واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رادیو کانادا:
هراس کشورهای عربی از نقش برتر ایران در منطقه/توافق هسته ای میراث سیاست خارجی اوباما
رادیو کانادا طی یادداشتی در وبسایت اینترنتی خود با اذعان به نفوذ بالای ایران در منطقه و نقش مؤثر آن در مبارزه با داعش، از تمایل اوباما برای حصول توافق هستهای ایران به عنوان میراث سیاست خارجی خود خبر داد و اعلام کرد که کشورهای عربی نظیر عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس از ایفای نقش برتری ایران در کشورهای همسایه خود هراس دارند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، رادیو کانادا روز سهشنبه با انتشار یادداشتی تحت عنوان «برنامه هستهای ایران محور همه استراتژیها» به قلم «ریموند پییر» در وبسایت فرانسه زبان خود نوشت مذاکرات در خصوص برنامه هستهای ایران که روابط این کشور با باقی جهان را از سال 2002 میلادی دچار مسمومیت کرده، در جریان مذاکرات اخیر در وین اتریش تا 30 ژوئن آینده تمدید شد. قدرتهای بزرگ گروه 1+5 شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان مظنون به تلاش ایران برای تجهیز به بمب اتم تحت عنوان برنامه هستهای غیرنظامی هستند اما به رغم تنشها و بحرانهای جاری در جهان، از حدود یکسال پیش مذاکره با ایران را در پیش گرفتهاند. رادیو کانادا در ادامه یادداشت خود نوشت: «در صورت حصول توافق احتمالی، منافع زیادی نصیب ایران خواهد شد چرا که اقتصاد این کشور هماکنون زیر بار سنگین تحریمهای آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد قرار دارد و درآمدهای نفتی آن به میران قابل توجهی کاهش یافته است. علاوه بر ایران، «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا نیز از انعقاد این توافق احتمالی منافع زیادی را کسب خواهد کرد و مصداق این امر، نامههایی است که وی به «آیتالله خامنهای» رهبر انقلاب ایران ارسال کرده تا از طریق آن به وی اطمینانخاطر دهد که قدرتهای بزرگ نمیخواهند ایران را درهم شکسته و از پای درآورند بلکه میخواهند به آن این امکان را بدهند که به جامعه بینالمللی بپیوندد. از سوی دیگر، باراک اوباما از زمان آغاز ریاست جمهوری خود بر آمریکا موفقیت بزرگی در زمینه سیاست خارجی به ویژه در خاورمیانه کسب نکرده و حصول توافق هستهای با ایران میتواند به عنوان موفقیتی بزرگ برای وی در عرصه سیاست خارجی آمریکا ثبت شود.» «توماس ژونو» از دانشکده عالی امور عمومی و بین المللی دانشگاه اتاوا در این باره میگوید: «کاملا روشن و واضح است که باراک اوباما باید میراثی پشت سر خود بر جای بگذارد و بتواند نشان دهد که در زمینه بینالمللی پروندهای وجود داشته که نشان و رد پای او در آن وجود دارد و بدیهی است که پرونده هستهای ایران میراث اصلی وی در عرصه بینالمللی است.»
سکوت کانادا دولت «استفان هارپر» در سال 2012 میلادی به روابط خود با ایران پایان داد اما این قطع روابط موجبات نگرانی «میشل دو سالابری» سفیر سابق کانادا در ایران را فراهم ساخت و وی در آن زمان اعلام کرد که قطع روابط دیپلماتیک اقدامی بیمعنا و مفهوم در دیپلماسی است و درب [رابطه] همواره باز است. ایران دارای نفوذ زیادی در عراق، سوریه و لبنان است و میتواند در امر مبارزه با گروه مسلح داعش که تهدیدی برای کل منطقه و همسایگان خود است، مؤثر واقع شود. موانع توافق موانع بسیاری در مسیر دستیابی به توافق در خصوص برنامه هستهای ایران وجود دارند. کشورهای عربی نظیر عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج فارس از ایفای نقش برتری و رهبری ایران در کشورهای همسایه خود هراس دارند. «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل همچون اعضای کنگره آمریکا، خواستار تعطیلی کامل برنامه هستهای ایران است.
دولت آمریکا از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 و روی کارآمدن نظام مذهبی در این کشور دیگر به نظام ایران اعتماد ندارد. به گفته یک کارشناس، ایران و آمریکا مشکل سوءظن متقابل دارند و این شک و تردید به مدت 35 سال میان آنها وجود داشته و رفع آن قطعا کار امروز و فردا نیست. آنها به هم اعتماد ندارند و هردو همواره این حس را دارند که طرف مقابل در حال پیشبرد برنامهای پنهانی است اما آنچه در این میان میتواند موجبات برقراری تعادل را فراهم کند، وجود «حسن روحانی» رئیسجمهور میانهرو ایران است که از حصول توافق هستهای حمایت میکند؛ البته این در حالیست که ایران به دنبال آن است که تا پیش از حصول توافق هستهای امتیازات زیادی به دست آورد. به گفته یک کارشناس، ایرانیها به این مسئله واقفند و میدانند که فرصتهای اقتصادی که به واسطه عادیسازی روابط با ایران به دست میآید، آنقدر برای جامعه بینالملل جذاب است که امکان ارائه پیشنهادها و فرصتهای ویژه [از سوی آنها] را فراهم میکند. آمریکاییها و متحدان آنها نسبت به اعزام مجدد نیروی نظامی به عراق و منطقه تردید دارند چرا که در صورت حصول توافق در خصوص برنامه هستهای ایران، تهران قادر است مجددا به عنوان یک قدرت بزرگ در آن به ایفای نقش بپردازد. مهلت ضربالاجل تعیین شده در توافق سال گذشته ژنو روز دوشنبه گذشته به پایان رسید اما پابرجا بودن اختلافات موجب شد تا طرفین به دلیل حل نشدن بعضی از مسائل توافق ژنو، مذاکرات و مفاد برنامه اقدام مشترک را به مدت 7 ماه تا نهم تیر 1394 تمدید کنند و قرار شد دو طرف طی چهار ماه به یک چارچوب سیاسی برای توافق جامع دست یابند. انتهای پیام/ق
93/09/06 - 00:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]