تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 9 دی 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):معناى گفته كسى كه بسم اللّه‏ مى‏گويد، يعنى نشانى از نشانه‏هاى خداوند را بر خود مى‏...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1846537766




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

معمای مذاکرات: چگونه استمرار تحریمها و تعلیق غنی سازی با حفظ خطوط قرمز نظام جمع می شود؟!


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: معمای مذاکرات: چگونه استمرار تحریمها و تعلیق غنی سازی با حفظ خطوط قرمز نظام جمع می شود؟! تهران - ایرنا - 1- مذاکرات هسته ای به نقطه حساسی رسیده است. تا قبل از توافق ژنو، تیم دیپلماسی دولت فکر می کرد که واقعا می شود با یک قهوه و لبخند دیپلماتیک، هم پرونده هسته ای را حل کرد و هم تحریم ها را برداشت و هم غنی سازی را در ایران تثبیت کرد. اما این خوش خیالی در ایام مذاکرات ت


2- مواضع دولت یازدهم (از جمله شعار خزانه خالی) در تقویت اعتقاد آمریکاییها به تحریم ها موثر بوده است. متاسفانه دولت همواره سعی کرده تمامی مشکلات کشور را به تحریم ها مرتبط کند و طبق توصیه جناب رفسنجانی قصد دارد اقتصاد را با نگاه به بیرون (از مسیر لغو تحریم ها) جلو ببرد. به همین علت است که عملا اقدام جدی برای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی به خصوص در بخش شفاف سازی اقتصادی و کاهش وابستگی به نفت و واردات انجام نمی دهد.
3- طبق اظهارات مقامات بلندپایه دولت، بازی تیم ایرانی در مذاکرات نهایی هسته ای مبتنی بر مبادله پایاپای دو امتیاز است:
دو امتیاز دریافتی شامل (1) لغو کامل تحریمها و (2) به رسمیت شناختن برنامه غنی سازی صلح آمیز در ایران از سوی غرب است.
دو امتیاز اعطایی شامل (1) شفافیت بخشی بیشتر به فعالیت های هسته ای و (2) جلوگیری از روی کار آمدن جریانهای ضد آمریکایی در کشور است! البته این امتیاز آخر، نتیجه طبیعی توافق بر وقایع سیاسی ایران ارزیابی می شود و ظاهرا قرار نیست دولت اقدام خاصی در این جهت انجام دهد.
4- علت گره خوردن مذاکرات ریشه در وزن کشی امتیازهای فوق دارد:
آمریکاییها به هیچ وجه حاضر به لغو تحریم های فلج کننده کنگره نیستند. همچنین خط قرمز ایران در موضوع غنی سازی یعنی ظرفیت 190 هزار سو (که بتواند خوراک نیروگاه بوشهر را تامین کند) اصلا برای آمریکاییها قابل تحمل نیست و حتی به یک بیستم این رقم نیز راضی نمی شوند!
از نظر آمریکاییها که اشراف بالایی بر برنامه هسته ای ایران دارند، برنامه هسته ای ایران شفاف است و شفافیت بخشی بیشتر، اهمیت زیادی ندارد. به خصوص حالا که ذخائر 20 درصد ایران هم کاهش یافته و این امتیاز راهبردی در مذاکرات دور اول پیش خور شده است! گزینه های پیشنهادی ایران برای تعطیلی فردو و تغییر کاربری آب سنگین اراک هم با اینکه عبور از خطوط قرمز رهبری تلقی می شود اما باز از نظر امریکاییها نمیتواند در مقایسه با امتیاز درخواستی ایران یعنی لغو تحریمها برابری کند.
