تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 13 تیر 1403    احادیث و روایات:  
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803908798




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگاهي دوباره به مقوله استقلال بانک مرکزي


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۲ آبان ۱۳۹۳ (۹:۲۸ق.ظ)
جهان صنعت: نگاهي دوباره به مقوله استقلال بانک مرکزي
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه جهان صنعت چنين نوشت:
اخيرا مجمع تشخيص مصلحت تکليف انتخاب رييس کل بانک مرکزي را مشخص کرده است. پيشنهاد توسط وزير اقتصاد و صدور حکم توسط رييس‌جمهور صورت گرفته است. اين رويه در واقع تداوم شيوه گذشته است و چيز جديدي رخ نداده که موجب نگراني زياد شود. در گذشته نيز وزراي اقتصادي هنگام قبول تصدي شرط و شروط‌هايي را در مورد رياست بانک مرکزي مطرح مي‌کردند ولي در عمل آنچه رخ مي‌داد آن بود که قدرت بانک مرکزي بر وزارت اقتصاد غلبه مي‌کرد، دليل آن نيز اين بود که دامنه اختيار وزير اقتصاد در نظم فعلي بسيار محدود است. وزير اقتصاد در عمل صرفا بر سازمان امور مالياتي و گمرک نظارت دارد در حالي که عملا بخش بازار مالي و سرمايه زيرنظر بانک مرکزي و سازمان بورس است. البته سازمان بورس نيز در مقايسه با بانک مرکزي رتبه و اهميت کمتري داشته و دارد. آنچه عده‌اي را بر آشفته آن است که گمان مي‌کنند براساس اين رويه سياست پولي تابع سياست مالي خواهد شد در حالي که واقعيت امر آن است که سياست مالي در ايران چندان ارتباطي با وزير اقتصاد ندارد و در واقع بودجه دولت در سازمان برنامه و بودجه سابق (معاونت نظارت راهبردي) تدوين مي‌شود. در واقع مساله اصلي اين است که اگر رييس‌جمهور بخواهد بي‌انضباطي مالي کند، ابزار لازم را در اختيار دارد يا نه و اين ربط چنداني به اين موضوع ندارد که وزير اقتصاد پيشنهاددهنده رييس کل بانک مرکزي باشد يا نه. در سازوکار فعلي و سازوکارهاي بديلي که خيلي پيشنهاد مي‌کردند در نهايت حکم رييس کل بانک مرکزي توسط رييس‌جمهور امضا مي‌شود بنابراين در هر صورت خبري از استقلال بانک مرکزي در کار نخواهد بود.
نکته دومي که بايد به آن اشاره کرد اين است که نبايد با مسايل به شکل ايدئولوژيک برخورد کرد. جهان پيچيده‌تر از آن است که صرفا يک مدل در همه جا و در همه مقاطع صادق و کارا باشد. درست است که در کشور ما که تاريخچه بي‌انضباطي مالي دولت طولاني است و به همين دليل تورم شديدي به اقتصاد تحميل شده و به پيگيري استقلال بانک مرکزي امر مثبتي است اما نبايد آن را قاعده‌اي بدون استثنا تلقي کرد. مقاله‌اي که مستند رشد اهميت استقلال بانک‌هاي مرکزي و رابطه معکوس رشد تورم با عدم استقلال بانک مرکزي را نشان مي‌دهد، مقاله‌اي است که توسط آلسينا نوشته شده و به اذعان خود وي مبناي آماري محکمي ندارد. وي قانون بانک مرکزي کشورها را مطالعه و براساس آن يک مجموعه داده فراهم کرد و نشان داد که رابطه معکوس ميان استقلال بانک مرکزي و تورم برقرار است. روشن است که ميان استقلال واقعي در عمل با آنچه در قوانين مکتوب شده فاصله زيادي برقرار است. نکته دوم آن است که وي همه کشورها را لحاظ نکرده بود. نکته سوم آن است که اخيرا مدل‌هايي منتشر شده‌اند که نشان مي‌دهند اتفاقا عدم استقلال بانک مرکزي در برخي شرايط خاص بهتر جواب مي‌دهد. در برخي شرايط خاص هماهنگي سياست‌هاي مالي و سياست‌هاي پولي عملکرد بهتري را ايجاد خواهد کرد تا زماني که اين دو سياست مستقل از هم اتخاذ شوند. به‌عنوان مثال در حال حاضر در ايران براي خروج از رکود اقتصادي هماهنگي خوبي ميان اين دو سياست برقرار و تبعات مثبت آن در اقتصاد ايران در حال بروز است.
در آمريکا نيز پس از وقوع بحران مالي هماهنگي مناسبي ميان اين دو سياست برقرار شد و البته کسي بانک مرکزي آمريکا (فدرال رزرو) را به عدم استقلال متهم نمي‌کند. نکته چهارمي که بايد لحاظ شود زمينه‌اي است که اين مسايل در آن مطرح مي‌شود. حتي اگر قانون، استقلال کامل بانک مرکزي را اعلام کرده باشد ولي توازن قدرت برقرار نباشد، رييس‌جمهور بهره‌مند از قدرت مي‌تواند بانک مرکزي را به تبعيت از تمايلات و ترجيحات خود مجبور کند. همه اين نکات گفته شد تا اين تذکر داده شود که نبايد تصويب قانون بانک مرکزي را فاجعه‌اي بزرگ قلمداد کرد و همه چيز را تمام شده دانست، بر‌عکس اگر استقلال صددرصد بانک مرکزي هم تصويب مي‌شد جاي خوشحالي خيلي زيادي نبود. آنچه اهميت دارد اين است که سياست پولي در شرايط مختلف به چه شکلي اتخاذ مي‌شود.
نويسنده:دکتر علي سرزعيم













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن