نیازمند بررسی دقیق تر و عمیق تر است.
وی برای نمونه به پیشینه 2500 ساله حمل و نقل در ایران اشاره کرد و گفت: ایرانیان از زمان هخامنشی با استفاده از ارابه های مستحکم و پیشرفته سرزمین پهناوری که از مرزهای چین تا شمال آفریقا را در بر می گرفت درمی نوردیدند.
وی خاطرنشان کرد: در عصر صفویه ارابه های ایرانی به کالسکه تبدیل شدند و طی قرون متمادی این ابزارهای حمل و نقل تغییر چندانی نکرد، اما در اروپا با وقوع انقلاب صنعتی و کشف نیروی محرک بخار ، کالسکه ها دارای موتور شدند و به تدریج تکامل یافتند.
وی ادامه داد: در اروپا یک انتقال آرام و توسعه پیوسته طی قرن ها صورت گرفت اما در ایران با ورود خودرو به کشور، یک گسست در عرصه حمل و نقل اتفاق افتاد و حدود دهه 30 شمسی هزاران نفر درشکه چی شغل خود را از دست دادند و تبعات اقتصادی و اجتماعی زیادی ایجاد شد.
رییس مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در ادامه به سابقه هزاران ساله معماری ایران پرداخت و گفت: بسیاری از سازه های معماری ایران در شهر سوخته، زیگورات شوش، تخت جمشید، ارگ بم و برج قابوس در گذشته و حال موجب تحیر مورخان غربی بوده و هست اما در سیر تاریخی معماری کشور متوجه می شویم که بسیاری از مظاهر معماری از جمله کاروانسراها ، چاپارخانه ها، آب انبارها، حمام های عمومی، پل ها و رختشوی خانه ها که صدها فناوری و مهارت حساب شده در آنها نهفته بود بدون انتقال این فناوری ها کنار گذاشته و منسوخ شده اند.
واعظ زاده آغاز گسست در معماری ایران را مربوط به سال 1300 شمسی و ساخت ساختمان صندوق پس انداز بانک ملی به دست معمار آلمانی مرتبط دانست و گفت: از این تاریخ به بعد است که با شروع احداث ساختمان های دولتی به سبک معماری فرنگی به یکباره هزاران فوت و فن معماری ایران با کنار رفتن شاغلان این حرفه دفن می شوند.
وی تاکید کرد: در رابطه با دیگر مظاهر فناوری قدیم همچون ابزارهای کشاورزی یا ریسندگی نیز همین اتفاق افتاد و این ابزارها به دلیل تکمیل نشدن با ورود تکنولوژی غربی به کنار رفتند.
وی با بیان اینکه برخی صاحبنظران چسبیدن به افکار و چیزهای کهنه و نشناختن خود را از دلایل اصلی وقوع این گسست می دانند ادامه داد: به طور طبیعی وقتی ما خود و داشته هایمان را به درستی نمی شناسیم و به آنها عمیقا معتقد نمی شویم و دستاوردهای دیگران را شناسایی نمی کنیم نمی توانیم بر خود بیفزاییم و دچار عقب ماندگی می شویم.
واعظ زاده مهمترین تجربه غرب در عرصه پیشرفت را دو عمل نوآوری و صنعتی کردن دانست و گفت: در اروپا به مدت هزار سال فکر، نوآوری و هر نوع پیشرفتی به زنجیر کشیده شده بود که با پایان قرون وسطی اروپاییان از این زنجیرها رها شده و مانند یک کودک نوپا با نگاه کنجکاوانه به همه مسائل، تجربیات جدید در حوزه های مختلف را آغاز کردند.
وی خاطرنشان کرد: البته در آن سال ها ایران هم هر چند بهشت نبود ولی جهنم هم نبود و برخی از پادشاهان ما حتی به فرزندان خود نیز رحم نمی کردند اما در ایران نخبگان به عنوان واسطه میان مردم و حکومت ها عمل کرده و حکومت ها را آرام می کردند بنابر این ما احساس خفقان نکردیم و آرام آرام به خواب رفتیم اما در اروپا بعد از خفقان هزار ساله یک بیداری و جهش ایجاد شد.
وی رشد انفجاری جمعیت را یکی دیگر از عوامل تغییر نگاه اروپایی ها به مقوله پیشرفت عنوان کرد و گفت: رشد سریع جمعیت در اروپا از سال 1700 میلادی شروع می شود که این رشد در ایران 200 سال بعد است و در شرایط انفجار جمعیتی تولید سنتی دیگر کفاف نمی دهد و باید به تولید صنعتی روی آورد.
واعظ زاده شناخت مهارت های خود، نوآوری و تبدیل آنها به فناوری و صنعتی کردن فناوری ها و تولید انبوه را لازمه پیشرفت دانست و گفت: متاسفانه ما طی یک قرن اخیر به جای نوآوری و تکمیل داشته های خود به واردات روی آورده ایم غافل از اینکه ساختن یک باغ و جنگل با انتقال درخت میسر نمی شود و باید به جای آن بذر بکاریم.
ششمین کنگره پیشگامان پیشرفت به همت مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت و با هدف بسترسازی و تسهیل حضور گسترده و پرنشاط جوانان در عرصه تفکر و مطالعه و ابراز نظر برای پیشرفت جامعه و نظام اسلامی تدارک یافته است.
علمی(3)**1055**م.ب**1599
13/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]