تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 24 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):آيا به چيزى با فضيلت تر از نماز و روزه و صدقه (زكات) آگاهتان نكنم؟ و آن اصلاح ميان م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829219649




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پاشایی پل نزدیکی مردم و نخبگان؟


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: "پاشایی" پل نزدیکی مردم و نخبگان؟ تهران - ایرنا - تارنمای خبری فرارو می نویسد :کمتر از دوهفته از درگذشت مرتضی پاشایی می گذرد. از آن روز تا کنون همچنان سخن از اوست؛ از سئوال هایی درباره دفن شبانه او گرفته تا تصاویر سنگ قبر او، پاشایی همچنان در خبرها حضور دارد. در این مدت حرف ها و نظرات بسیاری نیز در اینجا و آنجا گفته و منتشر شدند؛ کامنت ها و نوشته های شخصی افراد تا تحلیل های مختلف عمدتا اجتماعی از اشخاص مختلف، همچنان نقش این خواننده را در رسانه ها پررنگ نگه داشته اند.


وجود فاصله میان مردم و بخش های دیگری از جامعه مانند روشنفکران و سیاست مداران، موضوعی بود که بارها در میان نقدها و بررسی ها در مرگ پاشایی به چشم می خوردند. این فاصله را بیش از همه می توان جایی دید که هنوز شوک ناشی از این رویداد تحلیل درستی به جامعه انتقال نداده بود و همه بیش از هرچیز به عدم شناخت جامعه و یا غیرقابل شناخت بودن آن اشاره می کردند.
در روزهای آغازین پس از مرگ پاشایی بسیاری از سایت ها مخاطبان خود را با سئوال هایی همچون "دلیل محبوبیت پاشایی چه بود؟"، "نظر شما درباره این رویداد چیست؟" و... به چالش کشیدند. در میان پاسخ ها محبوبیت این خواننده، جوزدگی مردم، مردمی بودن او و پاسخ هایی این چنینی بیش از همه دیده می شوند. اما کمی پس از گذشت این رویداد و نظرخواهی از متخصصان، وضعیت روشن تر شد. نخبگان و کارشناسان در ارتباط با عرصه های عمومی سبب شدند تا برداشت های اولیه و سطحی به سمت برداشت هایی دقیق تر سوق پیدا کنند.
کارشناسان چه گفتند؟
دکتر ناصر فکوهی(عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و انسان شناس) درباره این رویداد معتقد است: این رویداد و همه حوادث آن نشانه هایی هستند که نمی توان آن ها را حوادثی عادی و روزمره تلقی کرد. اگر به واکنش های پس از درگذشت مرتضی پاشایی بنگریم، می بینیم بسیاری از کسانی که به خیابان ها آمدند و در کنار یکدیگر گریه کردند، عواطفی کامل از خود نشان دادند و شاید بتوان گفت در طول مدتی کوتاه به بدنی همساز و جامعه ای انسانی بدل شده بودند که در یک غم با یکدیگر شریک مشدند و رفتارهایی کاملا انسانی و قابل احترام از خود نشان دادند، پیش وپس از این واقعه می توانستند یا می توانند آدم هایی کاملا غیرمنطقی، زورگو، بی احساس، بی تفاوت، منفعل و حتی آزاردهنده برای خودشان و دیگران تبدیل شوند.
فکوهی همچنین گفت: این گرهی است که در همه این گونه مراسم و مناسک وجود دارد و شاید دقیقا همین مناسک باشند که بتوانند انسانیت ِ انسان را به او بازگردانند.
همچنین دکتر تقی آزادارمکی(استاد دانشگاه تهران و جامعه شناس) با اشاره به این که این جور وقایع برعکس آنچه بسیار درباره آن گفته شد، غیرقابل پیش بینی نیستند، گفت: از نظر من باید راز و رمز اصلی این واقعه را در چند امر دید؛ اول در ورود جامعه به مرحله دگردیسی های مهم و بنیادی، دوم چرخش عمده در گروه های مرجع، و سوم مهم شدن جامعه و فرهنگ، مهم شدن امور اجتماعی و فرهنگی، و چهارم جداشدن عرصه سیاسی از فرهنگی و اجتماعی. وضعیت فعلی را که بارها در آینده به اشکال گوناگون تکرار خواهد شد، باید به عنوان ظهور جریان تغییرپذیری اجتماعی و فرهنگی تا تغییرپذیری سیاسی دید.
