واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ آبان ۱۳۹۳ (۱۷:۵۷ب.ظ)
ابتلاي بيش از 11 درصد جمعيت كشور به ديابت مدير عامل انجمن ديابت ايران با بيان اينکه کم تحرکي، تغذيه نامناسب و چاقي عمدهترين فاکتورهاي خطر ابتلا به ديابت هستند، تاکيد کرد: 70 درصد از موارد ديابت با جلوگيري از چاقي و اضافه وزن و پيش گرفتن الگوي زندگي و تغذيه سالم قابل پيشگيري است.
به گزارش خبرگزاري موج، دکتر كامران نيکوسخن که در حاشيه بازديد از دهكده ديابت سخن ميگفت، خاطر نشان کرد: براساس آخرين آمارها حدود 400 ميليون نفر در سراسر دنيا به بيماري ديابت (نوع دو) مبتلا هستند که پيشبيني ميشود شمار مبتلايان تا سال 2035 به حدود 600 ميليون نفر افزايش يابد. در سال 2012 بالغ بر 5.1 ميليون نفر در اثر ديابت و عوارض ناشي از آن در دنيا جان خود را از دست داده اند كه عمده انها در صورت آگاهي و آموزش كافي در خصوص تشخيص و كنترل بيماري زنده ميماندند.
وي با بيان اينکه حدود نيمي از مبتلايان ديابت در دنيا (175 ميلون نفر) از بيماري خود اطلاع نداشته و به دليل عدم کنترل به هنگام در معرض عوارض ناگوار ناشي از آن قرار دارند، اظهار کرد: تحقيقات نشان داده در صورت نهادينه شدن شيوه زندگي و تغذيه سالم تا سال 2035 مي توان از بروز 70 درصد موارد جديد ابتلا به ديابت كه حدود 175 ميليون نفر است جلوگيري كرد.
نيكوسخن، مصرف فستفودها و غذاهاي حاوي چربي و نمک فراوان، زندگي ماشيني و کمتحرکي ناشي از آن، استرس و مصرف دخانيات را مهمترين فاکتورهاي خطر ابتلا به ديابت عنوان كرد و گفت: صبحانه سالم با كنترل اشتها و جلوگيري از اضافه وزن در پيشگيري از بروز ديابت و همچنين كنترل بيماري در مبتلايان بسيار موثر است. اركان اساسي در مهار ديابت در دنيا به ترتيب آموزش و كنترل روزانه، حمايت روانشناختي و اجتماعي، تغذيه، ورزش و نهايتا دارو است در حالي كه متاسفانه در كشور ما، ركن اول را دارو در نظر گرفته ايم.
مدير عامل انجمن ديابت ايران با اشاره به شيوع بالاي ديابت (نوع دو) در منطقه خاورميانه گفت: خاورميانه و شمال آفريقا از ديابت خيزترين مناطق دنيا هستند و شيوع اين بيماري در سه کشور عربستان، قطر و كويت جنوبي بيش از 20 درصد بوده و جزو 10 کشور داراي بيشترين شيوع ديابت در دنيا هستند.
نيكوسخن خاطرنشان كرد: نرخ شيوع اين بيماري در كشور ما هم حدود 11.3 درصد است و علاوه بر اين جمعيت قابل توجهي نيز در كشور در مرحله پيش ديابت قرار دارند. اگرچه نرخ شيوع ديابت در ايران با کشورهاي کويت،عربستان و قطر که با شيوع فوقالعاده ديابت مواجهند قابل مقايسه نيست، ولي با توجه به تغيير هرم جمعيتي و افزايش جمعيت ميانسال و سالمند کشور در سالهاي آينده در صورت نهادينه نشدن شيوه زندگي صحيح در كشور افزايش چشمگير شيوع ديابت در آينده دور از ذهن نيست.
وي با اشاره به وجود دو نوع مختلف ديابت گفت: ديابت نوع دو كه شايعترين نوع ديابت و مورد نظر ماست ناشي از مقاومت به انسولين در اثر اضافه وزن بدن است و مشكلي در ترشح اين هورمون نيست ولي ديابت نوع يك كه 5 تا 10 درصد موارد ديابت را تشكيل ميدهد ناشي از عدم توليد انسولين در پانكراس است. اين گروه از بيماران نياز به دريافت انسولين از طريق تزريقات منظم دارند.
نيكوسخن در ادامه با تاكيد بر اين كه روشهاي جراحي كه در برخي شبكه هاي ماهواره اي براي درمان ديابت تبليغ مي شوند روشهايي هستند كه اساسا براي كاهش وزن استفاده شده و به طور غيرمستقيم در كنترل ديابت در گروهي از بيماران موثر است، اظهار داشت: چنين روشهاي پرهزينه مثل برداشتن قسمتي از روده يا كوچك كردن معده با قرار دادن حلقه كه عوارض متععدي هم دارند تنها در معدودي افراد بسيار چاق كه اضافه وزن شديدي داشته و با روشهاي ديگر قادر به كاهش وزن نيستند مفيد است و به هيچ وجه روشي كلي براي كنترل ديابت نيست.
مدير عامل انجمن ديابت ايران خاطرنشان كرد: انجمن ديابت ايران از اولين انجمنهاي ديابت در منطقه و دنياست كه از بدو تاسيس فدراسيون جهاني ديابت در آن عضويت داشته است. انجمن مهمترين رسالت خود را اطلاع رساني و آموزش ميداند كه در چهار سطح عموم جامعه، بيماران ديابتي، گروههاي درماني مثل پزشكان و پرستاران و سياستگذاران و مسوولان دنبال ميشود.
مدير عامل انجمن ديابت ايران در پايان با اشاره به شعار امسال روز جهاني ديابت (23 آبانماه) که «تغذيه صحيح باصبحانه آغاز ميشود» است، از تمامي مبتلايان ديابت و افراد در معرض خطر دعوت کرد با شرکت در برنامههاي آموزشي هفته ديابت که از 20 تا 26 آبانماه جاري در حال برگزاري است آگاهي و آموزش لازم را در زمينه پيشگيري و كنترل ديابت كسب كنند.
گفتني است، به منظور اطلاع رساني هر چه بهتر و ارتقاي آگاهي عمومي نسبت به بيماري ديابت و روشهاي پيشگيري، تشخيص و کنترل آن، دهکده ديابت در قالب مجموعه غرفههاي سنجش سلامت، آموزش تغذيه، معاينات پزشکي، ورزش و کودکان در پارک آب و آتش تهران راه اندازي شده است. اين مجموعه که با مشارکت پژوهشکده علوم غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي تهران، شهرداري تهران، انجمن ديابت ايران راه اندازي شده تا يکشنبه هفته آينده همه روزه از ساعت 12 تا 19 آماده ارائه خدمت رايگان در زمينه تست سلامت و تست قند خون، آموزش اصول تغذيه اي و ورزش، آزمايش چشم و بررسي پا - به منظور تشخيص ابتلا به ديابت - و ارائه مشاوره به عموم شهروندان است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]