محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846205556
سفر روحانی به باکو، تامین کننده منافع ملی ایران در حوزه دریای خزر
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس جمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان می رود؛ سفر روحانی به باکو، تامین کننده منافع ملی ایران در حوزه دریای خزر تهران - ایرنا- همکاری کشورهای حاشیه دریای خزر به ویژه ایران و جمهوری آذربایجان ، پرهیز از ورود به رقابت های تسلیحاتی و ممنوع بودن حضور نیروهای نظامی بیگانه در این منطقه از جمله اصول همگرایی است که موجب صلح و امنیت و نیز تامین منافع ملی ایران می شود.
به گزارش ایرنا «محمود واعظی» که رییس کمیسیون مشترک همکاری ایران و جمهوری آذربایجان است، چهارشنبه گذشته (چهاردهم آبان ماه) با اعلام خبر سفر «حسن روحانی» رییس جمهوری به باکو در پایان هفته جاری گفت که انتقال یا خرید برق از جمهوری آذربایجان، نحوه استفاده از رودخانه های مرزی، ساماندهی وضعیت گمرکی، مسایل حمل و نقل، گاز ، انرژی و همکاری های گردشگری و تجاری از جمله محورهای در دستور کار این سفر است.
بر پایه ی این گزارش، در سفر روحانی به باکو 10 سند همکاری میان 2 کشور امضا خواهد شد که این اقدام برای چشم انداز روابط و همکاری ایران و جمهوری آذربایجان مهم است و این اسناد به گسترش همکاری های اقتصادی و تجاری و اجرای طرح های اقتصادی منجر خواهد شد.
بررسی سیر سیاست خارجی دولت یازدهم در یک سال گذشته نشان می دهد که این سیاست در راستای تعامل سازنده، تنش زدایی، همگرایی و ایجاد منافع مشترک با کشورهای ساحلی دریای خزر به ویژه جمهوری آذربایجان بوده است که به تقویت زمینه های لازم برای رسیدن به منافع بیشتر 2 کشور در عرصه دریای خزر انجامیده است.
روحانی در سخنرانی خود در چهارمین نشست کشورهای ساحلی دریای خزر که ماه گذشته در آستاراخان روسیه برگزار شد گفت که نباید اجازه داد دریای خزر به مکانی برای حرکت های افراط گرایانه، تروریسم (دهشت افکنی) یا جرایم مواد مخدر تبدیل شود.
رییس جمهوری اسلامی ایران همواره بیش از هر موضوعی بر مساله ی همکاری کشورهای حاشیه خزر برای تامین امنیت این دریا تاکید کرده و پرهیز از ورود به رقابت های تسلیحاتی، خودداری از کاربرد نیروهای مسلح، ممنوعیت حضور نیروهای نظامی بیگانه ، انحصار دریانوردی فقط برای شناورهای زیر پرچم پنج کشور ساحلی، لزوم اتفاق آراء در تصمیم ها، پرهیز از اقدام های یکجانبه، آزادی دریانوردی، برابری رفتار و اتخاذ سیاست های هماهنگ را از جمله اصول بنیادین تضمین صلح، ثبات و امنیت در خزر خوانده است.(1)
مروری بر تاریخ همکاری ملت ها و کشورهای ساحلی دریای خزر نشان می دهد که پیش از آغاز دوره ی جدید و تدوین نخستین معاهده ها و قراردادهای حقوقی و سیاسی بین المللی و منطقه ای، دریای خزر و مسایل حقوقی، سیاسی و نظامی مربوط به آن یکی از تأثیرگذارترین عوامل موثر و حاکم بر مناسبات سیاسی، اقتصادی و نظامی ایران در منطقه به ویژه در ارتباط با شوروی بوده که جمهوری آذربایجان نیز از درون آن سر بر آورده است.
با نگاهی به مناسبات ایران و روسیه در خصوص رژیم حقوقی دریای خزر این مهم به دست می آید که مناسبات فوق 2 مرحله را پشت سر گذاشته است: یکی پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی که هر 2 کشور به طور یکسان از این دریا استفاده می کردند.
مرحله ی دیگر بعد از فروپاشی شوروی صورت گرفت و کشورهای قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان بر اساس اصل جانشینی دولت ها صاحب حق شدند و همین امر زمینه ی کاهش سهم ایران را در دریای خزر به وجود آورد.
با انعقاد عهدنامه های گلستان (1813میلادی) و ترکمانچای (1828م) تنها 2 کشور ایران و روسیه کشورهای ساحلی دریای خزر قلمداد شده و به تبع آن از حق کشتیرانی بازرگانی در این دریا برخوردار بودند؛ هر چند ایران از داشتن ناوگان نظامی محروم بود.