آزادارمکی با ذکر این نکته که باید به شکل گیری و اهمیت گروه های اجتماعی ای جدیدی که شکل گرفته اند توجه کنیم، گفت: در کنار روشنفکران، سیاستمداران و بوروکرات ها و نسل ها و زنان در ایران نیروهای جدیدی ظهور کرده اند که عمده ترین آنها هنرمندان، ورزشکاران و گروه های قومی هستند. این سه نیروی عمده جدید اجتماعی در گذشته کمتر در سایه روشنفکران و سیاست مداران امکان عمل یافته اند. بدین لحاظ به کنشگری مستقل تبدیل شده اند. آن ها صداهای جدیدی پیدا کرده و سعی دارند تا به طور مستقل وارد عمل، اندیشه و کار شوند.
دکتر حسین باهر (جامعه شناس) نیز در یادداشتی در این باره گفته است: کاش در جریان بیماری و مرگ ناراحت کننده یک هنرمند (که اینجا قرعه به نام مرتضی پاشایی افتاده) رسانه ها به جای تمرکز بر جدایی موضع عقل و احساس، به تکمیل این پیوند در جامعه کمک می کردند. جوان هایی هستند که این روزها در پارک ها و بوستان ها به یاد آن ازدست رفته شمع روشن می کنند، چراکه او را صدای قلب خود می دانند. صدای عقلانیت باید اینجا آنها را همراهی کند، رسانه باید کمکشان کند تا همان طور که پرشورواحساس در ماجرای مرگ او حاضر می شوند، در فرآیند زندگی هنرمندان دیگر هم حضور پیدا کنند و قدم به قدم در جهت رشد و تعالی بروند و شعارها را به شعورها نزدیک کنند تا جامعه در چنین بزنگاه هایی به پرتگاه افراط وتفریط نغلتد.
دکتر مصطفی مهرآئین جامعه شناس و مدیر موسسه رخداد تازه نیز در گفتگویی گفت: این یک گفتمان رایج در ایران است که هر چهره مشهوری که از دنیا می رود برای آن مراسم می گیرند و این فرمی معمول برای جامعه است. اما اینکه در همه شبکه های اجتماعی و در همه صفحه ها شاهد آن باشیم، در حاشیه آن شکل می گیرد تا ما مرگ را به یک امر عادی تبدیل کنیم و بتوانیم آن را بپذیریم.
مهرآئین همچنین با توضیح درباره اینکه شبکه های اجتماعی در این جور مواقع سبب ایجاد همدلی و نزدکی مردم می شوند، گفت: وقتی چنین اخبار دست به دست می گردند و منتقل می شوند، دیگران نسبت به این اخبار حساسیت نشان می دهند و امکان جست وجوگری در جامعه به وجود می آید که این فرد چه کسی بود یا این اتفاق چه چیزی بود و وقتی این جست وجوگری شکل می گیرد، کسانی که از همدیگر منفک بودند به همدیگر نزدیک می شوند و مفهوم "مردم" ممکن می شود.
سیدعلیرضا بهشتی (استاد دانشگاه و عضو هیئت مدیره دانشگاه تربیت مدرس) نیز در مطلبی در رابطه با این رویداد نوشت: موج های پررنگ شدن روزافزون نقشِ مردم پس از انقلاب اطلاعاتی و ارتباطی، جامعه ما را هم فراگرفته است. کسانی که این تحول مهم و سرنوشت ساز را درک کنند، می توانند از سرمایه اجتماعی و اعتماد شهروندان بهره ببرند. شاید مهم ترین درسی که درگذشت پاشایی از این منظر در پی دارد، این است که امروز برای فهم تحولات پیرامون مان لازم است از مرزهای رایج عرصه سیاسی مانند اصلاح طلبی و اصول گرایی عبور کنیم و واقعیت متکثر جامعه را در سیاست ورزی ها لحاظ کنیم. این هم طبعا نوعی سیاست ورزی است اما گونه ای که سیاست مداران ما کمتر با آن آشنا هستند: «سیاست جامعه محور.»
پس از انتشار و بازانتشار چنین نقدها و بررسی ها و تحلیل هایی در فضای مجازی و رسانه ها، نگاه به رویداد پیرامون مرگ مرتضی پاشایی تغییر کرد و ارتباط میان مردم و نخبگان در جامعه نقش موثری گذاشت. شوک ها، علامت سئوال ها و هیجاناتی که بیش از همه از فضای مجازی برخواسته بودند در همین فضا توانستند منطقی نسبی را کسب کنند. پس از این اگر نگاهی به کامنت هایی در انتهای تحلیل ها بیاندازیم، حرف هایی را می بینیم که به نوعی درک و همدلی با نظرات متخصصان و تلاش می کنند تا این رویداد را از دور و با نگاهی آگاهانه تر بنگرند.
منبع/ فرارو
اول **


04/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن