واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 13:07:37 , 1393/08/24
غريب سجادي
دنیای مجازی راهی برای فرار از خویشتن یا...
اکثر انسان ها اسیر دنیایی شده اند به نام دنیای مجازی، دنیایی که به کمک آن تعریف جدیدی از هویت خویش ارائه می دهند خویشتنی که چه بسا هیچ شباهتی با هویت واقعی آنها نداشته باشد!
در اين دنيا به راحتي هم مي توان لباس تقوا بر تن کرد، مرد و زن خوبي شد و بر اريکه گفتمان هاي من در آوردي سوار شد و اسب آرزو و تخيل را به دور دست ها برد، در اين فضا مي توان علاوه بر بازتعريف هويت خويش به بازتعريف هويت ديگران هم پرداخت و کساني که باب ميل ما رفتار نمي کنند رو بدون هيچ ترسي از افشا شدن بر لب پرتگاه توحش ذهني خودمان ببريم و دست به ترور شخصيت آنها بزنيم، با کمترين هزينه! تنها کافي است امکاناتي نظير گوشي موبايل، شماره تلفن و بسته هاي اينترنتي در اختيار داشته باشيم تا به راحتي در فضاهاي مجازي مختلف همچون فيس بوک؛ وايبر؛ واتس آپ و... براي خود هويت جديدي تعريف کنيم و چه بسا در هر کدام از آنها هويت متفاوتي براي خود تعريف کنيم و به جاي يک چهره صاحب چندين چهره بشويم.
«مل تامپسون» در کتاب خود به نام «من» که توسط سونا انزابي نژاد ترجمه شده در نقد زندگي در فضاي مجازي رفتار انسان ها در دنياي مجازي را بسان انگشتر «گوگس» مي داند که هر کدام از ما آن را در دست کرده ايم. داستان ابن انگشتر را افلاطون در جلد دوم کتاب جمهوري بيان کرده است. گوگس که چوپاني بود در خدمت پادشاه يک روز گله را به چرا برده بود طوفاني در گرفت و زلزله اي شد و زمين شکافت برداشت. در ميان شکاف اسبي برنزي را ديد که درون آن جسد برهنه ي مردي را يافت که فقط يک انگشتر به دستش بود. انگشتر را برداشت و به دست کرد. وقتي وي نزد چوپانان ديگه رفت تصادفا انگشتر را چرخاند و متوجه شد با چرخاندن انگشتر مي تواند به راحتي از نظرها غيب شود. گوگس به محض آن كه به اين امر پي برد، بي درنگ ترتيبي داد كه او نيز به عنوان يكي از قاصدان به نزد شاه فرستاده شود و زماني كه به كاخ رفت همسر شاه را اغوا كرد و با كمك وي بر شاه تاخت و او را كشت و پادشاهي را به چنگ آورد. افلاطون قصدش از بيان داستان اين است تا به مقايسه رفتار انسان ها در چنين موقعيتي بپردازد. او مي پرسد اگر فرضا به دو نفر که يکي از آنها درستکار و يکي بدکار است چنين انگشتر جادويي بدهيم، رفتارشان چه فرقي با هم خواهد داشت؟ آيا انسانها زماني که متوجه بشوند به راحتي مي توانند هر کاري که باب دلشان است و هيچ مجازاتي هم براي رفتار غير اخلاقيشان متصور نيست باز پايبند اصول اخلاقي خواهند بود؟آيا اخلاقي رفتار کردن ما صرفا ترس از ديگران و مکافات است يا يک باور قلبي؟
تامپسون بر اين باور است که امروزه تکنولوژي جديد باعث شده که انسان دوباره انگشتر گوگس را پيدا بکند اما نه در دل شکاف زمين بلکه در دنياي مجازي. انگشتري که انسان را قادر مي کند زندگي دومي براي خود درست بکند به نام دنياي مجازي!
در اين دنيا به راحتي مي توان خود را در نقشي ديد که آرزويش را داريد در کمترين زمان مي توانيد هر وقت که دلتان خواست شخصيت، ظاهر و حتي جنسيتتان را تغيير بدهيد و هر زمان که احساس خطر کرديد مي توانيد از سيستم خارج شويد و با چرخاندن انگشتر گوگس از ديدگان غيب مي شويد.
شما در اين دنيا بدون ترس از عقوبت کارهايتان هر کاري که دوست داريد مي توانيد انجام بديد. هر وقت دلتان براي آزادي تنگ شد مي توانيد مدافع آن شويد! هر وقت خواستيد منتقد اجتماعي شويد به راحتي اين امر براي شما امکان پذير خواهد شد! شما حتي مي توانيد با کمي وقت خود را مدافع کورد و کردستان ،شهر و ديار، دموکراسي و آزادي بيان جلوه دهيد بدون آنکه هيچ باوري به حقوق انساني داشته باشيد!
شما مي توانيد با يک شماره ايرانسل و دانلود برنامه وايبر واتس آپ و ده ها نرم افزار ديگه براي خود هويتي تعريف کنيد که ارزوي آن را داشته ايد. هويتي که بعضا هيچ مرز اخلاقي را رعايت نميکند و به راحتي مي تازد و ديگران را لگد مال مي کند. بسان همان چوپان انگشتر به دست.
الغرض اگر رفتار متفاوت انسانها برايتان سوال است نبايد زياد دلخور شد، آن هم از رفتار کساني که هويت خويش را فراموش کرده اند چرا که از لحاظ جامعه شناختي به قول گافمن کساني که دوست دارند با هويتي متفاوت با آنچه که هستند خود را معرفي کنند به اين خاطر است که هويت واقعي آنها داغ ننگي است که ميخواهند از آن فرار کنند و در پشت اين دنياي مجازي دلخوش به آنند که هستند و گمان ميبرند که هويت واقعي و مجازي آنها يکي است البته که دير يا زود پرده ها کنار خواهند رفت و هويت واقعي انسان ها نمايان مي شود و انان که چوپان درونشان سوداي شاه شدن در سر داشته به زير کشيده خواهند شد و در مقابل کساني که همچون انسان هاي درستکار درست از اين انگشتر استفاده کرده اند و از هويتشان فرار نکرده اند سربلند خواهند ماند حتي اگر انگشترشان قادر به جادو نباشد.
13:07:37 , 1393/08/24
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کورد نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]