در این شرایط شاید مهمترین امتیاز ارائه شده از نظر تیم دولت، جلوگیری از روی کار آمدن جریان های ضد آمریکایی در ایران (شکست سیاسی اعتدالیون) است. همان که بارها از سوی وزیر خارجه بر آن تاکید شده است! البته ظاهرا این امتیاز نیز برای آمریکاییها چندان جذابیت ندارد. از نظر آنها رویکردهای کلان دکتر روحانی تفاوت چشمگیری با سیاستهای رهبری ندارد و نمیتوان دولت یازدهم را با جریانهای ساختار شکن و فتنه گر مقایسه کرد.
5- همانطور که مقامات دولتی گفتند، فعلا دلبستگی طرف غربی به تحریم ها مانع به نتیجه رسیدن مذاکرات شده است. واقعیت این است که نگاه آمریکاییها به تحریم ها تغییر کرده است. قبلا برای آمریکاییها تحریم چیزی جز یک ابزار دیپلماتیک نبود اما از سال 2010 به بعد، تحریم ها به یک سلاح راهبردی در سیاست خارجی آمریکا تبدیل شد. کنگره آمریکا با ابداع تحریم های ثانویه مالی (قانون سیسادا) در سال 2010 تلاش کرد تا با شوک اقتصادی به آتش فتنه 88 بدمد. گرچه این تلاش در بعد سیاسی موفق نبود اما در بخش اقتصادی در دو حوزه بنزین و بانک، ضربه موثری به اقتصاد ایران وارد کرد. همین نوع از تحریم در سال بعد علیه بانک مرکزی و نفت ایران هدفگیری شد و متاسفانه به طور دقیق اصابت نمود. کاهش 50 درصدی درآمدهای نفتی و افزایش 300 درصدی نرخ ارز از ثمرات این تحریم ها بود. در حال حاضر سلاح تحریم بقدری از نظر آمریکاییها موثر است که به راحتی از آن برای تهدید کشورهای بزرگ دیگر نظیر روسیه استفاده می کنند.
6- آمریکاییها که امتیازهای اساسی را در توافقنامه ژنو نقدا نوش جان کردند، فشار زیادی وارد میکنند تا در موضوعات غیر هسته ای نظیر سوریه، یمن، سران فتنه و توان موشکی از ایران امتیاز بگیرند. اما این مسیر با فرمان قاطع مقام معظم رهبری و ممنوع خواندن مذاکره بر روی این موارد ظاهرا به بن بست رسیده است (گرچه برخی توقف کمکهای دولت به جبهه سوریه را در قالب همین فشارها تحلیل می کنند).
7- دولت قصد دارد به هر نحو شده توافق جامع را امضا کند حتی به قیمت عبور از خطوط قرمز؛ حتی اگر آمریکاییها حاضر به لغو تحریم ها نباشند و حتی اگر غنی سازی صنعتی ایران را نپذیرند! برای این کار حقوقدانها وارد میدان شده اند تا با بازی با عبارتهای حقوقی متنی را بنویسند که از یکطرف تصریح به نقض خطوط قرمز ایران نداشته باشد و از طرف دیگر آمریکاییها را آزرده نکند. در این بازی جدید قرار است صرفا تحریم های هسته ای (Nuclear Sanctions) ایران کاهش یابد و در مقابل غنی سازی 3.5 درصدی در 5000 سانتریفیوژ (به شرط نگهداری سوخت در خارج از ایران!) از سوی 5+1 پذیرفته شود. این خلاصه توافقی است که تاکنون اعلام شده و تکذیب کور چیزی از آن کم نمی کند.
8- دولت احساس می کند، با روی کار آمدن جمهوری خواهان در آمریکا (رقبای اوباما) دیگر مسیر تمدید مذاکرات پر ریسک شده و بهترین راه توافق نهایی در همین مقطع زمانی است. دولت آمریکا هم بی تمایل به امضای توافق فوق نیست. چرا که در ازای امتیازهای دریافتی (که همان عقیم سازی غنی سازی است)، امتیازی به ایران نمی دهد! تحریمهای دردناک همچنان پابرجا می ماند و اقتصاد ایران هیچ چیز جز انتظارات و مجال برای عملیات روانی دولت به دست نمی آورد. این هنرنمایی حقوقی از اینجا نشات می گیرد که تحریمهای آزاردهنده ایران یعنی تحریم های بانکی و نفتی موضوع چهار قانون تحریم کنگره آمریکا (CISADA, ITRSHRA, NDAA, IFCPA) اساسا تحریم هسته ای نیست بلکه تحریم اشاعه تسلیحاتی، تروریستی و حقوق بشری است و اختیار لغو آن هم در اختیار دولت آمریکا قرار ندارد!
