واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بغداد-ریاض؛ یک اتفاق ساده؟! بغداد-ایرنا-سفر رییس جمهوری عراق به عربستان سعودی در هفته گذشته را نباید یک اتفاق ساده در روابط منطقه ای دانست، اما آیا می توان در شرایطی که تروریستم تمامیت منطقه را تهدید می کند، به مثابه پنجره ای روبه یک تفاهم جمعی در منطقه حساس خاورمیانه قلمداد کرد.
فواد معصوم با انجام این سفر یخ 14 ساله روابط ریاض – بغداد را شکست و پیشگام حرکتی آشتی جویانه شد و در ریاض با ملک عبدالله شاه عربستان سعودی پیرامون موضوعات درگلو مانده زیادی گفت وگو کرد.
اهداف این سفر عمدتا شامل "تلاش برای عادی سازی روابط سرد دو کشور بعد از سقوط رژیم صدام حسین"، بررسی راههای مقابله با خطر "تروریسم و تکفیر" و نیز گسترش روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور بوده است.
سردی روابط ریاض-بغداد، بعد از اشغال عراق در سال 2003 میلادی توسط ارتش آمریکا و تشکیل دولت جدید در عراق در حالی شروع شد که این کشور از جمله همپیمانان واشنگتن در جریان اشغال عراق بود و حتی بخش عمده ای از هزینه عملیات نظامی را تقبل کرده بود.
با اینحال دولت سعودی در تمام 11 سال گذشته به ابراز تمایل دولت عراق برای از سرگیری روابط رسمی پاسخ منفی داد و حتی از بازگشایی سفارت خود در بغداد طفره رفت.
دولت عراق که در تمام این سالها درگیر نبرد تمام عیار با تروریسم از القاعده تا بازمانده های حزب بعث و گروه تکفیری – تروریستی داعش بوده، بارها ازخواستار همکاری و تعامل دولت ریاض شد، اما هیچگاه این درخواست ها با پاسخ مثبت روبه رو نشد.
دولت عربستان سعودی در حالی از هرگونه همکاری وهماهنگی با بغداد اجتناب می کرد که دولت عراق هربار اسناد و مدارکی حاکی از حمایت برخی جریان های حاکم و دستگاهها و نهادهای رسمی سعودی از گروههای تروریستی را به حکومت این کشور ارائه می داد و ضمن آنکه بیشترین تروریست های خارجی حاضر در عراق را شهروندان این کشور تشکیل می دادند.
حالا نیز ابتکار آب کردن یخ روابط دو کشور را بازهم عراقی ها به دست گرفته اند تا شاید به نوعی راه حلی برای معادله پیچیده تروریسم منطقه بیابد.
در حقیقت می توان نقطه اصلی تمام اختلافات دو کشور را بحث تروریسم دانست که به نظر می رسد رژیم سعودی که این روزها در معرض تهدید جدی تر داعش قرار گرفته، خطر را احساس کرده و در جریان سفر معصوم نیز عنوان شد که دو طرف به توافقاتی برای همکاری های امنیتی دست یافته اند و هر دو طرف تروریسم، تکفیری ها ، داعش و القاعده و همه گروههای تروریستی را دشمن مشترک اعلام کردند و در نهایت عربستان سعودی اعلام کرد که بزودی سفارت خود را در بغداد بازگشایی خواهد کرد.
دولت عربستان سعودی این روزها درحالی به صرافت افتاده که طی سه دهه گذشته به پیشنهادها و ابتکارات ایران درباره ایجاد یک سیستم امنیت دسته جمعی در منطقه خلیج فارس پاسخ منفی داده و ازهرگونه تعامل و همکاری در این خصوص طفره رفته و در یک دهه گذشته نیز به ندای بغداد برای همکاری دوجانبه جهت مهار القاعده و داعش و سایر گروههای تروریستی بی توجهی کرده است؛ بی توجهی هایی که شاید اگر صورت نگرفته بود، منطقه با چالش امنیتی امروز روبه رو نبود.
تحلیلگران و ناظران علت این بی توجهی و جدی نگرفتن هشدارها را مربوط به 1- سیاست های یکجانبه گرایانه و
2- نگاه به واشنگتن می دانند؛ سیاست هایی که ریاض بی شک هزینه های زیادی طی این سالها برای آن پرداخته است.
فارغ از اینکه تغییر رویکردهای اخیر ریاض یک "مانور سیاسی" یا "تغییر رویکرد عملگرایانه" و "حاکمیت واقع گرایی بر سیاست منطقه ای" این کشور باشد، باید به این نکته اذعان داشت که نقش مثبت عربستان در حل مشکلات منطقه ای ، بویژه در حوزه های امنیتی انکار ناپذیر است و در عین حال، این کشور از عدم نگاه منطقه ای و دوری از همکاری جمعی، بیش از سایر بازیگران منطقه آسیب پذیر است.
نکته مهمی که در ارتباط با نوع عملکرد و نگاه عربستان به مسایل منطقه ای وجود دارد، این است که گروههای تروریستی ، تکفیری تندرو در منطقه، بیش از هر کشوری، پایگاه اجتماعی گسترده ای در سرزمین حجاز دارند و می توان به نوعی سرزمین حجاز را کانون تولید و تجمع تفکر و اندیشه های افراط گرایی معرفی کرد.
به این ترتیب ، در صورتی که رویکرد اخیر ریاض، نتیجه یک تغییر جدی سیاست های منطقه ای دولت سعودی باشد، گشودن درهای ارتباطی میان بغداد و ریاض، نوید بخش آینده مطمئن تر برای منطقه پرآشوب مان، بویژه در نبرد با تروریسم داعش و تکفیر خواهد بود.
خاورم*2*1770*1586
24/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]