واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دیپلمات پیشین پاکستان: نیروهای بیگانه، سد راه تحقق رویای دوستی کابل و اسلام آباد اسلام آباد – ایرنا – دولت جدید افغانستان و پاکستان می گویند عزم جدی برای حل اختلافات و گسترش همکاری ها دارند اما سفیر سابق پاکستان در کابل که شناخت کامل بر سوابق مسایل میان دو کشور همسایه دارد، ریشه اصلی مشکلات میان دو طرف را در حضور نیروهای بیگانه در افغانستان می داند.
به رغم تبلیغات سیاسی کابل و اسلام آباد درخصوص سفر اخیر «اشرف غنی احمد زی » رییس جمهوری جدید افغانستان به اسلام آباد و بزرگنمایی های تاثیر این سفر در آینده روابط دو کشور همسایه، «رستم شاه مهمند» سفیر سابق پاکستان در افغانستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت که این سفر تاحدودی می تواند موجب گسترش روابط دو کشور شود اما مادامی که نیروهای آمریکایی در افغانستان حضور داشته باشند، مسایل افغانستان و به تبع آن نیز مشکلات همسایه جنوبی آن یعنی پاکستان ادامه خواهد داشت.
وی که از سال 2002 تا 2005 سفیر پاکستان در افغانستان بود، با بیان اینکه بخشی از ماموریت سفر اشرف غنی به اسلام آباد، درخواست از پاکستان برای کمک به روند مذاکرات صلح در افغانستان (میان دولت و طالبان) است، گفت: طالبان به صراحت اعلام کرده است تا زمان حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان، به مبارزات خود ادامه خواهد داد و مذاکرات صلح معنا نخواهد داشت.
این دیپلمات پاکستانی که در سال های 1987 تا 1989 نیز به عنوان مسوول رسیدگی به امور آوارگان افغان در پاکستان فعالیت می کرد، می گوید: آمریکا قرار است بیش از 30 هزار نفر از نیروهایش را بعد از سال 2014( سال جاری میلادی) در افغانستان نگهدارد و تدوام حضور گسترده این نیروهای بیگانه در افغانستان بدون تردید تاثیر منفی بر اوضاع منطقه و روابط پاکستان و افغانستان خواهد داشت.
وی تصریح کرد: جنگ و ناآرامی در افغانستان تا زمان حضور نیروهای آمریکایی در این کشور ادامه خواهد یافت.
سفیر سابق پاکستان در افغانستان تاکید کرد: کسانی که امروز در افغانستان مقابل دولت این کشور به ویژه بعد از امضای توافقنامه امنیتی با آمریکا، قرار دارند، در واقع اعتمادی به پاکستان به عنوان میانجی گر و عامل کمک کننده به مذاکرات صلح ندارند زیرا پاکستان را یکی از هم پیمانان آمریکا می دانند.
رستم شاه مهمند گفت که در دوره دولت جدید افغانستان نیز مثل دولت گذشته این کشور، طالبان راه خود را خواهد رفت و دخالت و نقش پاکستان را نخواهد پذیرفت.
به اعتقاد این دیپلمات با تجربه پاکستان، اشرف غنی به تنهایی قادر به بازگرداندن صلح و آرامش به افغانستان نخواهد بود و نخواهد توانست کار متفاوتی نسبت به آنچه حامد کرزی رییس جمهوری سابق افغانستان در این زمینه انجام داد، صورت دهد. او در زمان ریاست جمهوری کرزی، مدتی به عنوان یکی از اعضای کابینه دولت افغانستان بود واگر ایده یا طرح متفاوتی داشت، همان سالها مطرح می کرد.
وی مشکل اصلی امروز افغانستان را ، مشکلات داخلی این کشور دانست و گفت که مسایل موجود میان این کشور و پاکستان، به اندازه مسایل داخلی افغانستان مشکل ساز نیست اما هرگونه بهبود در روابط میان دو کشور و برطرف شدن مسایل و ناآرامی های مرزی میان افغانستان و پاکستان، مشروط به حل مسایل داخلی افغانستان است.
در دوره 13 ساله ریاست جمهوری حامد کرزی، دیدارهای متعددی میان مقامات عالی افغانستان و پاکستان انجام شد و کرزی 22 بار به اسلام آباد سفر کرد اما تمام این دیدارها و سفرها، تا به امروز تقریبا به هیچ نتیجه ملموسی در زمینه محقق شدن روند صلح در افغانستان و کاستن از اختلاف دو کشور به ویژه در زمینه تحرکات مشکل ساز گروه های شبه نظامی در مناطق مرزی دو همسایه، حاصل نشده است.
وی افزود: شاید لازم باشد مقامات کابل و اسلام آباد دلیل اصلی این اختلافات چندین و چند ساله را در چیز دیگری جستجو کنند. افغانستان سالها است به دلیل حضور نیروهای بیگانه که به بهانه مبارزه با تروریسم و افراط گرایی، در این کشور حضور یافته اند، رنگ امنیت و آرامش را به خود ندیده است.
مشکلات حضور بیگانگان در افغانستان، صرفا محدود به این کشور نمی شود. مردم پاکستان بشدت از حملات بی امان هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا که پایگاه آن در افغانستان است، رنج می برند.
به نظر می رسد ریشه اصلی ناآرامی در منطقه (افغانستان و پاکستان)، جایی فراتر از این منطقه قرار دارد و مادامی که حضور بیگانگان در افغانستان ادامه داشته باشد، شاید نتوان انتظار داشت تلاشهای کابل و اسلام آباد برای بهبود روابط و برقراری امنیت در مرزهایشان به نتیجه دلخواه برسد.
آساق*3*272**1723 *1446
25/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]