قوانین تحریم کنگره را ببینید:
قانون CISADA
www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Documents/hr2194.pdf
قانون NDAA
www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Documents/ndaa_publaw.pdf
قانون ITRSHRA
www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Documents/hr_1905_pl_112_158.pdf
قانون IFCPA
www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Documents/pl112_239.pdf
9- چند سالی است که آمریکا با کمک عربستان، اسرائیل و ترکیه وارد جنگ تمام عیار با محور مقاومت در منطقه خاورمیانه شده است. تحریم هم بخشی از این جنگ در بعد اقتصادی است که قاعدتا هر گونه تغییر در آن باید متناسب با وقایع صحنه جنگ اعمال شود.
با اینکه در یکسال گذشته؛
شدیدترین تحریمهای جهان علیه ایران ادامه یافت،
لشکر تکفیری داعش برای فتح شام و عراق وارد میدان شد،
دولت جدید ایران پشتیبانی جدی از جبهه مقاومت نکرد،
اسرائیل برای شکست غزه وارد میدان شد،
اما دست قدرتمند خداوند متعال صحنه جنگ را تغییر داد و موفقیتهای پی در پی جریان مقاومت در غزه، عراق، سوریه و یمن یکی پس از دیگری به ثمر نشسته است. این یعنی انقلاب اسلامی از جایی دیگر هدایت می شود و تصمیم گیری گروههای سیاسی تاثیری در فتوحات حزب الله ندارد.
با توجه به این تحولات میدانی، صهیونیستها فعلا به دنبال تشدید تحریم های ایران هستند و توافق مدنظر اوباما را نمی پذیرند. جمهوری خواهان آمریکا هم به اسرائیل قول داده اند که حتی اگر توافق امضا شود، مستقلا تحریم ها را در ریل موازی پیش ببرند. تجربه تحریمهای روسیه هم نشان میدهد اعمال تحریم نیاز به قطعنامه سازمان ملل ندارد و هر تحریمی به هر دلیلی امکان پذیر است. صبر عربستان هم تمام شده و با توجه به پیروزی انصار الله در یمن و شکستهای مستمر داعش تصمیم گرفته تا یک تنه با کاهش قیمت جهانی نفت، ضربه ای شدیدتر از تحریم ها را به اقتصاد ایران وارد کند. فعلا کاهش 25% درآمد نفتی ایران شروع شده و ممکن است این کاهش بیشتر هم شود. آمریکاییها هم همین را میخواهند چه به نام تحریم و چه بی نام تحریم!
10- یک سال سرونوشت ساز پیش روست. دولت باید کل میدان نبرد را ببیند و سرنوشت سیاسی خود را در گرو توافق به هر قیمت نداند. خوش خیالی تنها باعث حذف زودهنگام می شود. فرار از جبهه نتیجه ای جز مرگ ندارد. یک راه باقیمانده و آن مقاومت و اقتصاد مقاومتی است. با توجه به روند یکسال گذشته می توان گفت، به شرط حفظ روحیه حسینی و مقاومت ملی باید منتظر پیشرویهای جدیدی بود. فتح بیت المقدس، سقوط دولت عربستان و شکست کامل لشکر تکفیری داعش گزینه هایی است که می تواند صحنه جنگ اقتصادی و غیر اقتصادی را به طور کامل متحول کند و خاورمیانه اسلامی را رقم بزند.
علی یحیی زاده / سایت الف


17/08/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن