واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ آبان ۱۳۹۳ (۰:۳۸ق.ظ)
منو اکسيد کربن همچنان با جان مردم بازي مي کند طي شش ماهه نخست امسال، 5 نفر در کرمانشاه بر اثر خفگي با گاز منوکسيد کربن جان دادند و اين رقم اگرچه در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته 37/5 درصد کاهش داشته است اما؛ همچنان خطر مرگ شهروندان را تهديد مي کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج از کرمانشاه؛ مديرکل پزشکي قانوني استان کرمانشاه از مرگ 5 نفر طي شش ماهه نخست امسال بر اثر استنشاق گاز منوکسيد کربن خبر داد.
دکتر سالاري با اشاره به اينکه از اين تعداد 1 زن و 4 مرد بوده اند افزود: اين ميزان به نسبت مشابه سال گذشته که جمعا 8 نفر و به تفکيک 1 زن و 7 مرد بوده، خوشبختانه کاهشي 5/37 درصدي دارد.
دکتر سالاري در پايان خواستار رعايت هرچه بيشتر نکات ايمني توسط مردم، خصوصا با توجه به شروع فصل سرما شد.
در ادامه رئيس مرکز مديريت حوادث و فوريت هاي پزشکي استان کرمانشاه ضمن هشدار به مشترکين گاز و استفاده کنندگان از وسايل گرمايشي گفت: پاييز 92 تعداد 54 ماموريت به دست اورژانس 115استان کرمانشاه جهت امداد به بيماران مسموم با منوکسيد کربن انجام پذيرفت.
دکتر عبدالرحمن پرنا افزود: در سه ماهه پاييز امسال تعداد 54مورد از ماموريت هاي اورژانس 115 کرمانشاه را مسموميت با گاز بدون رنگ و بوي منوکسيد کربن (co) به خود اختصاص داده که در اکثر اين موارد عدم کنترل و انسداد منافذ مسير دودکش، عدم وجود کلاهک مخصوص براي دودکش در پشت بامها براي جلوگيري از عدم بروز خاموشي بخاري و به دنبال آن انتشار گاز CO، عدم استفاده از وسايل گرمايشي استاندارد و... بيشترين آمار را دارا بوده اند.
وي افزود: بخاريهاي بدون دودکش به هيچ عنوان از توليد گاز CO جلوگيري نميکند، کنترل و انسداد منافذ مسير دودکش قبل از راه اندازي بخاري بهترين راه پيشگيري از بروز حوادث مسموميت به شمار ميرود و دقت و توجه به داغ بودن دودکش نيز بهترين آزمايش سلامت دودکش است و در صورت سرد بودن دليل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهاي سمي ازدودکش است در اين صورت بايد ضمن رفع نقص، به طور موقت با بازکردن قسمتي از در يا پنجره تهويه در محيط ايجاد شود.
به گفته حميدرضا، يگانه امدادگر هلال احمر کرمانشاه نحوه توليد گاز منواكسيد كربن با احتراق ناقص در انواع سوخت ها (اعم از نفت، گاز، گازوئـيل و ديگر سوخت هاي فسيلي) در وسايل و سيستم هاي حرارتي شامل بخاري، شومينه، آبگرمكن، موتورخانه مركزي، اجاق پلوپزي، پكيج، ذغال و حتي اجاق گاز و همچنين خودروها و موتورسيكلت ها صورت مي پذيرد و نکته قابل توجه اين است که نقص فني سيستم يا وسيله مورد استفاده سهم جزئـي در حوادث دارند و ريشه اصلي بروز حوادث اشتباهات انساني و مشكلات اساسي موجود در دودكش ساختمان ها و تهويه هوا در آنهاست كه با آموزش و اطلاع رساني صحيح مي توان از بخش قابل توجهي از آنها جلوگيري كرد.
دکتر غلامحسين کاظمي، متخصص قلب، عروق و دستگاه گوارش در رابطه با اثرات ناشي از استنشاق گاز منوكسيد كربن مي گويد: وظيفه اصلي دستگاه تنفس در بدن، جذب اكسيژن هوا و انتقال آن به بافت هاي بدن، همچنين دفع گاز كربنيك به خارج از بدن است. هوا از راه دهان و بيني وارد شده و پس از عبور از مجاري و حبابچههاي تنفسي، اكسيژن آن از طريق ريههاجذب ميشود و به وسيله هموگلوبين موجود درخون، به بافت هاي گوناگون بدن انتقال مييابد. در واقع تركيب هموگلوبين با اكسيژن، تركيبي ناپايدار است و به همين دليل پس از رسيدن به بافت ها، اكسيژن آن جدا شده و جذب بافت ها ميشود.
اما اگر گاز منواكسيدكربن همراه هوا وارد دستگاه تنفسي انسان شود، با شدت 200 برابر بيشتر از اكسيژن با هموگلوبين تركيب شده و تركيبي پايدار بنام «كربوكسي هموگلوبين» ايجاد ميکند و بديهي است كه در اين صورت بافت هاي بدن دچار كمبود اكسيژن خواهند شد.
هرگاه تركيب كربوكسي هموگلوبين خون تا حدود 10درصد برسد، علائم قابل توجهي در بدن مشاهده نميشود، چنانچه 20 تا 30 در صد از هموگلوبين خون به كربوكسي هموگلوبين تركيب شود، باعث بروز تنگي نفس و سردرد ملائم ميگردد غلظت 30 تا 50 درصد موجب سردرد شديد، گيجي رواني، سرگيجه، سستي و آسيب به بينائي و شنوائي ميشود و در غلظت 50 تا 60 درصد، عدم هوشياري بروز ميكند كه 30 دقيقه تداوم باعث مرگ ميشود. غلظت 80 درصد و بيشتر كربوكسي هموگلوبين در خون، بلافاصله موجب مرگ انسان ميشود.
نكته مهم اين كه؛ گاه منواكسيد كربن با دي اكسيد كربن با فرمول CO2 اشتباه گرفته مي شود. دي اكسيدكربن خطرناك و كشنده نيست؛ بلكه منواكسيد كربن يعني CO كشنده است.
وي درخصوص نشانه هاي مسموميت با منواكسيد كربن مي افزايد : احساس فشار در سر، سوزش در چشم، ضربان نامنظم قلب، سرخ شدن لب ها، بزرگ شدن مردمك چشم، احساس گيجي، سردرگمي و عدم تشخيص آشكار،ضعف، كسالت و خواب آلودگي،حالت تهوع و استفراغ، تشنج و كما که در مورد مشاهده تمامي موارد بايددر نظر داشت رفتار مناسب در برخورد با مسموميت منواكسيد كربن بسيار اهميت دارد. در اين رابطه مي توان به باز كردن سريع درها و پنجرهها و قرار گرفتن فرد مسموم در معرض هواي تازه، خاموش كردن وسايل و سيستم هاي حرارتي مورد استفاده در ساختمان وتماس فوري با آتش نشاني و يا اورژانس اشاره کرد.
شيما فتحي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]