واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: وین پایان راه نیست، اما... تهران- ایرنا- روزنامه «آفرینش» همانند بسیاری دیگر از روزنامه های روز سه شنبه سرمقاله خود را به مذاکرات هسته ای وین و تمدید هفت ماهه آن اختصاص داده است . این روزنامه با عنوان«وین پایان راه نیست، اما...» نوشته است: یکی از تاریخی ترین شهرهای اروپا، شاهد یکی از تاریخی ترین مذاکرات سیاسی بوده است که بیش از یک دهه از عمر آن می گذرد و پستی و بلندی های فراوانی را پشت سر گذاشته است.
«حمیدرضا عسگری» نویسنده سرمقاله افزوده است: در آخرین دور آن بار دیگر شاهد ادامه دار شدن مذاکرات بودیم و این فرصت تا10 تیرماه تمدید شد. اما رویکرد مذاکره کنندگان در عصرحاضر به گونه ای است که بیش از همیشه اراده و عزم جدی برای به سرانجام رساندن این پرونده هسته ای دارند. البته این اراده به سبب نوع نگاه سیاسی طرفین برای تحقق یک دستاورد بزرگ برای دولت ها شکل گرفته و می تواند افتخاری برای ملت هایشان باشد که در این برهه تاریخی مسئله ای چالش برانگیز را پس سال ها مذاکره نافرجام به سرانجام برسانند. درمذاکرات هسته ای فعلی اختلاف نظرها فراوان، و فاصله بین خواسته های طرفین بسیار زیاد است، اما نوع برخورد و عملکردها به گونه ای بوده است که هیچیک از مذاکره کنندگان تمایلی به اعلام شکست تلاش های خود را ندارند و به هر نحوی که شده به دنبال ادامه حرکت در مسیر رفع اختلافات هستند. تمدید موقت مذاکرات قوی ترین گزینه ای بود که ازتفسیرها و اخبارضد ونقیض خبرگزاری ها و منابع نزدیک به دیپلمات ها، برداشت می شد. اما باید به گونه دیگری نیز به این مذاکرات نگاه کرد و سنجید که ادامه مذاکرات چه بازخوردهایی را خواهد داشت.
به زعم برخی کارشناسان تمدید مذاکرات تنها گزینه فرار از زیر بارقبول شکست و عدم توافق بود وحفظ نگرش امیدوارانه ای برای کاهش اختلافات و رسیدن به یک نقطه نظر مشترک درآینده تلقی می شود. هرچند که ادامه روند فعلی امیدها را حفظ کرد، اما نباید از واقعیت ها بازماند و چشم برآنها بست. ادامه مذاکرات عملاً به نفع ما نیست و تمدید مذاکرات صرفاً برای غرب و همپیمانانشان مورد قبول می باشد. این گزاره به معنای مفید نبودن مذاکرات وچشم پوشی بر زحمات بی بدیل تیم هسته ای کشورمان نیست، بلکه از این منظر که وضعیت هسته ای و اقتصادی ما همچنان در حالت ایستا قرارگرفته، مورد اشاره است.
متاسفانه تمام تمرکز اجرایی ما برمذاکرات معطوف گردیده و انتظارات اقتصادی مردم بر حل مسئله هسته ای پایه ریزی شده است. حل شدن مذاکرات برای ایران به منزله یک تضمین قوی درجهت ثبات، برنامه ریزی و اجرای سیاست های اقتصادی می باشد. لذا مادامی که مذاکرات بدین نحو ادامه یابد نمی توان انتظار داشت که تحول شگرفی در عرصه اقتصادی کشور رخ دهد. چرا که هم دولت و هم سرمایه گذاران با توجه به تجربه سال های گذشته نمی توانند ریسک جدی درعرصه اقتصادی داشته باشند.
علاوه براین ادامه مذاکرات با رویه کنونی ساختار تحریم ها را حفظ خواهد کرد و عدم حسن نیت غرب نیزدر طی یک سال گذشته نشان داده است که آنها برتعهدات فعلی نیز چندان پایبند نیستند و دامنه تحریم ها را نیز گسترش داده اند. ازسوی دیگر تحولات سیاسی در کشورهای مذاکره کننده تاحد زیادی توافق درمذاکرات را تحت تاثیر قرار داده است. بدون شک با روی کار آمدن جمهوری خواهان و طرفداران لابی صهیونیسم درآمریکا، باید منتظر اقدامات و تحریم های بیشتری علیه ایران درماه های آینده باشیم.
همچنین باید دید حل وفصل مذاکرات به نفع و به ضرر چه کسانی خواهد بود. به لحاظ اقتصادی برچیده شدن تحریم های هسته ای ایران ضرر چشم گیری برای اقتصاد چین و دیگر کشورهای همسایه همچون ترکیه و حوزه خلیج فارس خواهد داشت. ناگفته نماند که روس ها نیز از حفظ سازمان تحریم ها درطی چند سال گذشته به لحاظ اقتصادی و سیاسی بیشترین نفع را از قبل ایران برده اند. گرفتن پول های اضافی خارج از قرارداد در ساخت و راه اندازی نیروگاه بوشهرو امضا ساخت چندین نیروگاه اتمی و انرژی، به اندازه کافی برای روس ها انگیزه آفرین بوده است که روند فعلی مذاکرات را تاحد توان حفظ کنند. از باب سیاسی نیز روس ها برگ امتیاز ایران را از دست نخواهند داد و مطمئنا با یک پیشنهاد مناسب غرب برسر مسئله ای همچون اوکراین حاضرند آن را معامله کنند. لذا به سرانجام رسیدن مذاکرات این فرصت را آنها خواهد گرفت. به هرتقدیر نفس مذاکرات برای ما مفید به فایده بوده است، اما باید تلاش کرد تا از اتاق مذاکرات نتیجه ای مناسب خارج شود، چراکه با طولانی شدن مذاکرات، مخالفان ایران و دیگر بهانه تراشان در مذاکرات هسته ای فرصت می یابند تا موانع بزرگتری بر سر راه توافق جامع هسته ای ایجاد نمایند.
منبع: آفرینش
اول**1368**
04/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]