بر همین پایه، اسناد، قراردادها و عهدنامه های یاد شده را باید مشخص کننده و شکل دهنده ی نخستین رژیم حقوقی دریای خزر دانست. این روند تا تشکیل اتحاد جماهیر شوروی و بستن قراردادهای تازه میان ایران و این کشور در مورد رژیم حقوقی دریای خزر ادامه داشت.
در زمان اتحاد جماهیر شوروی زیربنای رژیم حقوقی دریای خزر را عهدنامه ی مودت (1921م) و موافقت نامه ی بازرگانی و دریاپیمایی (1941م) ایران و شوروی تشکیل می داد.(2)
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کشورهای جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان نیز در ساحل دریای خزر شکل گرفتند و قصد خود را برای جدا کردن مناطق ساحلی این دریا اعلام کردند. این امر باعث برگزاری چهار نشست برای رسیدن به یک طرح جامع و منصفانه در خصوص رژیم حقوقی دریای خزر شد.
نخستین نشست سران کشورهای ساحلی دریای خزر برای نخستین بار به پیشنهاد «صفر مراد نیازوف» رییس جمهوری ترکمنستان و با هدف تعیین رژیم حقوقی دریای خزر و با حضور رییسان جمهوری ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان در سال 2000 میلادی در عشق آباد برگزار شد.
آن نشست بیشتر به عیان شدن اختلاف های ترکمنستان و جمهوری آذربایجان منجر شد و در پایان، هیچ سندی امضا نشد.
دومین نشست در سال 2007 میلادی در تهران برگزار شد. تنظیم موافقت نامه امنیتی میان پنج همسایه ساحلی دریای خزر از تصمیم های مهم این نشست بود.
در نشست سال 2009 برخی رهبران کشورهای ساحلی دریای خزر بدون حضور ایران در قزاقستان گرد هم آمدند و سعی کردند با دادن امتیازهایی به ترکمنستان، دولتمردان این کشور را متقاعد کنند که رژیم حقوقی خزر را بدون ایران بپذیرد که این امر به نتیجه نرسید.
سومین نشست در سال 2010 میلادی در باکو مرکز جمهوری آذربایجان برگزار شد. در این نشست متن موافقت نامه همکاری های امنیتی میان کشورهای ساحلی دریای خزر به امضای رییسان جمهوری پنج کشور رسید. در این موافقت نامه سران کشورهای ساحلی توافق کردند که همکاری های خود را در زمینه ی تأمین امنیت دریانوردی در این دریا گسترش دهند.
چهارمین نشست نیز در آستاراخان روسیه برگزار و در آن سه موافقت نامه ی «حفاظت و بهره برداری بهینه از منابع آبزیان، آب و هواشناسی و همکاری در زمینه پیشگیری و واکنش به وضعیت اضطرار در دریای خزر، امضا شد. این موافقت نامه ها نوید بخش چشم اندازی روشن برای آینده است.
با توجه به نتایج به دست آمده در نشست آستاراخان، جمهوری اسلامی ایران توانست به بخشی از خواسته های خود دست پیدا کند. تعیین حدود مناطق سطح دریای خزر از جمله دستاوردهای مهم این اجلاس بود؛ دستاوردی که می توان آن را نخستین توافق کشورهای یاد شده در باره ی دریای خزر دانست.
بر پایه ی توافق حاصل شده در آستاراخان، عرض منطقه ی حاکمیت ملی 15 مایل دریایی و عرض منطقه ی انحصاری ماهیگیری 10 مایل تعیین شد. ضمن آن که کشورهای ساحلی موافقت کردند بقیه ی دریا به عنوان «پهنه ی مشترک» در نظر گرفته شود و در حقیت 25 مایل (حدود 40کیلومتر) متعلق به هر کشور است.(3)
در واقع رسیدن ایران به حقوق منصفانه ی خود نیازمند سیاستی مدبرانه در ارتباط با کشورهای ساحلی دریای خزر برای حل مسایل مورد مناقشه و نیز فراهم کردن بسترهای سیاسی و اقتصادی لازم است که این سیاست پس از روی کارآمدن دولت تدبیر، در پیش گرفته شده است.
در عرصه ی حقوقی نیز مشارکت فعال در تدوین کنوانسیون حقوقی همه جانبه و اصولی که بتواند زمینه ی تامین منافع پایدار برای ایران را در حوزه ی دریای خزر فراهم کند از ضرورت های حقوقی است. این مشارکت فعال از طرف دولت روحانی خود را در نشست آستاراخان نشان داد و با توجه به سفر تازه ی وی به باکو ، امید است که در آینده ایران بتواند به حق منصفانه ی خود در دریای خزر دست پیدا کند.
منابع:
(1). http://www.president.ir/fa
(2).کولایی، الهه . گودرزی، مهناز. دریای خزر : چالش ها و چشم انداز ها، تهران: نشر میزان، 1392ص188 ، 189)
(3). http://www.tabnak.ir/fanews
* گروه اطلاع رسانی
پژوهشم** م. ش**م.ا**1459
21/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]
صفحات پیشنهادی
کمالوندی: هدف مذاکرات، تامین منافع ملی است/در گزارش آژانس سخنی از انحراف ایران نیامده است
کمالوندی هدف مذاکرات تامین منافع ملی است در گزارش آژانس سخنی از انحراف ایران نیامده است سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد در گزارش اخیر آژانس انرژی اتمی مانند گزارشهای قبلی در جوهره اصلی آن سخنی از خلاف و انحراف که گزارشهای سازمانهای نظارتی بر پایه آنها تهیه میشود حرفی ببه همت مرکز مستند سوره حوزه هنری و با محوریت سینمای اجتماعی «نسبت سینمای ایران و منافع ملی» توسط حقی
به همت مرکز مستند سوره حوزه هنری و با محوریت سینمای اجتماعینسبت سینمای ایران و منافع ملی توسط حقیقی و مستغاثی بررسی میشوداولین جلسه از سلسله نشستهای نسبت سینمای ایران و منافع ملی با موضوع سینمای اجتماعی نقد یا سیاهنمایی با حضور مانی حقیقی کارگردان و سعید مستغاثی منتقد و کارشنانتقادات شدید حمید روحانی درباره عملکرد تیم مذاکره کننده ایران
یکشنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱ ۱۶ رئیس بنیاد تاریخ پژوهی ایران معاصر گفت کسانی که راه مذاکره و سازش را پیش گرفتند به مکتب حسین ع پشت کردند به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا - منطقه خراسان حجتالاسلام حمید روحانی در نشستی با عنوان از قیام حسینی تا نهضت خمینی بابا حضور رؤسای جمهور سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان انجام میشود بهرهبرداری از راهآهن اینچه برون - ترکمن
با حضور رؤسای جمهور سه کشور ایران ترکمنستان و قزاقستان انجام میشودبهرهبرداری از راهآهن اینچه برون - ترکمنستان افتتاح خط ترانزیتی شرق دریای خزر در یک ماه آیندهمعاون اجرایی رئیس جمهور گفت راهآهن اینچه برون - ترکمنستان با حضور رؤسای جمهور سه کشور ایران ترکمنستان و قزاقستانپروژه راه آهن شرق دریای خزر در سفر رییس جمهوری به گلستان افتتاح می شود
پروژه راه آهن شرق دریای خزر در سفر رییس جمهوری به گلستان افتتاح می شود گرگان - ایرنا - معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری گلستان گفت پروژه راه آهن شرق دریای خزر به زودی طی مراسمی با حضور روسای جمهوری سه کشور ایران قزاقستان و ترکمنستان به بهره برداری خواهد رسید به گزارش ایسفر معاون روحانی به مسکو/ رایزنی و تعاملات گسترده علمی و فناوری ایران و روسیه
سفر معاون روحانی به مسکو رایزنی و تعاملات گسترده علمی و فناوری ایران و روسیه جامعه > آموزش - هیئت عالیرتبه علمی و فناوری جمهوری اسلامی ایران به ریاست دکتر ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری اسلامی ایران در سفر به مسکو رایزنی های گسترده ای در حوزه همکاری ها و تباتلاش برای افزایش اقتدار دریایی ایران؛ از خزر تا اروند و ابوموسی تا مکران -
گزارش تفصیلی مهر تلاش برای افزایش اقتدار دریایی ایران از خزر تا اروند و ابوموسی تا مکران بندرعباس - خبرگزاری مهر سمینار دو روزه مدیران بنادر و دریانوردی کشور با هدف افزایش اقتدار دریایی ایران از خزر تا اروند و ابوموسی تا مکران در قشم برگزار شد به گزارش خبرنگار مهر بیشنگاه ما به شرق ايران نگاه به منافع ملي است
۱۱ آبان ۱۳۹۳ ۹ ۲۰ق ظ معاون کنسولي وزارت خارجه نگاه ما به شرق ايران نگاه به منافع ملي است معاون کنسولي وزارت خارجه با اشاره به اين که بايد پيشرفتهاي ايران از طريق بخش خصوصي صورت بگيرد گفت نگاه ما به شرق ايران نگاه به منافع ملي است به گزارش خبرگزاري موج حسن قشقاوي در شوراينامه جمعی از نمایندگان به روحانی درباره طرح انتقال آب دریای خزر به شهر مشهد
نامه جمعی از نمایندگان به روحانی درباره طرح انتقال آب دریای خزر به شهر مشهد اقتصاد > انرژی - ایسنا نوشت جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی نامهای به رییس جمهور کشورمان طرح پیشنهادی مطالعه و انتقال آب دریای خزر به شهر مقدس مشهد را ارائه کردند متن این نامهمذاکره کنندگان ایرانی با درنظر داشتن منافع ملی در مذاکرات حضور پیدا خواهند نمود
واکنش وزارت خارجه به ادعای نیویورک تایمز مذاکره کنندگان ایرانی با درنظر داشتن منافع ملی در مذاکرات حضور پیدا خواهند نمود تهران- ایرنا - سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به ادعای نیویورک تایمز مبنی بر موافقت ایران با انتقال بخشی از ذخایر اورانیوم غنی شده خود به روسیه گفت مذاکرهسفر روحاني به باکو، نويد دوستي دائمي
۲۱ آبان ۱۳۹۳ ۹ ۸ق ظ ايران سفر روحاني به باکو نويد دوستي دائمي به گزارش خبرگزاري موج روزنامه ايران چنين نوشت سفر آقاي دکتر روحاني رئيسجمهوري کشورمان به جمهوري آذربايجان را ميتوان فصل جديدي در روند توسعه روابط دو کشور تلقي نمود ايران يکي از همسايگان جنوبي جمهوري آذربايجانوزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در باکو خبر داد امضای 10 سند همکاری میان ایران و آذربایجان در سفر رئیسجمهور به
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در باکو خبر دادامضای 10 سند همکاری میان ایران و آذربایجان در سفر رئیسجمهور به این کشور ورود تجار ایرانی به باکو پیش از روحانیوزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن اشاره به اینکه برای آمادهسازی اسناد همکاری ایران و آذربایجان پیش از سفر رئیسجمهور بهمنافع ایران در دریای مازندران و ملزومات یک رژیم حقوقی |اخبار ایران و جهان
منافع ایران در دریای مازندران و ملزومات یک رژیم حقوقی دکتر میر مهرداد میرسنجری کد خبر ۴۴۶۹۷۶ تاریخ انتشار ۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۶ ۰۲ - 05 November 2014 در حالی که اجلاس سران کشور های ساحلی دریای کاسپی Caspian Sea چندی پیش در مسکو به انجام رسیده است متاسفانه رسانه های همگانیاز سفر تفریحی مربی و چند ملیپوش فوتبال بمالزی تا رسوایی مالی |اخبار ایران و جهان
از سفر تفریحی مربی و چند ملیپوش فوتبال بمالزی تا رسوایی مالی گویا سرمربی تیم ملی که با همکاری یکی از دستیاران خود چنین برنامهای را تدارک دیده بودند بابت این ۲ هفته به هر بازیکن مبلغ یک میلیون تومان دستمزد دادند اما در عوض چیزی بالغ بر ۱۰۰ میلیون تومان در مجموع بابت این بازیکناپیام تبریک روحانی به مناسبت روز ملی ترکیه |اخبار ایران و جهان
پیام تبریک روحانی به مناسبت روز ملی ترکیه رییسجمهور در پیامی فرارسیدن روز ملی ترکیه را به رجب طیب اردوغان رییس جمهوری دولت و ملت آن کشور تبریک گفت کد خبر ۴۴۵۸۰۴ تاریخ انتشار ۰۸ آبان ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۰ - 30 October 2014 رییسجمهور در پیامی فرارسیدن روز ملی ترکیه را به رجب طیب ار۳ شرکت حوزه ارتباطات در یازدهمین دوره ارزیابی ملی کیفیت ایران برتر شدند
۳ شرکت حوزه ارتباطات در یازدهمین دوره ارزیابی ملی کیفیت ایران برتر شدنددر یازدهمین دوره ارزیابی ملی کیفیت ایران در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات شرکت ارتباطات زیرساخت یک اپراتور تلفنهمراه و یک شرکت انتقال داده برتر معرفی شدند به گزارش خبرگزاری فارس این مراسم با حضور معاون ریاز سفر تفریحی مربی و چند ملیپوش فوتبال بهمالزی تا رسوایی مالی |اخبار ایران و جهان
از سفر تفریحی مربی و چند ملیپوش فوتبال بهمالزی تا رسوایی مالی گویا سرمربی تیم ملی که با همکاری یکی از دستیاران خود چنین برنامهای را تدارک دیده بودند بابت این ۲ هفته به هر بازیکن مبلغ یک میلیون تومان دستمزد دادند اما در عوض چیزی بالغ بر ۱۰۰ میلیون تومان در مجموع بابت این بازیک-
سیاسی
پربازدیدترینها