تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هرگاه نيّت فاسد شود، بلا و گرفتارى پيش مى آيد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843351371




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

هدیه ای به مناسبت روز جهانی علم!


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


هدیه ای به مناسبت روز جهانی علم! وبلاگ > جعفریان، رسول - به هر حال این هم نوعی هدیه است که آدمی می تواند به کسانی که دوست دارد بدهد. نوعی آگاهی در باره روش پیشینیان ما در حل معضلات. چیزی که همه ما به آن احتیاج داریم، اما مشروط بر این که ....

امروز روز جهانی علم بود، و بنده ی سرگشته، یکسره وقت گذاشت تا کتاب جوامع العلوم فخرالدین رازی (م 606) را که گل سرسبد عالمان قرن پنجم هجری، یعنی قرنی که علوم و دانشهای تمدن اسلامی از قرن سوم تا چهارم در آن انباشته شده را بخواند و از درک علمی اسلاف خود سردرآورد.
ستایش از تمدن اسلامی، عیبی ندارد، مشروط به آن که واقع بینانه باشد، نه برای فریب و تحمیق خود و دیگران. هرچیزی به اندازه خوب است، اگر بیشتر شد، مثل نمک اضافی در غذا، همه چیز شور خواهد شد.
صد سال است بله صد و پنجاه سال که در یک تناقض گرفتار آمده ایم. از یک طرف ادعا می کنیم خیلی متمدن بوده ایم، و همه چیز داشته ایم و غربی ها آنچه دارند از ما برده اند و از سوی دیگر بر سر می زنیم که عقب افتاده ایم و باید فکری بکنیم و راه حلی پیدا کنیم.
این تناقض ما را در شرایطی قرار داده که سری به گذشته خود نمی زنیم تا دقیقا بدانیم چه مشکلاتی داشته ایم، و چرا درمانده شده ایم. همین قدر بدانیم که گاه که زیاده از حد تعریف از خود می کنیم، به قول قدما، گرفتار جهل مرکب هم می شویم و نمی دانیم که نمی دانیم.
برای این وضعیت، بد نیست گاهی سری به کتب دانشی خود بزنیم، مروری بکنیم، و یافته های گذشته گان را بشناسیم. روش استخراج آن علوم را، و محصولاتش را و این که چگونه سعی کرده اند مشکلات علمی و مسائل مربوط به دانش های مختلف را بشناسند.
وقتی از فخر رازی یاد می کنیم، دانشمند قهاری را می بینیم که در علوم دینی، به ویژه در فلسفه و اصول و حکمت، ید طولایی دارد. بسیار نیرومند است و در حقیقت، ذهن جوال و شکاک و خلاقی دارد که حتی در یک قرن کم مانند او پیدا می شود.
اما باید بدانیم علم با یک نفر درست نمی شود، همین یک نفر نابغه هم باشد، وقتی همان نابغه در یک سیستم فکری غلط گرفتار آمد، همان مزخرفاتی را تکرار می کند که همه می گویند. همان مطالبی را به عنوان علم و دانش نقد و بررسی می کند که در آنها فرو رفته و اصولش را پذیرفته است. نتیجه اش درجا زدن است و دیگران هم که به عنوان یک دانشمند به او اقتدا می کنند، وضعشان معلوم است.
اما جوامع العلوم، حاوی شصت رساله در شصت علم است. این محصول مهمی است آن هم از فخر رازی که پس از یک دنیا عالم و دانشمند و برگرفته از علوم آنان بدست آورده و برای هر علم چند صفحه نگاشته است. کتاب یاد شده را دوست عزیز جناب آقای آل داود قبل از ده سال تصحیح و نشر کرد و کار ما را برای مطالعه آن بسیار آسان کرد.
جوامع، مجموعه رسائل جالبی است که روی برخی از رسائل آن کارهای پژوهشی جدی هم شده، و... اما برای ما مرور آن برای روز جهانی علم سودمند بود.
در این کتاب می توان، حاصل دانشی را که در تمدن اسلامی در جریان است، دریافت، اصولش را تا اندازه ای شناخت، همین طور منابع برخی از افکار را، و بدین نکته پی برد که حد و اندازه این دانش چه اندازه بوده است.
یکی از ابواب آن تنجیم است که در اینجا به طور خاص به هدف تسخیر جن و استفاده از آنها و اوضاع کواکب و همه با هم برای حل دشواری هاست. به گفته فخر رازی، تنجیم گاه به هدف تسخیر است و گاهی نه برای تسخیر. در اینجا تنجیم به هدف تسخیر را به ما آموزش می دهد.
فخر ضمن اشاره به انکار جن توسط اکثر فلاسفه، خودش هم دلیل عقلی بر آن نیافته و به دلیل سمعی بسنده کرده و می گوید که قرآن بر آن صحه گذاشته و باید پذیرفت.
اما این که جن را می توان تسخیر کرد و برای حل مشکلات از آن بهره برد، روشی که از آن به عزیمت تعبیر می کند، جالب است. البته یکی در این میان، روی راه های شرعی تکیه می کند و غیر این را سحر می داند که حرام است.
و اکنون خلاصه ای از مراحل ده گانه تنجیم و این که چه اعمالی باید انجام داد که بتوان تسخیر کرد و با تمرکز مشکلات را حل کرد. شرط ها که از آن ناگزیر است ده است:
اول جامه، و باید که نو و لطیف باشد.
دوم جایگاه باید که در خانه در کوشکی بلند که در صحرای خالی باشد چنان که در نزدیکی او آب روا بود و درختان باشد.
سویم زمان و ابتدای عمل در روزی از نیمه اول ماه باید چنان که اتصالات کواکب محمود باشد و موافق مقصود بود.
و ایام عمل تنجیم هفت است و اگر روزی چند در مقدمه صایم بود، اولی تر است چنان که مثلا روز چهارشنبه صایم شود و روز پنج شنبه خاتم سازد و نگین بر وی ترکیب کند و روز آدینه نقش کند. پس به عبادت مشغول شود و شب شنبه به تنجیم مشغول گردد و بعد از آن هفت روز روزه دارد.
چهارم در کیفیت خط کشیدن: باید که هفت خط بکشد و ابتدا بدان کند که دورتر باشد. و آن خط ها به آهن فولاد کشد. و اگر کاردی بود روا باشد. و باید که سر سوزنی از آن خط خالی نگذارد که در آن خط نباشد و آن خط را که بکشد از دست راست بکشد. و آنجا که سرهای خط بهم رسد آن آهن آنجا فرو برد از برای خط دوم آهنی دیگر برگیرد.
و حرزی که در اصل دوم یاد خواهیم کرد بر سر خطی هفت بار بخواند ...
پنجم در کیفیت نشستن و در میان خط هفتم باید نشستن چنان که از وی هیچ بیرون نبود. مجمر بخورات با خود برد و دو چراغ آهنین بر هر دو دست خود بنهد، و روی به قبله آرد و در مقابل مشتری بود.
ششم در کیفیت طاعت ها هر روز غسلی و هر شبی غسلی دیگر باید و تنجیم در شب باید....
هفتم در بیرون آمدن از خط و تا تواند بیرون نیاید و از هیچ کس البته استعانت نکند، زیرا که سرّ این علم قطع علاقه های جسدانی است و اگر ضرورت گردد برخیزد و دستوری خواهد از حرز که در اصل دویم یاد خواهیم کرد برخواند...
هشتم در وقت افطار و کیفیت غذا:‌اما وقت افطار بعد از آن باید که از اعمال تنجیم فارغ شود.
و اما کیفیت غذا: نان پاکیزه و روغن کنجد و سرکه با نمک و سعتر و غیر آن احتراز کند.
نهم چون بیرون آید و خواهد که به خواب مشغول شود، گفته اند که اولی تر آن باشد که جایگاهی دیگر بخسبد....
دهم در کیفیت اتخاذ خاتم: چون خواهد که شب شنبه در عمل شروع کند روز چهارشنبه روزه دارد و روز پنج شنبه دو مثقال نقره خالص بستاند و زرگری روزه دارد پاکیزه بدست آرد تا از آن نقره انگشتری سازد، و نگینی از یاقوت بر وی ترکیب کند و اگر میسر نشود از بیجاده و الا از بلور صافی.
پس روز آدینه وقت نماز هم او و هم زرگر غسل کند و آن نقش که بخواهیم نوشت در اصل دوم بر آن نگین نقش کند و اندکی از مشک و کافور در زیر نگین نهد و آنگاه آن انگشتری را در انگشت دست راست کند و بدان جایگاه آید که در وی تنجیم خواهد کرد و آن را از اغیار پوشیده دارد....
... و چون شب درآید غسل کند و جامه های پاکیزه درپوشد و بر بام بلند روشن شود و با وی قضیبی از چوب انار یا چوب گز باشد به مقدار پنج گز، پس در مقابله مشتری روی به قبله آرد و خط بکشد و چوب بر زمین فرو برد و آن خاتم را به یک تار موی اسب اشهب از سر آن چوب بیاویزد و به عزیمت مشغول شود. این است مجموع شرایط تنجیم.
اما نقش انگشتری را هم داده که به این صورت که در زیر می آید. سپس حرزهای مختلفی را بر هر مرحله تعلیم داده که مضامین آنها هم جالب است.
رسول جعفریان
این است دانش مهمی که برای حل معضلات و گرفتاری ها باید بکار برد. صرف نظر از این که اصل عبادت، بویژه روزه بسیار مهم و در استعانت از خدا برای حل دشواری ها خود کارساز است، اما باقی مسائل، متکی به چه روش دینی یا علمی است؟‌ آدمی از فخر رازی چه انتظاری دارد؟‌ مبانی این اعمال ده گانه چیست؟‌
واقعا گاهی هم به شک می افتم که نکند چیزهایی هست که ما نمی دانیم.  



شنبه 24 آبان 1393 - 22:47:27





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن