واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بحران اوکراین؛ نقش ناتو و غافلگیری بروکسل از تبعات ژئوپلیتیک تهران- ایرنا- بحران اوکراین با تنش بر سر امضای توافق تجاری با اتحادیه اروپا آغاز شد و سلسه وقایعی را رقم زد که بروکسل را غافلگیر کرد، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را به موضعگیری علیه مسکو واداشت و روابط مسکو را با غرب به سطح جنگ سرد تنزل داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از بروکسل، زمانی که ویکتور یانوکوویچ رییس جمهوری اوکراین از امضای توافق تجاری با اتحادیه اروپا سر باز زد، بروکسل را غافلگیر کرد، 12ماه بعد از رویدادهای اوکراین، اتحادیه اروپا هنوز درس های تلخی از رویارویی با روسیه و ژئوپلیتیک جدید قاره اروپا می گیرد.
ویوین پرتوسوت کارشناس اندیشکده "موسسه فرانسوی روابط بین الملل" می گوید: ما تقریبا بدون درک اینکه چه اتفاقی می افتد وارد این روند شدیم. حتی کارشناسان و دانشگاهیانی که این ماجرا را از نزدیک دنبال می کردند، غافلگیر شدند.
توافق نامه تجاری اتحادیه اروپا و اوکراین قرار بود نقطه عطف تلاش هایی باشد که کی یف را بیشتر به اروپا نزدیک می کند، اما یانوکوویچ 21 نوامبر 2013 از امضای آن سر باز زد. بعد از چند هفته تظاهرات اعتراض آمیز و کشته شدن شماری از معترضان در ماه فوریه 2014 (بهمن/ اسفند)، الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه بعد از ماه مارس (اسفند/ فروردین) روی داد، در حالیکه بروکسل هیچ اقدامی در این زمینه نمی توانست انجام دهد.
تنش ها در شرق اوکراین بین جدایی طلبان طرفدار روسیه و نیروهای دولتی در ماه آوریل 2014 (فروردین/اردیبهشت) آغاز شد و این درگیری ها تاکنون چهار هزار و 300 کشته برجای گذاشته است.
جیسل بوسو کارشناس مسائل اروپا در دانشگاه "ماستریخت" هلند می گوید: هیچ کسی این زنجیره حوادث را پیش بینی نمی کرد. اتحادیه اروپا از آن زمان به بعد به دنبال پاسخ این سوال است که آیا بذرهای تنش را در زمانی که به سوی شرق و در کشورهای عضو پیمان ورشو سابق پیشروی می کرد، کاشته؟ آیا دلایل آن قابل پیش بینی بود یا خیر؟
پرتوسوت می گوید: کمیسیون اروپا تبعات ژئوپلیتیکی توافق نامه تجاری اوکراین با اتحادیه اروپا را درک نکرده بود. در حالیکه مقامات اروپایی و کارشناسان بیشتر بر جزئیات فنی اصرار داشتند، لهستان و کشورهای حوزه دریای بالتیک بیشتر به ابعاد سیاسی آن می اندیشیدند و قصد داشتند مانعی غیرقابل عبور در برابر روسیه پدید آورند که اجازه تاثیرگذاری آزادانه به روسیه در منطقه را ندهد. به گفته پرتوسوت اتحادیه اروپا احتمالا تنشی را ناخواسته ایجاد کرد.
بر پایه این گزارش، در حالیکه ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه می خواست نفوذ بین المللی مسکو را دو دهه بعد از سقوط اتحاد جماهیر شوروی احیا کند، رفتار بروکسل را بخشی از توطئه گسترده غرب دانست.
لور دلکور و هرانت کاستانیار با عنوان کارشناس در مقاله ای که مرکز مطالعات اروپایی منتشر کرده است، نوشته اند: روسیه این برداشت را پیدا کرد که اتحادیه اروپا و ناتو در هماهنگی با هم حرکت می کنند، بعد از اینکه همکاری های ناتو با کشورهای شرق اروپا محقق شد...روسیه رویکردی کاملا خصمانه علیه اتحادیه اروپا اتخاذ کرد.
روسیه از مدت ها قبل از همکاری ناتو با کشورهای گرجستان، ارمنستان، آذربایجان، بلاروس و مولداوی انتقاد می کرد. بعضی از این کشورها توافق نامه تجاری با اروپا امضا کردند که روابط آنها را با بروکسل قوی تر کرد.
روسیه نیز با تاسیس و سرمایه گذاری بر روی اتحادیه گمرکی اوراسیا با قزاقستان، بلاروس و ارمنستان سعی کرد در برابر توافق تجاری با اتحادیه اروپا بایستد.
بوسو می گوید: بیشتر واکنش خصمانه روسیه به اتفاقات اوکراین به دلیل منافع امنیتی مسکو و لفاظی های ناتو بود.
به گفته او مهم ترین نگرانی روسیه در اوکراین حفظ و تامین امنیت پایگاه دریایی راهبردی اش در بندر "سواستاپول" کریمه بود. پیش بینی می شد اگر روسیه احساس ناامنی کند، منطقه امن خود را با رویارویی با نیروهای اوکراین گسترش خواهد داد.
بوسو افزود: اتحادیه اروپا باید در آینده این مفهوم را درک کند که در پی هر اقدام بروکسل، مسکو یک تهدید نظامی می بیند. اتحادیه اروپا نباید فراموش کند که ناتو سایه پشت سر بروکسل تلقی می شود.
اروپام**9157 **1561** 1337
02/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]