واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: قرارداد خط لوله گاز میان پاکستان و چین و بلاتکلیفی پروژه آی-پی اسلام آباد – ایرنا – اسلام آباد و پکن اخیرا قراردادی در زمینه احداث خط لوله انتقال گاز مایع در پاکستان امضا کرده اند و قرار است این پروژه، جایگزین پروژه ناتمام خط لوله گاز ایران-پاکستان (پروژه آی-پی) شود.
به گزارش روز سه شنبه سایت اینترنتی روزنامه "اکسپرس تریبیون" پاکستان، این قرارداد سه میلیارد دلاری، در جریان سفر آبان ماه "محمد نواز شریف" نخست وزیر پاکستان به پکن امضا شده است و به گفته مسوولان اسلام آباد، قرار است بعد از رفع تحریم ها علیه ایران، به خط لوله احداث شده در خاک ایران متصل شود.
این پروژه جدید شامل احداث خط لوله ای به طول بیش از 700 کیلومتر از بندر "گوآرد" در نزدیکی مرز ایران تا منطقه "نوابشاه" و احداث یک ترمینال تبدیل گاز طبیعی به گاز مایع و ذخیره سازی آن است.
اعتبار لازم برای احداث خط لوله جدید یک میلیارد دلار و اعتبار لازم برای احداث ترمینال گازی دو میلیارد دلار برآورد شده است و قرار است 85 درصد کل مبلغ این قرارداد را طرف چینی تامین کند.
ظرفیت انتقال این خط لوله 42 اینچی، روزانه یک میلیارد فوت مکعب خواهد بود و آنگونه که مسوولان پاکستانی می گویند، قرار است بعد از رفع تحریم ها علیه ایران، از بندر گوآدر تا ایران (تقریبا به فاصله 70 کیلومتر) ادامه یابد و به همین دلیل، مشخصات فنی و قطر این خط لوله مشابه مشخصات همان پروژه ای است که قرار بود پاکستان براساس قراردادش با ایران احداث کند.
دولت پاکستان مدعی است که به دلیل تحریم های اعمال شده علیه ایران، در شرایط کنونی نمی تواند به تعهداتش در قبال قرارداد احداث خط لوله گاز با ایران و خرید گاز طبیعی از ایران اقدام کند.
طرف ایرانی تقریبا تمام تعهدات خود را بطور کامل انجام داده و خط لوله را تا نزدیکی مرز پاکستان احداث کرده است اما طرف پاکستانی، با وجود اینکه تنها حدود یک ماه تا مهلت تعیین شده (30 دسامبر) برای اجرای کامل تعهدات دو طرف باقی مانده است، هنوز هیچ اقدامی انجام نداده است.
طبق آنچه در قرارداد آمده است و دو طرف پای آن را امضا کرده اند، هر یک از طرفین متعهد شده در صورتی که تا پایان سال جاری میلادی به تعهدات خود عمل نکند، باید به ازای هر روز تاخیر در اجرای تعهد، سه میلیون دلار به طرف مقابل خسارت بپردازد که البته این رقم با توجه به شرایط روز بازارهای جهانی می تواند تغییر کند.
** موضع طرف ایرانی
«ابراهیم رحیم پور» معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلام ایران که اوایل آبان ماه گذشته به اسلام آباد سفر کرده بود، در خصوص آخرین وضعیت قرارداد گاز میان دو کشور گفت: وزارتخانه های مربوط در دو کشور بر اساس قراردادی که با هم دارند، در حال انجام مذاکراتی هستند که امیدواریم بتوانند «مصالحه» ای در این زمینه داشته باشند.
وی در عین حال گفت: قراردادی که بین دو طرف وجود دارد، بسیار روشن و شفاف است که بر اساس آن عمل می شود.
طرف ایرانی که تاکنون هزینه زیادی برای اجرای حدود یک هزار کیلومتر خط لوله در خاک خود متقبل شده و به هر قیمت، به تعهد خود عمل کرده است، تاکید دارد که عین آنچه که در قرارداد آمده است باید بند به بند اجرا شود.
با وجود این، «مصالحه» نیز موضوع دیگری است که می تواند در دستور کار ادامه همکاری های دوطرف در زمینه خط لوله گاز قرار گیرد. زمان، اکنون عنصر مهمی برای دولت پاکستان در قبال این قرار داد است.
اما طبیعی است که هرگونه تمدید زمان اجرای این قرارداد، باید «ما به ازا» داشته باشد و موضوع های مختلف در این میان به عنوان ما به ازای تمدید قرارداد گازی ایران و پاکستان، بدون آنکه پاکستان مجبور به پرداخت جریمه سنگین باشد، می تواند میان دو طرف مطرح باشد.
حال، اینکه مابه ازای موافقت ایران با تمدید زمان قرارداد گاز با پاکستان، شامل چه مواردی می تواند باشد، موضوعی است که در نشست ها و مذاکرات مستمر دو طرف می تواند مورد بحث و بررسی قرار گیرد و فرصت خوبی برای طرف پاکستانی برای جبران دیرکرد در اجرای تعهداتش باشد.
اکنون پاکستان دو گزینه بیشتر درقبال قرارداد گاز با ایران ندارد؛ یا باید برای پرداخت جریمه سنگین به ایران آماده شود یا برای تمدید زمان این قرارداد و رهایی از پرداخت جریمه، به مابه ازاهای جدید و مورد توافق ایران بیندیشد.
آساق*1**1723
04/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]