واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ آبان ۱۳۹۳ (۱۴:۳۸ب.ظ)
مديرعامل راه آهن: توسعه حمل و نقل ريلي مستلزم چهارچوب هاي قانوني و هماهنگ بين المللي است مديرعامل راه آهن در كنوانسيون بينالمللي آشنايي با كنوانسيون حمل و نقل بينالمللي ريليCOTIF گفت: توسعه حمل و نقل ريلي مستلزم چارچوب هاي قانوني و سازماني مناسب و هماهنگ بين المللي است.
به گزارش خبرگزاري موج، محسن پور سيد آقايي با اشاره به تشكيل سازمان هاي بين المللي ريلي در قرن نوزدهم گفت: امروزه با گسترش تعاملات ميان كشورها در عرصه بين المللي بر اهميت سازمان هاي بين المللي و منطقه اي افزوده شده است.
وي افزود: امروزه شايد هيچ دولتي را نتوان يافت كه عضو يك يا چند سازمان منطقه اي يا بين المللي نباشد و اين موضوع اهميت برقراري رابطه و همكاري ميان دولت ها را نشان مي دهد.
آقايي با اشاره به جايگاه سازمان هاي بين المللي در زندگي سياسي، اجتماعي، اقتصادي بين المللي تصريح كرد: در همين راستا راه آهن جمهوري اسلامي ايران براي انجام تعاملات و تسهيل ترافيك بين المللي به عضويت سازمان هاي منطقه اي و بين المللي متعدد ريلي در آمده است.
وي با اشاره به عضويت راه آهن ايران در UIC و سازمان OTIF اعلام كرد: در حال حاضر راه آهن ايران بيش از ۱۰ هزار كيلومتر خط ريلي دارد و پروژه هاي متعددي جهت اتصال با كشورهاي همجوار در دست ساخت دارد كه شبكه ريلي كشور را گسترده تر مي كند.
آقايي با اشاره به راه آهن ايران از مرز سرخس با تركمنستان و كشورهاي CIS و از مرز رازي با اروپا حمل و نقل بين المللي و ترانزيت دارد گفت: در صدد هستيم تا با توسعه ناوگان، اجراي پروژه هاي ريلي و عملياتي كردن كريدورهاي سراسري ريلي، حمل و نقل خود را گسترش داده و در اين بين با استفاده از پتانسيل سازمان هاي تخصصي ريلي مي كوشيم تا حمل و نقل روان در فراسوي مرزها داشته باشيم.
آقايي با اشاره به فعاليت سازمان هاي بين المللي ريلي تصريح كرد: اين سازمان ها اقداماتي در جهت حذف موانع موجود بر سر راه حمل و نقل تجارت بين المللي انجام داده اند كه رعايت و اجراي آنها كشورها را در توسعه حمل و نقل ياري مي دهد.
به گفته مديرعامل راه آهن، تدوين قوانين و مقررات براي حمل و نقل بار و مسافر و اجراي موثر آنها مي تواند بار سنگين ناشي از نبود هماهنگي قانوني را كاهش دهد و در واقع اين اسناد ابزارهاي قانوني براي حمل و نقل بين المللي محسوب مي شود.
وي با بيان اينكه مشكلات ناشي از حمل و نقل در قالب دو مبحث فيزيكي و غير فيزيكي مطرح مي شود گفت: اين موانع گسترش ترانزيت و توسعه شبكه ريلي را به تعويق مي اندازد.
به گفته آقايي مشكلات اقتصادي، سياسي، اداري و قانوني، مشكلات مرزي و مسائل مربوط به امنيت از جمله موانع غير فيزيكي هستند.
وي با اشاره به حمايت و همكاري سازمان OTIF ، UIC و ECO در برگزاري اين كنوانسيون خاطر نشان كرد: آنچه مسلم است توسعه حمل و نقل ريلي مستلزم چهارچوب هاي قانوني و سازماني مناسب و هماهنگ بين المللي است و وجود سيستم هاي حقوقي هماهنگ در حمل و نقل بسيار ضروري به نظر مي رسد.
مديرعامل راه آهن با بيان اينكه تعهد نامه هاي بين المللي مانند كنوانسيون ها، موثرترين ابزارها براي هماهنگي سيستم هاي قانوني هستند گفت: از آنجايي كه اين ابزارها تجارت و حمل و نقل داخل يك منطقه يا بين مناطق را تسهيل مي كند.
بنابراين پيشنهاد مي كنم كه برنامه هاي آموزشي بصورت دوره اي جهت آشنايي با قوانين و مقررات ريلي براي تمامي سطوح مربوط به حمل و نقل از مديران ارشد تا بهره برداران سطح پايين، در بخش هاي عمومي و خصوصي با حمايت سازمان هاي بين المللي برگزار شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]