واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: خوش چهره:درآمد700میلیارد دلاری دوره احمدی نژاد می توانست دراقتصاد جهش ایجادکند
آفتاب: دکتر محمد خوش چهره به روزنامه آرمان گفت:
*اینکه یک نفر تمام مشکلات اقتصادی را به گردن دولت سازندگی، دولت اصلاحات یا دولت آقای احمدینژاد بیندازد از نظر آکادمیک قابل اعتنا و پسندیده نیست.
*درآمد نفتی دولتهای نهم و دهم رقمی افسانهای در حدود 700 میلیارد دلار بوده است که این رقم میتوانست بنیانهای اقتصادی کشور را تکان بدهد و یک جهش بزرگ اقتصادی در ایران به وجود بیاورد. دولتهای نهم و دهم باید تلاش میکردند با توجه به این منابع عظیم مالی تهدیدهای بیرونی را کاهش بدهند. این درحالی بود که ما بیشترین تهدیدهای بیرونی را دقیقا در همین دو دولت مشاهده کردیم که بیش از همه دولتها به سعهصدر در عرصه بینالمللی نیاز داشت.
*در مجلس ششم فساد اقتصادی شهرام جزایری چیزی در حدود120تا130میلیارد تومان بود، درحالی که در دولت احمدینژاد به سه هزار میلیارد رسید.
* من معتقدم با وجود اینکه تابلوی دولت تغییر کرده اما برخی سیاستهای گذشته همچنان درحال اجرایی شدن است. بهعنوان مثال در مناطق آزاد که باید محل تحول و صادرات کشور باشد برای ما تبدیل به محلی شده که عمده واردات ما از همین مناطق آزاد وارد کشور میشود. بنده عضو اتحادیه جهانی مناطق آزاد هستم و از همان ابتدا مخالف ایجاد مناطق آزاد به این شکل در کشور بودم. هماکنون چین که در حال تبدیل شدن به اقتصاد اول جهانی است تنها سه منطقه آزاد تجاری دارد، انگلستان دارای دو منطقه آزاد است و آلمان تنها یک منطقه آزاد تجاری دارد که شهر هامبورگ است،اما در ایران 74منطقه آزاد تجاری داریم.
*فضای دولت آقای خاتمی به شکلی بود که رویکرد نقد و انتقاد در کشور نهادینه شده بود و راحتتر و بهتر میشد درباره مسائل مختلف کشور ابراز نظر کرد. حتی در صدا وسیما از سوی دولت برنامههای نقد شفاف و تأثیرگذاری برگزار میشد که درنهایت دولت از نظرات کارشناسی نظریهپردازان استفاده میکرد. ما در نامهای که به نامه 9استاد مشهور شد، در زمینه استراتژیهای صنعتی دغدغههای خود را به رئیسجمهور وقت آقای خاتمی اعلام کردیم. ایشان این نامه را در هیات دولت مطرح کرده و عنوان کرده بودند که نظرات این دوستان قابل اعتنا و صحیح است و با تصمیم هیات دولت، جلوی آن سیاست غلط را گرفتند و نگذاشتند اجرایی شود. آقای خاتمی با خوشرویی با این انتقاد برخورد کرد.
*در دولتهای نهم و دهم شخص رئیسجمهور بسیاری از تصمیمها را به تنهایی اتخاذ میکرد. تصمیم گیرنده نهایی مانند رهبر یک ارکستر است که با حرکت دست خود به ارکستر هارمونی و هماهنگی میبخشد. وجود تصمیمگیرنده نهایی در دولت یک بحث است اما بحث مهم تر این است که اگر این رهبر و تصمیمگیرنده شخصیت ضعیفی داشته باشد یا تصمیمات ضعیفی اتخاذ کند در آن صورت مشکل چند برابر خواهد شد.
*هماکنون زمینخواری به یکی از مهمترین مشکلات اقتصادی کشور تبدیل شده است.سوداگری در مسکن علاوه بر آشفتگی بازار باعث اختلاف طبقاتی در بین مردم شده است.فسادهای زمینخواری به حدی شده که وسعت زمینهای تصرف شده توسط زمینخواران در کشور از وسعت یک یا دو کشور حوزه خلیجفارس بیشتر شده است.
*قبل ازاینکه تحریمها بر اقتصاد کشور اثربگذارد این ضعف در مدیریت تحریمها بود که باعث شده تحریمها بر اقتصاد کشور اثر بگذارد.دلیل این مساله هم زمانی بود که ما تحریمها را ساده تلقی کردیم و آنها را کاغذپاره خواندیم.ما در این زمینه تدبیر نکردیم. خودمان هم باورمان شده بود که تحریمها بیتأثیر است درصورتی که تحریمها نباید به حال خود رها میشد.ما تجربه 35سال تحریم را داشتیم. آن تحریمها چون خوب مدیریت میشد تبعات بسیار سنگینی برای کشور نداشت. در تحریمهای اخیر نوع مدیریت ما دچار اشکال بود.دولت آقای روحانی باید مناسبات خارجی ما را درجهت ارتقای اقتصادی کشور پیش ببرد تا ما بتوانیم با زبان احترام با جهان سخن بگوییم و جهان هم با زبان احترام با ما سخن بگوید.
*من برای تیم مذاکرهکننده هستهای دعا میکنم که به اهداف خود دست پیدا کند اما معتقدم که راه برونرفت اقتصاد کشور از تنگنا تنها به مسائل بیرونی و سیاست خارجه مربوط نمیشود و مسائل داخلی نیز به همان اندازه باید مورد توجه قرار بگیرد. برداشتن بخش عمدهای از تحریمها تأثیرات آنی و زودبازده بر اقتصاد ایران ندارد.ما باید روی اقدامات کوتاهمدت و میانمدت خود خیلی سنجیده دقت نظر داشته باشیم. نباید گمان کنیم درصورتی که مذاکرات به نتیجه برسد ما با سیل ورود منابع ارزی و دلاری به کشور مواجه خواهیم شد. نه؛ مساله به این شکل نخواهد بود. کشورهای غربی بهراحتی حاضر نیستند از سیطره خود بر منابع مالی ایران دست بکشند.
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]