واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: از زندگی خصوصی سیاستمداران پول درنیاورید/نمایشگاه مطبوعات فرصتی برای نقد و داوری مطبوعات است
عضو هیات علمی گروه ارتباطات دانشگاه تهران میگوید، باید عرصهی خصوصی زندگی سیاستمداران و هنرمندان توسط روزنامهنگاران حفظ شود و نباید مطبوعات از این موضوعات برای فروش بیشتر بهره بگیرند.
به گزارش نامه نیوز، مسعود کوثری، دربارهی بیستمین نمایشگاه مطبوعات اظهار کرد: همین که دوباره توانستیم نمایشگاه مطبوعات را داشته باشیم خود امری مثبت به حساب میآید، به هر حال اگر مطبوعات بازبینی، نقد و داوری نشوند، رشد نمیکنند و نمایشگاه مطبوعات فرصتی برای نقد و داوری مطبوعات است. در سالهای گذشته کاستیهایی را در مطبوعات ایران دیدیم که نگرانیهایی را در میان مسئولان کشور ایجاد کرد. امیدواریم که این نمایشگاه زمینهساز رفع نگرانیهایی باشد که مقام معظم رهبری دربارهی مطبوعات کشور دارند.
او افزود: از سوی دیگر حضور مردم در این نمایشگاه باعث میشود که نگاه صمیمانهتری نسبت به مطبوعات پیدا کنند و رابطهی جدیدی بین مردم و مطبوعات برقرار شود. متأسفانه با آمدن رسانههای دیجیتال این رابطه سست شده است و مردم به متون چاپی توجهی نشان نمیدهند در صورتی که توجه به مطبوعات مهم است چون ممکن است سایتها حاوی مطالب نادرست و شایعه باشند و افکار مردم را مسموم کنند؛ در صورتی که مطبوعات به عنوان یکی از ارکانهای نظامهای سیاسی جدید میتوانند در خدمت ایجاد نظم اجتماعی و دوری از تنشها و شایعات قرار گیرند.
او ادامه داد: بنابراین همانطور که گفتم تجدید این نمایشگاه خود به تنهایی حسن است. با این همه تا رسیدن به نمایشگاه مطلوب فاصلهی زیادی داریم. امیدوارم که با بازبینی این نمایشگاه توسط مردم و مسئولان، زمینهی ارتقای آن فراهم شود؛ البته به نظر میرسد که باید جایگاه مناسبی برای نمایشگاه مطبوعات و کتاب در نظر گرفته شود. فضایی که اکنون برای برگزاری این دو نمایشگاه درنظر گرفته شده است، فضایی مقدس است که برای اقامهی نماز تهیه شده است و گنجایش این جمعیت را ندارد. بهتر است که از الآن برای مکان نمایشگاه مطبوعات سرمایهگذاری شود که البته انجام همین اقدام نیز سه - چهار سال طول میکشد.
این مدرس ارتباطات همچنین اضافه کرد: یکی دیگر از مواردی که نمایشگاه مطبوعات باید به آن رسیدگی کند، این است که غرفههای مطبوعاتی راههایی را برای برقراری ارتباط با مردم فراهم کنند. اکنون در غرفههای مطبوعات و خبرگزاریها فقط مسئولان مورد مصاحبه قرار میگیرند بهتر است که مردم هم در نظر گرفته شوند، این نمایشگاه فقط برای مسئولان نیست بلکه برای تودههای مردم هم هست. آنها هم باید مورد مصاحبه قرار بگیرند. باید بررسی شود که چرا آنها یک مصاحبه را میخوانند یا نمیخوانند و رابطهی آنها با خبرگزاریها چگونه است.
کوثری تاکید کرد: به نظرم مردم در این نمایشگاه دیده نشدند، باید برای مردم جوانان، نوجوانان و کودکان برنامه داشته باشیم. از سوی دیگر من فکر میکنم یکی از موارد دیگری که باید در سال آینده به آن توجه کرد ژورنالیسم کودکان است. ما باید در نمایشگاه بخشی را هم برای ژورنالیسم کودکان داشته باشیم و این نمایشگاه فرصت خوبی برای پرورش استعدادهاست.
او در بخشی از سخنانش دربارهی رعایت اخلاق حرفهای در مطبوعات گفت: بحث اخلاق حرفهای موضوع مهمی است ولی متاسفانه علیرغم وجود چارچوبهای اخلاقی که درعرف و سنت و دین ما وجود دارد، ما شاهد بی اخلاقیهایی در مطبوعات هستیم و این پدیدهی خوبی نیست. یک جامعهی اسلامی باید مبتنی بر انصاف باشد و اصل راهنمایی اخلاقی برای مطبوعات انصاف است. باید انصاف داشته باشیم و رحم و مروت اسلامی که مبنای رابطهی برادرانه در قرآن است، بنای ارتباطات ما باشد.
عضو هیات علمی گروه ارتباطات دانشگاه تهران بیان کرد: علاوه بر این مطبوعات باید ملاحظهی عرصهی خصوصی را بکنند و جانب احتیاط و عدالت را رعایت کنند و از حد خودشان فراتر نروند. عرصهی خصوصی باید هم دربارهی سیاستمداران و هم دربارهی هنرمندان رعایت شود و نباید در مطبوعات وسیلهای برای فروش زیاد شود. بنابراین باید از حرکت به سمت ژورنالیسم زرد که به فضای کشور ما آسیب میزند، فاصله بگیریم.
کوثری در پاسخ به این سؤال که چه راههای برای ملزم کردن خبرگزاریها و مطبوعات به رعایت اخلاق وجود دارد؟ گفت: نظام صنفی مطبوعات باید تقویت شود و حفظ قواعد اخلاقی هم باید توسط صنف آموزش داده شود. این آموزش باید در قالب دورههای آموزشی انجام شود که یک ژورنالیست برای ورود به عرصهی مطبوعات میگذراند. نباید ژورنالیسم افسار گسیخته باشد و افراد صرفا به صورت تجربی به آن بپردازند. آنها حتما باید ملزم باشند که دورههای حرفهای را بگذرانند.
او ادامه داد: علاوه بر این، همان طور که مقام رهبری فرمودند ملاک قانون است. اگر مطبوعات ما در چارچوب قانون حرکت کنند بهترین نظام مطبوعاتی به وجود خواهد آمد. ما به دلایل مختلف دوست نداریم قانون را رعایت کنیم ولی به گفتهی مقام رهبری این تبعیت از قانون است که هر کسی را در جای خود نگه میدارد و اجازهی تعرض به دیگران و عدول از قانون و اخلاق را نمیدهد. باید تبعیت از قانون را به عنوان یک کنترل بیرونی و درونی در دستور کار خود قرار دهیم.
منبع: ایسنا
۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]