واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: وین این باربرای ایران خوش یمن نبود
سمیه قشقایی
کد خبر: ۴۵۳۵۷۰
تاریخ انتشار: ۰۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۴ - 29 November 2014
وین این بار برای ایران خوش یمن نبود و گرمای مذاکرات چند روز قبل هسته ای نتوانست تنور مذاکرات نفتی را گرم کند و یکصدو شصت و ششمین نشست اوپک در حالی پایان یافت که اعضا حاضر نشدند سقف تولید را کاهش دهند.
خانه ملت، جدال دو جبهه در اوپک که یکی بر تثبیت تولید و دیگری بر کاهش تولید اصرار داشت پایان یافت و اعضای اوپک هر یک ترجیح داند تا سهم تولید خود را دربازار حفظ کنند و برروی کاهش مازاد تولید به نتیجه نرسیدند.
بااین که کمتر از یک ماه به فصل سرما نمانده است اما بازار نفت همچنان سرد است و نتوانسته خود را بازسازی کند و کاهش قیمت نفت که از سه ماه پیش آغاز شده بود همچنان ادامه دارد و قیمت به مرز 65 دلار رسیده با این وضعیت اما تولیدکنندگان نفت از موضع خود پایین نیامدند و به کاهش سقف تولید خود رضایت ندادند.
حضور نماینده روسیه در این اجلاس هم کارساز نبود و عربستان همچنان به عنوان قدرت اول اوپک حاضر به کاهش سهم خود در بازار نشد و دیگر کشورهای تخطی کننده از تعهدات اوپک نیز حاضر نشدند سهم ایران و سایر کشورهای عضو را برگردانند از این رو عربستان 3 میلیون بشکه درروز و کویت 250 میلیون بشکه و امارات نیز 500 میلیون بشکه بیش از آنچه که اوپک برای آنها تعیین کرده تولید دارند.
به اجماع نرسیدن اعضای اوپک بر سرکاهش تولید دور از ذهن نبود چرا که بودجه تعدادی از تولیدکنندگان عضو و غیر عضو اوپک بر روی نفت 80 دلاری بسته شد و این پیش بینی امید به اجماع در اجلاس 166 را کم می کرد.
با این حال برخی از تحلیل گران موضع ایران در نشست 166 وین را تحسین می کنند چرا که معتقدند ایران که بر کاهش میزان تولید اوپک اصرار داشت و کاهش 3 میلیون مازاد تولید را بر قیمت موثر می دانست بر حفظ سهم خود در بازار تاکید کرد و منافع خود را فدای منافع 11 کشور دیگر نکرد اما برخی دیگر از کارشناسان نفتی موضع ایران در این اجلاس را ضعیف می دانند و معتقدند که ایران با سهم یک میلیون بشکه ای و جایگاه ششم در اوپک می توانست بهتر عمل کند و با لابی موثرتر سایر اعضا را به کاهش میزان تولید راضی کند.
در این میان عربستان سعودی به عنوان بزرگ ترین کشور صادر کننده نفت و کشوری که تنها ثروتش نفت است می خواهد از طریق آن جایگاه ایران را در معادلات بین المللی تخریب کند از این رو تا به امروز در مقابل کاهش تولید خود مقاومت کرده است.
عربستان که در مذاکرات هسته ای و روابط دیپلماسی در پشت بازارهاست تلاش خود را می کند تا با پایین نگهداشتن قیمت نفت بیشترین فشار ممکن را بر اقتصاد ایران و روسیه وارد کند اما سقف تولید فعلی ایران در کنار قراردادهایی مانند آنچه با روسیه برای تبادل نفت با کالا منعقد شده است ایران را در مقابل سیاست های پیدا و پنهان سعودی ها بیمه کرده و هیچ کاهش سقف تولید یا کاهش قیمتی نمی تواند موجب شود تا اقتصاد ایران طی ۷ ماه آینده دچار مشکل جدی شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]