واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مشکل کنونی جامعه نبود دغدغه تربیت اخلاقی انسان هاست زنجان - ایرنا - عضو هیات علمی دانشگاه زنجان گفت: مشکل کنونی جامعه و گسترش ناهنجاری ها، نبود دغدغه تربیت اخلاقی انسان ها ست.
حسین اترک روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: در برخی از ایام خاص همچون ماه محرم و رمضان می توان شاهد افزایش رفتارهای اخلاقی و کاهش اعمال غیرارزشی بود که بیشتر به خاطر ویژگی تدین و دغدغه مندی دینی افراد است.
وی یادآورشد: اما این موضوع در دیگر زمان ها و در برخی حوزه ها به ویژه حوزه اقتصادی قابل مشاهده نیست و شاهد اعمال غیراخلاقی و قبیح همچون احتکار به امید افزایش قیمت بازار، رشوه خواری، کلاه برداری، تقلب و دیگر رذایل اخلاقی در جامعه هستیم.
اترک اظهار کرد: امروز به رفتارهای اخلاقی بیشتر از منظر قانونی توجه می شود و غیر قانونی بودن اعمال در وهله نخست مورد توجه قرار می گیرد و در صورت نداشتن منع قانونی بسیاری از رفتارهای غیراخلاقی انجام می پذیرد و بسیاری از فضایل و اعمال اخلاقی به خاطر نداشتن الزام دینی و قانونی ترک می شود، در نتیجه اخلاق هیچ جایگاهی در تعیین درستی یا نادرستی اعمال افراد جامعه ندارد.
این استاد اخلاق دانشگاه زنجان گفت: ریشه این عدم توجه به اخلاق را باید از همان تربیت کودکان و نوجوانان جستجو کرد.
وی خاطر نشان کرد: کودکان و نوجوانان در طول آموزشهایی که از سوی خانواده، مدرسه و جامعه می بینند، بیشتر با تربیت دینی و قانونی آشنا می شوند و دغدغه دینی و قانونی پیدا می کنند ولی در این جریان جایی برای تربیت اخلاقی و ایجاد دغدغه اخلاقی در کودکان و نوجوانان وجود ندارد.
اترک تاکید کرد: همچنین نهادهای تربیتی جامعه اعم از رسانه های شنیداری و گفتاری، صدا و سیما، روزنامه ها و نشریات برنامه ای برای تربیت اخلاقی بزرگسالان جامعه و ایجاد دغدغه اخلاقی در آنها ندارند، لذا هر فردی تصور می کند اگر عملی خلاف دین و قانون نباشد جایز است.
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان گفت: متاسفانه ما تربیت اخلاقی نداریم و تلاش نمی کنیم فرزندانمان را به عنوان یک انسان با فضیلت اخلاقی که دغدغه اخلاقی زیستن داشته باشد تربیت کنیم.
وی افزود: سازمان آموزش و پرورش و دیگر نهادهای تربیتی و آموزشی کودکان و نوجوانان باید به سرفصل های آموزشی خود مبحثی به نام تربیت اخلاقی اضافه کنند تا کودکان و نوجوانان نیز در طول دوران تحصیل با فضیلت های اخلاقی آشنا شوند و خود را ملزم به رعایت آن در جامعه بدانند.
اترک اضافه کرد: برای افراد بزرگسال جامعه اعم از کارمندان، اصناف و دیگر اقشار نیز باید آموزش های ضمنی به منظور رعایت بیشتر اخلاق در حرفه و کسب و کار ارایه شود.
وی تصریح کرد: مردم باید بدانند که فضایل اخلاقی بخشی از سعادت زندگی فرد را تشکیل می دهد و انسان بدون اخلاق حتی به سعادت فردی نیز دست نمی یابد و باید دغدغه اخلاق به سایر دغدغه های دینی، قانونی، اقتصادی، سیاسی افراد اضافه شود.
اترک با بیان اینکه دین و اخلاق به طور دقیق با یکدیگر برابر نیستند، اظهارکرد: دین اعمال را در پنج گروه واجب، حرام، مستحب، مکروه و مباح تقسیم بندی می کند اما در اخلاق دو حکم اخلاقی درست و نادرست داریم که درست ها باید انجام شود و نادرست ها باید ترک شود.
7319/596
03/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]