واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: چهاردهمین فصل کاوش در محوطه شهر سوخته آغاز شد زاهدان - ایرنا- مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری سیستان وبلوچستان گفت: چهاردهمین فصل کاوش در محوطه اثر باستانی بین المللی شهرسوخته در شمال استان روز شنبه آغاز شد.
"علیرضا شه بخش" در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: با پیگیری های صورت گرفته بعد از چهار سال وقفه، برنامه کاوش گسترده در این اثر جهانی از سر گرفته شده است.
وی اظهارداشت: این فصل از کاوش در بخش های مختلف از جمله در منطقه مسکونی شهر سوخته، به صورت محدود در گورستان، مرمت اشیای قدیمی حفاری های گذشته، مطالعات انسان شناسی، ژئوفیزیک و پزشکی سلامت مردم این محوطه باستانی انجام خواهد شد.
شه بخش گفت: نیروهای متخصص از پژوهشکده باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، دانشکده پزشکی شهید مدرس تهران، دانشگاه شیراز و موسسه باستان شناسی دانشگاه زابل کار کاوش در شهرسوخته را برعهده دارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان وبلوچستان افزود: 30 نفر با تخصص های مختلف از جمله باستان شناسی، مرمت اشیای تاریخی، باستان سنجی، انسان شناسی و پزشکی به سرپرستی دکتر سجادی از امروز به مدت دو ماه در محوطه باستانی بین المللی شهر سوخته چهاردهمین فصل کاوش را آغاز کرده اند.
وی یادآور شد: نتایج این فصل از کاوش بعد از اتمام کار و انجام مراحل لازم به اطلاع عموم خواهد رسید.
شه بخش گفت: کاوش در محوطه باستانی شهرسوخته درقالب 13 فصل از سال 76 آغاز و تا سال 89 ادامه داشت که به دلایل مختلف به مدت چهار سال متوقف شد.
وی با اشاره به توان بالای گروههای باستان شناسی ایرانی در اجرای برنامه های حفاری و کاوش تاکید کرد: این فصل از کاوش با استفاده از نیروهای کارشناس ایرانی و بدون بهره گیری از گروه های باستان شناسی خارجی انجام می شود.
شهرسوخته به عنوان هفدهمین اثر باستانی تاریخی جمهوری اسلامی ایران و هزارمین اثر جهانی در سازمان فرهنگی بین المللی یونسکو ثبت شده است.
شهرسوخته بقایای دولت شهری باستانی با قدمت پنج هزار سال در ایران است که در 56 کیلومتری زابل و در حاشیه جاده زابل- زاهدان در استان سیستان وبلوچستان و شرق ایران واقع شده است.
این شهر بر روی آبرفت های مصب رودخانه هیرمند به دریاچه هامون و زمانی در ساحل آن رودخانه بنا شده بود. دورهٔ بنای این شهر بزرگ با دوره برنز تمدن جیرفت مقارن است و ایرانیان در حدود 6 هزار سال پیش در این شهر زندگی می کردند.
بر مبنای یافته های باستان شناسان شهر سوخته 280 هکتار وسعت دارد ، بقایای شهر نشان می دهد که دارای پنج قسمت اساسی شامل بخش مسکونی واقع در شمال شرقی شهر سوخته، بخش های مرکزی، منطقه صنعتی، بناهای یادمانی و گورستان بوده که به صورت تپه های متوالی و چسبیده به هم واقع شده اند. هشتاد هکتار از شهر سوخته را بخش مسکونی تشکیل می داد.
7307 / 653 684
08/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]