واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استاد علوم سیاسی دانشگاه دمشق: راهبرد آمریکا علیه نظام سوریه شکست خورده است دمشق - ایرنا - استاد علوم سیاسی دانشگاه دمشق تاکید کرد: سخنان "باراک اوباما" پس از نشست سران "گروه 20 " در استرالیا، در ارتباط با اوضاع در سوریه و عملیات ائتلاف بین المللی علیه "داعش"، بیانگر آن است که گزینه راهبردی آمریکا برای سرنگونی نظام سوریه شکست خورده و کاخ سفید به ناکارآمدی این راهبرد پی برده است.
"بسام ابوعبدالله" روز شنبه در گفت و گو با ایرنا در دمشق افزود: سخنان اوباما مبنی بر اینکه در جنگ علیه داعش با نظام سوریه همکاری نمی کنیم و اینکه واشنگتن به دمشق خبر داده که در حریم هوایی خود متعرض جنگنده های ائتلاف نشود، از شکست سیاست سه سال و نیم گذشته کاخ سفید علیه سوریه حکایت دارد.
به گفته این کارشناس سیاسی مسایل سوریه، پس از اعتراف اوباما به ناتوانی آمریکا در سرنگون کردن نظام سوریه، اکنون کاخ سفید می کوشد تا گزینه مداخله نظامی را در مناطق شمال سوریه بویژه شهر "حلب" مطرح کند و البته این بار هم ادعای "جنگ علیه تروریسم" را بهانه قرار خواهد داد.
بسام ابوعبدالله که ریاست مرکز مطالعات راهبردی دمشق را نیز برعهده دارد، تصریح کرد: آمریکا درصدد برچیدن شماری از گروه های تروریستی فعال در شمال سوریه برآمده چرا که کنترل آنها از دستش خارج شده است.
استاد دانشگاه دمشق خاطر نشان کرد: احتمالا "استفان دی میستورا" نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در امور سوریه، برای زمینه سازی راهبرد جدید آمریکا به سوریه آمده و با مطرح کردن توقف عملیات جنگی درصدد است تا با یک سنگ دو نشان بزند.
وی افزود: طرح دی میستورا به نظر می سد، نخست برای جلوگیری از پیشرفت در عملیات موفقیت آمیز ارتش سوریه و دوم ایجاد بهانه برای مداخله نظامی نیروهای زمینی وابسته به کشورهای عضو ائتلاف بین المللی علیه گروه های درگیر در سوریه است.
بسام ابو عبدالله تصریح کرد: باید این مساله را مد نظر بگیریم که "کفه برتر" در میادین نبرد شمال سوریه و به ویژه در استان حلب، به نفع ارتش سوریه است که علاوه بر موفقیت های میدانی در این کلان شهر، آن را از مناطق حومه استان حلب جدا کرده است.
رییس مرکز مطالعات راهبردی دمشق گفت: شکی نیست که چنین وضعی دلخواه آمریکا و هم پیمانان منطقه ای آن نیست و اگر محافل بین المللی دلسوز مردم سوریه هستند، چرا چنین طرحی را در استان های جنوبی سوریه یعنی "درعا" در مجاورت اردن و "قنیطره" در مجاورت "جولان اشغالی" محک نمی زنند.
این استاد دانشگاه در مورد دلیل استقبال دولت سوریه از طرح دی میستورا اظهار داشت: دمشق قول بررسی داده و همکاری با دی میستورا در چارچوب این طرح را مشروط به همخوانی آن با قطعنامه های 2179و 2178 شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار داده است.
این کارشناس مسایل سیاسی افزود: بدین ترتیب، اگر طرح دی میستورا همخوان با قطعنامه های شورای امنیت پیش برود، عربستان سعودی، ترکیه ، قطر و اردن باید حمایت های تسلیحاتی و مالی خود را از گروه های تروریستی قطع کنند و یا اینکه با استفاده از بند هفتم منشور سازمان ملل با آنان برخورد شود، یعنی نیروهای بین المللی برای جلوگیری از حمایتهای این کشورها از تروریسم، به زور و قدرت نظامی متوسل شوند.
بسام ابو عبدالله خاطر نشان کرد: در صورت پذیرش شرط های سوریه در ارتباط با پیشبرد طرح دی میستورا، منافع آنکارا که مرزهایش را به روی تردد تروریست ها و جابجایی اسلحه باز کرده، به طور جد متضرر خواهد شد و این امر به معنای تقابل آمریکا با ترکیه به ریاست "رجب طیب اردوغان" است.
وی تصریح کرد: ارایه طرح دی میستورا در مورد حلب و همچنین اظهارات ضد و نقیض مقامات آمریکایی درباره سوریه بیانگر دستپاچگی آمریکایی ها در تعامل با داده های موجود در میادین نبرد و عرصه سیاسی منطقه است.
رییس مرکز مطالعات راهبردی دمشق برای تایید این سخن خود گفت: دی میستورا از اسپانیا اعلام کرد که قایل به حل سیاسی بحران سوریه است، اما اوباما این تصور را مردود می داند و بار دیگر سخن از تقسیم منطقه می زند و به عبارتی رییس جمهوری آمریکا با این اظهارات می کوشد تا هم پیمانان منطقه ای خود را خشنود سازد، هم پیمانانی که با نظام سوریه از در دشمنی درآمده اند.
استاد علوم سیاسی دانشگاه دمشق در ادامه تحلیل طرح دی میستورا گفت: چنانچه هدف دستیابی به وضعی در شهر "حلب بزرگ" مشابه آنچه اسفند 92 در شهر "حمص" اتفاق افتاد و منجر به خروج تروریست های مسلح از بخش قدیمی شهر شد، بی شک این طرح هم از ضریب موفقیت بالایی برخوردار خواهد بود.
بسام ابوعبدالله افزود: دی میستورا در جریان سفر چهار روزه اش به سوریه یک روز را به بازدید از شهر حمص اختصاص داد، شاید درصدد برآمده تا طرحش متکی به قطعنامه های 2170و 2178شورای امنیت و ریشه کنی تروریسم باشد، آنگاه می توان به گرایش شهر حلب به آرامش و حرکت مجدد چرخه اقتصادی در این شهر امیدوار بود، شهری که به مرکز تجاری اقتصادی سوریه معروف است.
وی همچنین استان "الرقه" را از یاد نبرده و افزود: داعش توانایی ماندن در الرقه را ندارد، ارتش سوریه پس از فارغ شدن از شهر حلب، به طور یقین راهی این استان خواهد شد و در دو ماه آتی عملیات کوبنده ای را شروع خواهد کرد.
رییس مرکز مطالعات راهبردی دمشق گفت: در عرصه سیاست مسایل با یکدیگر مرتبط هستند و بی شک هرگونه توافقی در ارتباط با مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای غربی، تاثیر مثبتی بر توافق طرف های بین المللی به منظور ریشه کنی داعش در عراق و سوریه خواهد داشت.
خاورم ** 389 ** 1324**1651
01/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]