واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
هر شب با قرآن/ چرا نباید از رهبر جامعه اسلامی جلو زد؟
بر آنیم تا در این مجال، قطعاتی کوتاه و بلند از کتاب وحی را با نگاهی گزیده، پیشکش طالبان حق و جوینگان حقیقت کنیم.
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛
سوره 49. حجرات آیه 1
یآ أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ لَا تُقَدِّمُواْ بَینَ یدَی اللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَاتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ سَمِیعٌ عَلِیمٌ
ای کسانی که ایمان آوردهاید! (در هیچ کاری) بر (حکم) خدا و پیامبر او پیشی نگیرید و از خداوند پروا کنید، که خداوند شنوا و دانا است.
سه سورهی مائده، حجرات و ممتحنه که درباره مسائل حکومتی و اجتماعی است، با جملهی «یا ایّها الّذین آمنوا» شروع شده است.
در آغاز سورهی مائده میخوانیم: «یا ایّها الّذین آمنوا اوفوا بالعقود» ای کسانی که ایمان آوردهاید! به پیمانهای خود وفادار باشید و در سورهی ممتحنه میخوانیم: «یا ایّها الّذین آمنوا لاتتّخذوا عدوّی و عدوّکم اولیاء» ای کسانی که ایمان آوردهاید! دشمن من و دشمن خود را سرپرست خود قرار ندهید و در این سوره میخوانیم: ای کسانی که ایمان آوردهاید! بر حکم خدا و رسول پیشی نگیرید.
این آیه میخواهد مؤمنان را همچون فرشتگان تربیت کند، زیرا قرآن دربارهی آنها میفرماید: در سخن بر خدا سبقت نمیگیرند و تنها طبق دستور او عمل میکنند. «لایَسبِقونَه بِالقَول و هم باَمرِه یَعمَلون»(1)
قرآن، موارد تقدّم و پیشی گرفتن بر پیامبر را بیان نکرده است تا شامل نهی از انواع پیش افتادنها در امور عقیدتی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و غیر آن در گفتار وکردار گردد.
خداوند از تقدّم بر رهبر جامعه اسلامی به شدّت نهی نموده است، زیرا کسی که در کارهایش از خدا و پیامبر پیشی میگیرد، در مدیریّت نظام اسلامی خلل وارد کرده و جامعه را به هرج ومرج میکشاند و در حقیقت نظام قانونگذاری را بازیچه تمایلات خود قرار میدهد.
عمل به این آیه، جلوی بسیاری از خطاها را میگیرد. زیرا گاهی خواستهی مردم، پیروی انسان از حدس و تخمین یا میل به ابتکار ونوآوری و یا قضاوت عجولانه و یا گمان آزاداندیشی، انسان را وادار به گفتن، نوشتن و یا گرفتن تصمیماتی میکند که ناخودآگاه از خواستهی خدا و رسول جلو میافتد. همان گونه که گروهی به گمان عبادت، قاطعیّت، انقلابی بودن و زهد و ساده زیستی، از خدا و رسول پیشی گرفتند و به قول معروف کاسهی داغتر از آش شدند.
پذیرش و عمل به آن دسته از آداب و عادات و رسوم اجتماعی و یا مقرّرات و قوانین بشری که ریشه در قرآن و حدیث ندارد و برخاسته از عقل و فطرت نیست، نوعی پیش افتادن از خدا و رسول است.
*از آنجا که فرمان پیش نیفتادن از خدا و رسول، فرمان ادب است، خود این آیه نیز مخاطب را با ادب ویژه صدا میزند. «یا ایها الّذین آمنوا...»
* حرام کردنِ حلال خداوند و یا حلال کردن حرامها، نوعی پیشی گرفتن بر خدا و رسول است. «لاتقدّموا...»
* هرگونه بدعت و جعل قانون در برابر قانون الهی ممنوع است. «لا تقدّموا...»
* سرچشمهی قانون و رفتار ما باید قرآن و سنّت پیامبرصلی الله علیه وآله باشد. «لا تقدّموا بین یدی اللَّه و رسوله»
* حکم رسول، حکم خداست و بیاحترامی به او بیاحترامی به خداست. «لا تقدّموا بین یدی اللَّه و رسوله»
* پیشی گرفتن از خدا و رسول، بیتقوایی است. «لاتقدّموا... واتّقوا»
* برای انجام تکالیف، دو اهرم ایمان و تقوا لازم است. «آمنوا... واتّقوا»
* التزام عملی باید همراه با تقوای درونی باشد. «لاتقدّموا... واتّقوا اللَّه»
* کسانی که به خاطر سلیقههای شخصی یا آداب اجتماعی، بر خدا و رسولش پیشی میگیرند، از ایمان و تقوا دور شدهاند. «لاتقدّموا... و اتّقوا»
* تندرویهای خود را توجیه نکنیم. «لا تقدّموا... انّ اللَّه سمیع علیم»
* ایمان به حضور و آگاهی خداوند، زمینه پرهیز و خداترسی میگردد. «و اتّقوا اللّه انّ اللَّه سمیع علیم»
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]