واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: جوکار: 1+5 به دنبال توافق میانی و کلی است /آمریکا باید رفع تحریمهای ایران در دوره روسای جمهور دیگر را هم تضمین کند
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس براین اعتقاد است که هر توافق هسته ای باید تضمینی برای اجرای آن از سوی دیگر روسای جمهور آمریکا را هم شامل شود.
محمدصالح جوکار،عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با نامهنیوز با اشاره به دور جدید مذاکرات هستهای که در وین در حال برگزاری است، گفت: بحث ما در مذاکرات به توافق رسیدن یا نرسیدن نیست، موضوع این است که ما احتمالا یک توافق کلی و یا میانی انجام دهیم. تصور من این است که احتمالا آمریکایی ها و دیگر اعضای 5+1 حاضر نشوند به برخی از تعهداتشان عمل کنند و یا یک بسته پیشنهادی جدیدی را بیاورند که منجر به یک توافق میانی و کلی شود.
وی تصریح کرد: این بسته پیشنهادی می تواند تعهداتی را متوجه ایران کند و از سویی دیگر تعهداتی را پیش روی آنها بگذارد که برداشته شدن یا حداقل تعلیق برخی از تحریم ها را شامل شود تا از این طریق بتوانند روند فعلی مذاکرات را همچنان ادامه دهند. به نظر می رسد که این گزینه یعنی تعلیق بخشی از تحریمها و انجام تعهداتی برای ایران گزینه ای است که آنها بیشتر به آن فکر می کنند.
جوکار با بیان اینکه بحث اصلی و مهم برای ایران رفع کامل تحریمها است، خاطرنشان کرد: آنچه از شواهد موجود برمیآید این است که که براساس جدول زمانبندی و پروسه زمانی که تعریف کردهاند، قرار است در گام نخست تحریم ها دولت برداشته شود، در گام دوم تحریمهای کنگره و در گام بعد تحریم شورای امنیت برداشته شود. اما موضوع این است که برداشتن این تحریمها توسط آنها هیچ تضمینی ندارد در حالیکه از نظر ما بخشی از تحریمها باید در دوران ریس جمهور فعلی آمریکا برداشته شود و پروتکلی اضافه شود که برای روسای جمهور بعدی آمریکا هم پابرچا باشد.
وی تاکید کرد: پایبندی آمریکا نسبت به این تعهدات بسیار حائز اهمیت است، اگر این پایبندی خودشان را در قالب یک توافقنامه ذکر نکنند ممکن است است در آینده تزلزل ایجاد شود، شاید روسای جمهور بعدی بخواهند نسبت به این توافقنامه به گونهای دیگر عمل کنند و این میتواند برای ما امتیازات منفی در برداشته باشد.
نماینده یزد در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تا به امروز ما به تعهدات خودمان عمل کردهایم اما آنها چندان پایبند به تعهداتشان در همان گام مشترک اولیه هم نبودهاند. مثلا تعهدات در بحث هواپیما، قطعات خودرو و سایر موارد از طرف آنها اجرایی نشد و تنها مقداری ارز بلوکه شده که توافق شده بود را برای ما آزاد کردند، آن هم نه به وسیله نقل و انتقالات بانکی یا سویفیت بلکه با روشهای چمدانی و روشهای خاص این پول را پرداخت کردند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید براینکه اگر توافقی هم حاصل نشود اتفاق خاصی نمی افتد،خاطرنشان کرد:وضعیت سیاست داخلی و خارجی آمریکا بدتر از آن است که بخواهد ما را تهدید کند، قطعا امریکا در یک دهه آینده قدرت این را ندارد که خودشان را جمع و جور کنند چه برسد به آنها اقدامی علیه کشورهای دیگر انجام دهند. مگر اینکه بخواهد تحریم ها را علیه ایران بیشتر دنبال کنند و فشارهایی از این قسم را بیشتر وارد کند که این هم کاربردی ندارد چون جمهوری اسلامی ایران این تحریم ها رانیز به نوعی دور زده است.
۳۰ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]