واضح آرشیو وب فارسی:سینا:
۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ساعت ۱۲:۲۷:۲۸
کد خبر: ۱۰۸۰۶روشی ساده و زیست سازگار در تولید پارچه های پنبه ای ضدمیکروبی
پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر با ارائه روشی ساده و کم هزینه موفق به تولید پارچه پنبه ای ضدباکتری شدند.
به گزارش ایرنا از ستاد توسعه فناوری نانو، این روش به دلیل استفاده از مواد اولیه زیستی و حلال آب سازگاری بیشتری با محیط زیست دارد.
استفاده از مواد شیمیایی و حلال های آلی مختلف در مراحل تکمیل منسوجات، همواره مشکلات فراوانی را از نظر زیست محیطی و سلامت فردی به وجود می آورد.
از طرفی پوشش دهی منسوجات با لایه های چند میکرونی سبب زبری پارچه و کاهش مقبولیت آن می شود.
محققان در این طرح به دنبال استفاده از روشی بوده اند که با ایجاد لایه های نانومتری بر روی کالای پنبه ای، علاوه بر حفظ خصوصیات اصلی منسوج پنبه ای نظیر استحکام، آب دوستی و لطافت، ویژگی ضدباکتری نیز داشته باشد.
به گفته دکتر آزاده بشری، عدم استفاده از مواد ضد میکروبی غیرزیستی، عدم استفاده از حلال های آلی وکاهش هزینه سیستم های گرمایش صنعتی به علت انجام عملیات در دمای محیط از مهم ترین مزیت های روش پیشنهاد شده در این پژوهش است.
روش بیان شده ساده و کم هزینه است و منجر به تولید پارچه پنبه ای ضدباکتری شده است. علاوه بر آن، با توجه به استفاده از مواد زیستی (کیتوسان) به عنوان ماده اصلی ضد میکروبی، گسترش این فرایند در مقیاس صنعتی امکان پذیر خواهد بود.
نتایج به دست آمده امکان استفاده از این منسوج به عنوان یک منسوج پزشکی و بهداشتی را تأیید می کند.
بشری در توضیح روش استفاده شده جهت تولید پارچه ضدباکتری گفت :در این تحقیق به منظور ایجاد لایه ای نانومتری بر سطح کالای پنبه ای از روش لایه به لایه استفاده شد. خودآرایی لایه به لایه، روشی منحصر به فرد برای ایجاد یک فیلم کامپوزیتی بر سطح ماده زمینه است.
این روش شامل لایه نشانی متوالی یک پلی کاتیون و یک پلی آنیون است که در نهایت یک فیلم چند لایه متشکل از مواد پلی الکترولیت به وجود می آید. این روش بر روی مواد مختلف با شکل های متفاوت قابل اجراست و مهم ترین ویژگی آن، استفاده از آب به عنوان فاز حلال است.
در نتیجه نسبت به روش های دیگری که در آن ها از حلال های آلی استفاده می شود، با محیط زیست سازگارتر است. از سوی دیگر اجرای این روش در دمای محیط منجر به کاهش چشم گیر هزینه های اجرای فرایندهای تکمیل است.
به منظور اتصال نانولایه به سطح الیاف پنبه، ابتدا پارچه ی زمینه آمین دار شد.
سپس لایه هایی از پنتا سدیم تری پلی فسفات و کیتوسان به ترتیب روی پارچه قرار داده شد.
در روند تحقیقات ویژگی های نمونه شامل ساختار، میزان کاتیونی شدن و تغییرات شیمیایی سطح، شاخص سفیدی، کشش سطحی و اثر ضد باکتریایی به ترتیب با میکروسکوپ الکترونی پویشی(SEM)، آزمون متیلن بلو، FTIR، طیف سنجی انعکاسی، آزمون زاویه تماس قطره آب و همچنین آزمون باکتری در مقابل دو نوع باکتری مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج بیانگر ارتباط مستقیم میان تعداد دفعات لایه نشانی و میزان حضور کیتوسان موجود بر روی کالا بوده است. از طرفی کاهش چشم گیر رشد باکتری بر نمونه های عمل شده، نشان دهنده موفقیت این روش برای ایجاد یک منسوج ضدباکتری با استفاده از نانو لایه های کیتوسان است.
این پژوهش به سرپرستی دکتر ناهید همتی نژاد- عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر- و همکاری دکتر آزاده بشری، دانش آموخته ی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، مهندس آناهیتا روحانی شیروان و مهندس شیدا کردجزی انجام شده که نتایج آن در مجله Fibers and Polymers به چاپ رسیده است.
۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ساعت ۱۲:۲۷:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سینا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]