واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
یادداشت/
پیشرفت های بیش از حد انتظار در مذاکرات هسته ای/ سه گزینه پیش رو
مذاکرات هسته ای حساس و سخت ایران و 1+5 از امروز در پایتخت اتریش آغاز خواهد شد. این دور از مذاکرات، آخرین فرصت دستیابی به توافق نهایی است و مذاکره کنندگان سه گزینه پیش رو دارند.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، مذاکرات هسته ای میان ایران و 1+5 از امروز در وین اتریش آغاز می شود. طبق توافق تمدید شده ژنو، این دور از مذاکرات آخرین فرصت برای رسیدن به توافق نهایی است. مذاکره کنندگان ایران و 1+5 تا قبل از سوم آذر، سه گزینه پیش رو دارند: 1. رسیدن به توافق نهایی و خاتمه دادن به مذاکرات دوازده ساله هسته ای 2. تمدید مجدد زمان رسیدن به توافق نهایی و موکول کردن توافق به آینده 3. شکست مذاکرات و بازگشت به پیش از توافق ژنو با توجه به شرایط جهانی و داخلی کشورها، انتخاب هر یک از این گزینه ها کار را برای طرفین سخت کرده است و همین مسأله، مذاکرات را به نقطه حساس رسانده است. "جان کری" وزیر خارجه آمریکا پیش از سفر به وین، با همتایان اروپایی خود در لندن دیدار می کند. وی قبل از سفر به لندن بر حساسیت مذاکرات تأکید کرد و گفت: «معلوم است که درحال ورود به مرحله ای حساس در مذاکرات مربوط به برنامه اتمی ایران هستیم و من در لحظه مناسب به وین خواهم رفت.»
از سویی دیگر یک مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا که نخواست نامش فاش شود با امیدواری نسبت به نتیجه مذاکرات نگریسته است. وی مذاکرات هفته قبل در مسقط را "دشوار، صریح و جدی" خواند و با اصرار بر این که "شکاف هایی جدی" همچنان باقی است، گفت که "پیشرفت هایی بیش از حد انتظار همگان" به دست آمده است. این مقام بلند پایه آمریکایی درباره گزینه دوم پیش روی مذاکره کنندگان، ضمن آن که امکان تمدید مهلت مذاکرات را رد نکرد، اظهار داشت که فعلا در این رابطه گفت و گو نمی شود.
وی نیز همچون وزیر خارجه اش تأکید دارد: «ما در یک مقطع خیلی خیلی سخت در این مذاکرات هستیم. ما معتقدیم که تصمیم های سخت فقط در پایان گرفته خواهد شد، اصولا اگر گرفته شود.» در میان بیم و امیدهای مقامات آمریکایی، "لورا کندی" نماینده آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی در نقش منفی و با ناامیدی ظاهر شده است. وی یک روز پیش از مذاکرات هسته ای وین و با هدف فشار بر تیم مذاکره کننده ایرانی مدعی شد که آمریکا از میزان همکاری ایران با آژانس مأیوس و سرخورده شده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی که باید نقش فنی و کارشناسی داشته باشد در بیش از یک دهه گذشته به بازیگری سیاسی در پروند هسته ای ایران تبدیل شده است. آژانس که در معمولا از همکاری های ایران می گوید اما در آستانه برگزاری هر دور از مذاکرات در قالب بیانیه و سخنرانی یکی از اعضا، با یک جمله منفی تلاش می کند فضای مذاکرات را به ضرر ایران تغییر دهد. نمونه مواضع دوپهلو، سیاسی و فضاسازی آژانس در گزارش فصلی که روز ۷ نوامبر منتشر شده، مشهود است. در این گزارش ضمن تاکید بر پایبندی ایران به مفاد موافقتنامه موقت ژنو و محدود شدن فعالیتهای هستهای این کشور، از عدم همکاری تهران در برخی زمینهها از جمله توضیح دلایل "مقالات منتشر شده دانشمندان ایرانی در زمینه محاسبات نوترونی ترابرد" و همچنین "انفجار در سطح بزرگ" که میتواند به تلاش برای تولید سلاح هستهای مرتبط باشد، انتقاد شده است. سیاسی کاری آژانس در این دور از مذاکرات هم ادامه خواهد یافت؛ چون به گفته نماینده آمریکا در آژانس قرار است در نشست شورای حکام آژانس که پنج شنبه برگزار می شود باز هم از همکاری نکردن ایران سخن گفته شود و آمریکا می خواهد ادعاهای خود درباره "نگرانیها از امتناع ایران در همکاری اساسی با آژانس درباره موضوع ابعاد نظامی احتمالی" را در قالب بیانیهای به این نشست ارائه کند. دکتر علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، همزمان با اظهارنظرهای منفی مقامات آمریکا، از "بهانهجوییهای" همیشگی سیاستمداران آمریکا سخن گفت و افزود: «این بهانه جویی ها میتواند به صورت مانعی بر سر راه مذاکرات هسته ای باشد.» به هر حال آخرین دور مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 از امروز با دیدار دکتر ظریف و خانم اشتون آغاز می شود. باید منتظر ماند و دید آیا مقامات آمریکایی در این روزها با نگاهی مثبت مذاکره می کنند یا همچنان نگاه منفی و سیاه گذشته را حفظ خواهند کرد؟ باراک اوباما که انتخابات میان دوره ای کنگره را به حزب جمهوری خواه باخته است و در میان سیاستمداران و رسانه های آمریکایی با انتقادهای شدیدی روبه روست برای خارج شدن از این فضا و امیدواری حزب دموکرات به پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، به توافق هسته ای به عنوان برگ برنده نیاز دارد. 444
۲۷/۰۸/۱۳۹۳ - ۰۸:۵۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]