واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: المانیتور: ایران از عهده مدیریت چالش کاهش بهای نفت برمی آید تهران-ایرنا- پایگاه تحلیلی "المانیتور" پیش بینی کرد که ایران با اتخاذ تدابیر مقتضی، از عهده مدیریت چالش اقتصادی ناشی از کاهش بهای نفت در کوتاه و میان مدت برمی آید.
در نوشتار این پایگاه خبری امریکایی درباره کاهش اخیر قیمت نفت و اقداماتی که کشورمان می تواند در این خصوص انجام دهد، آمده است: "برخلاف گزارش های برخی رسانه ها، آسیب پذیری اقتصادی دولت ایران در قبال کاهش قیمت نفت به میزان قابل ملاحظه ای کاهش یافته است. برخی ناظران بین المللی از جمله (شبکه خبری آمریکایی) سی ان ان داستان پردازی کرده اند که بهای نفت ایران باید بشکه ای 140دلار باشد تا این کشور بتواند تراز بودجه خود را حفظ کند. حال این ارقام از کجا آمده اند، معلوم نیست!"
این پایگاه خبری برای درستی توضیحات خود به چند نکته اشاره کرد:
" -دولت کنونی ایران بودجه خود را بر اساس نفت بشکه ای 100 دلار و صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت خام تدوین کرده است. به این ترتیب درآمد ایران از صادرات نفت تا 20 مارس سال 2015 (29 اسفند ماه 1394) 36 میلیارد دلار پیش بینی شده است.
" -درآمد صادرات روزانه 297 هزار بشکه میعانات گازی و فروش گاز به واحدهای پتروشیمی داخلی نیز در بودجه کنونی لحاظ شده است.
" -کل درآمد ارزی قوی 51 میلیارد و 500 میلیون دلار پیش بینی شده بود که 7 میلیارد و 500 میلیون دلار از آن سهم شرکت ملی نفت ایران و باقی سهم دولت است (20 درصد این درآمد روانه صندوق توسعه ملی می شود.)
" -قبل از کاهش قیمت جهانی نفت، ایران نفت خود را با میانگین قیمت بشکه ای 105 تا 110 دلار به فروش می رساند.
نویسنده همچنین از قول "منصور معظمی" معاون وزیر نفت نوشت که درآمد حاصل از صادرات نفت خام طی 6 ماه نخست سال شمسی، 5 درصد بیشتر از میزان پیش بینی شده در بودجه بود که معادل 20 میلیارد دلار است.
نویسنده بر این اساس استدلال کرد:
"اگر ایران به صادرات روزانه یک میلیون و 5 هزار بشکه نفت خام با قیمت متوسط بشکه ای 80دلار ادامه دهد، درآمد نفتی سالانه آن 15 میلیارد دلار خواهد بود. این شرایط در مورد میعانات گازی نیز مشابه است. البته در واقع، میزان صادرات میعانات گازی از میزان پیش بینی شده بیشتر بوده است."
المانیتور همچنین استدلال کرد که با فرض تثبیت قیمت نفت به میزان بشکه ای 80 دلار، کسری بودجه ایران یک تا 2 میلیارد دلار خواهد بود که معادل کمتر از 2 درصد درآمدی است که دولت برای خود پیش بینی کرده است.
این رسانه با بیان این که کارشناسان و سیاست گذاران ایرانی نیز از جمله "عباسعلی نورا" از نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند که حتی اگر قیمت نفت خام در حدود 85 دلار تثبیت شود، ایران با کسری بودجه مواجه نخواهد شد، افزود:
"از سوی دیگر اگر قیمت نفت باز هم افت کند، دولت همواره به صندوق ملی توسعه دسترسی دارد که بر اساس آخرین آمار میزان ذخیره آن بیش از 62 میلیارد دلار بوده است."
المانیتور در تشریح روی دیگر سکه کاهش قیمت جهانی نفت نوشت:
"با وجودی که می توان اثرات کاهش بهای نفت بر اقتصاد ایران را مدیریت کرد اما در هر حال مجموعه ای از تاثیرات سوء نیز وجود دارد که دولت باید بتواند آنها را مدیریت کند."
"مبنای بودجه سال آینده ایران این است که بهای هر بشکه نفت 75 دلار خواهد بود. گرچه جلوگیری از کاهش درآمد ارزی ایران می طلبد که درآمد حاصل از صادرات نفت افزایش یابد، اما حتی اگر امکان افزایش حجم صادرات نفت نباشد، تهران می تواند با افزایش حجم صادرات گاز، این نقصان را جبران کند.
نویسنده در توجیه استدلال خود، به گفته معظمی مبنی بر افزایش صادرات گاز ایران به 60 میلیون متر مکعب از ابتدای سال جاری (1393) و تمایل ترکیه، عراق و عمان به خرید گاز از ایران اشاره کرد.
به اعتقاد نویسنده این رسانه آمریکایی، افزایش ظرفیت پالایش نفت نیز گزینه دیگری پیش روی ایران است.
نویسنده همچنین گفته معظمی را مبنی بر برنامه ریزی ایران برای افزایش ظرفیت پالایش به 3میلیون بشکه در روز یادآور شد و تحقق این امر را به معنای افزایش درآمد ایران از محل صادرات فرآورده های پتروشیمی دانست.
المانیتور اضافه کرد:
"با توجه به این شواهد، دولت ایران می تواند چالش حاصل از افت قیمت نفت را در کوتاه و میان مدت مدیریت کند."
رسانام**9330**2017 مط
24/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]