واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تشخیص بیماری در مراحل پیشرفته؛ چرا؟ تهران- ایرنا- «تشخیص بیماری در مراحل پیشرفته؛ چرا؟»عنوان سرمقاله روزنامه آفرینش به قلم «زهرا کیان بخت» است که در آن می خوانیم: شیوع بیماری هایی که تا یک دهه قبل از این، جامعه آن قدرها هم با آنها آشنا و سایه به سایه نشده بود، مثل هر پدیده دیگری، پیامدهایی را با خود به دنبال دارد. می شود گفت در رأس این بیماری ها، بیماری سرطان و انواع مختلف آن قرار دارد که بخصوص در چند سال اخیر، جامعه را با نگرانی های زیادی روبه رو کرده است.
نویسنده ادامه می دهد: اما در ارتباط با مرگ و میرهای زیاد بر اثر این بیماری، به عنوان یکی از عللی که متخصصان همواره از آن یاد می کنند و درواقع آن را یکی از عوامل موثر در پیشرفته شدن بیماری و مرگ بر اثر آن، ذکر می کنند، مساله تشخیص دیرهنگام بیماری است. یعنی تعداد زیادی از بیماران، زمانی برای پیگیری وضعیت جسمی خود به پزشکان و مراکز درمانی مراجعه می کنند که دیگر کار از کار گذشته است و با توجه به اینکه بیماری وارد مراحل پیشرفته ای شده، عملا نمی توان کار چندانی برای مداوا و درمان بیمار انجام داد. با توجه به اینکه این عامل، در موارد بسیاری منجر به از دست رفتن شخص بیمار گردیده است بحث چرایی این مساله بسیار مهم پیش می آید و آن اینکه به راستی چرا پیوند جامعه ما با مراکز درمانی از قوت لازم برخودار نیست و حتی به نظر می رسد با وجود اهمیت مساله سلامت در زندگی، که همه فعالیتها و کارکردهای انسان را در زندگی شخصی و اجتماعی اش تحت تاثیر قرار می دهد، در بسیاری از خانواده های ایرانی، مساله توجه به سلامت فردی و پیگیر وضعیت سلامتی خود بودن، همواره در آخر لیست موارد ضروری یک خانواده قرار دارد.
یکی از عللی که قطعا نمی توان تاثیر آن را در ایجاد فرهنگ "عدم مراجعه به پزشک تا وقتی کارد به استخوان برسد" انکار نمود، مساله هزینه های درمان و دشواریهایی است که در این زمینه وجود دارد. نکته مهمی که جامعه پزشکی از مدتها قبل، همواره نسخه آن را برای یک جامعه سالم، پیچیده و افراد را به آن توصیه می کنند موضوع مراجعه به پزشک و مراکز درمان در بازه های زمانی مشخص و انجام آزمایشات دوره ای و چکاپ وضعیت سلامتی است. این مساله ، درواقع اقدام پیشگیرانه ای است که درصورت بروز بیماری، موجب تشخیص زودرس آن شده و از پیشرفت آن جلوگیری می کند. ممکن است برای ما این طور جا افتاده باشد که بیماریهایی مثل سرطان، اصولا درمان ناپذیر بوده و تشخیص دیر یا زود آن نیز چندان مهم نیست اما تصریح پزشکان این است که برخلاف این تصور، بسیاری از بیماریها و از جمله سرطان، درصورت تشخیص به موقع و در زمان مناسب، قابل درمان بوده و به علاوه در این قبیل موارد، روند درمانی فرد نیز بسیار ساده تر و کم هزینه تر خواهد بود.
عقل حکم می کند هزینه های انجام چکاپ را بپردازیم چون درصورت مبتلا شدن به بیماری و پیشرفت آن، هزینه های درمانی که باید بابت آن بپردازیم بسیار بسیار بیش تر از مبلغی است که صرف چکاپ سلامت نموده ایم. اما چرا بسیاری از افراد که می شود گفت بخش زیادی از افراد و اقشار جامعه مان را تشکیل می دهند، از انجام این کار خودداری می کنند؟
همان گونه که اشاره شد یکی از عوامل اصلی دخیل در این مساله، این است که متاسفانه افراد به این دلیل که نگران هزینه های چکاپ اند، به سراغ آن نمی روند. به علاوه یک موضوع مهم هم در این رابطه، بیمه ها هستند که بابت چکاپ، هزینه ای را متقبل نمی شوند و این گونه است که آمار مبتلایان و فوتی ها در اثر این مساله، همچنان رقم بالا و قابل توجهی را دارد. یکی از موثرترین ها در بهبود این روند، اتخاذ تصمیمات اساسی در حوزه بهداشت و درمان و تدبیراندیشی برای این مساله مهم است تا زمانی برسد که برخورداری از خدمات چکاپ و تشخیص زودهنگام نه فقط متعلق به قشری محدود و خاص در جامعه، بلکه امری همگانی باشد.
منبع: آفرینش
اول**1368**
02/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]