واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نعل وارونه نزنید!/ توافق «مناسب» یا «خوب» یا «بد!» تهران- ایرنا- روزنامه «اعتماد»» در یادداشتی نوشت: قطار مذاکرات هسته یی ١+٥ به ایستگاه پایانی خود در حال نزدیک شدن است. فارغ از اینکه مذاکرات به چه نتیجه یی برسد به عنوان یک ایرانی باید موضع به نسبت مشخصی درباره آن داشته باشیم: موضعی که متضمن حفظ منافع ملی ایران است و این موضوع نیز نباید در قالب نگاه های سیاسی و رقابتی داخل باشد ولی مایه تاسف است وقتی می بینیم که برخی گروه های تندروی سیاسی به جای رعایت منافع ملی همچنان در حال کوک کردن ساز مخالف و زدن آن هستند.
جالب تر اینکه این مجموعه حتی به مواضع و دلایل 9 گانه رهبری نظام درباره حمایت از مذاکرات توجه کافی ندارند. اگرچه می کوشند خود را در خط ولایت نشان دهند! و رسانه های فراگیرتر این جناح نیز به جای همراهی و حمایت از مذاکرات خط ویژه یی را در رابطه با زیر سوال بردن فعالیت های گروه مذاکره کننده باز کرده اند. در این یادداشت به برخی موارد آنها اشاره می شود. این مجموعه برنامه یی را با عنوان «توافق خوب، توافق بد» تدارک دیده و طی آن به نکاتی اشاره کرده اند که از منظر سیاسی قابل تامل هستند. یکی از حاضران در این نشست اظهار می دارد که: «متاسفانه جامعه را به جای «توافق خوب، توافق بد» روی «توافق و عدم توافق» شرطی کرده اند.» دیگری اظهار داشته که این ذهنیت اشتباه را ایجاد کرده اند که مشکل اقتصاد ایران تحریم است یا اینکه «برای دولت توافق هسته یی اصالت دارد و نه محتوای توافق». یا این جمله که: «دولت در شرایطی از آرای عمومی برخوردار شد که شعار اصلی اش حل مساله هسته یی بود پس ناچار است به توافق برسد.» یا این جمله که «توافقی خوب است که همه تحریم های چهارگانه را فورا لغو کند»، دیگری تیتر زده است که مذاکرات کجا منحرف شد؟! اصل انحراف را مفروض گرفته و فقط منتظر تعیین جا و زمان انحراف هستند!این اظهارات از ذهنیتی منفی نسبت به مذاکرات تراوش می کند. در حالی که می دانیم نگاه جهانی و مردم ایران چشم انتظار رسیدن به توافق هستند و آن را برای جامعه جهانی و اوضاع منطقه و شرایط ایران مناسب و مفید می دانند. «توافق خوب یا توافق بد» چه معنایی دارد؟ از نظر یک طرف توافق خوب این است که هر چقدر می خواهند برنامه هسته یی شان را مطابق میل شان ادامه دهند و تحریم ها هم لغو شوند. ما هم همین را خوب می دانیم. از نظر طرف مقابل هم توافق خوب این است که تمام فعالیت های هسته یی تعطیل و چرخ های سانتریفیوژها متوقف شوند و تحریم ها هم پس از پاسخ دادن به ابهامات آژانس به مرور لغو شوند که این مرور نیز طولانی مدت خواهد بود و ایران هم ضمانت های کافی برای اطمینان آنان در اختیارشان قرار دهد. طبیعی است که هر دوی این توافق ها هرچقدر برای یک طرف خوب است برای طرف دیگر بد است بنابراین چیزی به عنوان توافق خوب یا توافق بد وقتی محقق می شود که یک طرف تسلیم کامل شود و برای طرف پیروز توافق خوب شکل بگیرد و برای طرف شکست خورده توافق بد. ولی مذاکراتی که مبتنی بر تفاهم و گفت وگو باشد توافقی که شکل می گیرد بیش از آنکه خوب یا بد باشد، توافق مناسب است. توافق مناسب بر اساس موازنه قوا شکل می گیرد. قدرت طرفین در هر موضوعی نتیجه توافق را تعیین می کند. توافق مناسب توافقی است که هزینه و فایده بود و نبود آن با یکدیگر مقایسه شود. در چنین حالتی مذاکرات سیاه و سفید نیست که یک طرف پیروز میدان باشد و یک طرف هم تسلیم محض شده باشد.
همچنان که در بازار خرید و فروش نیز خریدار و فروشنده در وضعیت ضرر مطلق قرار ندارند. وقتی به یک قیمت می رسند به معنای آن است که دو طرف از معامله خود سود خواهند برد. بنابراین طرح مساله یی با عنوان توافق خوب یا بد از اساس ضد مفهوم توافق و درصدد است که مذاکرات را مجددا به ستیز و رودررویی تبدیل کند. ما توافق مناسب داریم و نه خوب یا بد. مگر آنکه توافق مناسب و متعادل را همان توافق خوب معرفی کنیم که دیگر بد نیست. اینکه گفته می شود دولت به توافق رسیدن را اصل کرده و نه خوب یا بد بودن آن را نیز غلط است. اگر برای دولت و مذاکره کنندگان متناسب بودن توافق مهم نبود که نیازی به این همه گفت وگو نبود. در عرض یک روز می شد هرچه را که طرف مقابل می گوید پذیرفت و توافق را عملی کرد! این اتهام غیرمنطقی علیه گروه مذاکره کننده است. رسیدن به توافق با ١+٥ بسیار ساده است اگر دنبال توافق مناسب نباشند. البته دولت و مردم نیز بر اصل توافق تاکید دارند چرا که عده یی از نیروهای سیاسی و طرفدران دولت گذشته توافق را مذموم می دانند و آن را مترادف با شکست معرفی می کنند به همین دلیل است که دولت نیز بر اصل توافق و گفت وگو به عنوان یک راهکار تاکید دارد و به آن اصالت می دهد ولی اصالت دادن به توافق و گفت وگو نافی محتوای آن نیست که اگر چنین بود همان سال گذشته به نتیجه می رسیدند و تمام می شد. همچنین گفته شده که دولت این ذهنیت نادرست را ایجاد کرده که مشکلات اقتصادی ما به دلیل تحریم هاست. این نیز نادرست و اتهام است. مشکل اقتصادی ایران فقدان مدیریت عقلانی و علمی است که در دولت گذشته که مطلوب این گروه تندرو بود عناصر عقلانیت و دانش مداری در حوزه اقتصاد کمتر یافت می شد. به همین دلیل است که دولت کنونی با وجود ادامه تحریم ها در 16 ماه گذشته توانسته اقتصاد را از آن وضع ناخوشایند بیرون آورد. اتفاقا تحریم ها هم ناشی از فقدان عقلانیت مذکور بود و چون این عقلانیت بازسازی شده باید بکوشد که تحریم ها را نیز حل کند. حل تحریم ها نیز یکی از نشانه های عقلانیت این دولت است و مخالفت گروه بالابا توافق نیز ادامه فقدان عقلانیت گذشته است.
بنابر این بهتر است که آقایان محترم از زدن نعل وارونه در موضوع مهم مذاکرات هسته یی جدا خودداری کنند. در حالی که می خواهند نشان دهند در حال نگاه به جلو هستند ولی در واقع جامعه را به بازگشت به گذشته تیره و تار دعوت می کنند.
منبع: روزنامه اعتماد
اول**1368**
24/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]