واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: پیروزی جمهوریخواهان نمیتواند در اصل مذاکرات تاثیر بگذارد/ما هیچ تحریمی را نمیپذیریم
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پیروزی جمهوری خواهان نمیتواند در اصل مذاکرات تاثیر گذار باشد، گفت: دولت آمریکا در دست دموکراتهاست و آنها باید تصمیم بگیرند.
به گزارش نامه نیوز، محمد اسماعیلی٬ عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس در آستانه مذاکرات هستهای در عمان در مورد مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 به طرح دیدگاه پرداخت.
در حالی 18 و 19 آبان مذاکرات ایران و طرفهای مقابل برگزار میشود که وجود اختلافات در جزئیات کار تیمهای مذاکره کننده را سخت کرده است، شنیدهها حاکی از آن است که برداشته شدن همه تحریمها و ظرفیت غنی سازی از موارد اختلافی ایران و طرف مقابل است که زیاده خواهی طرف مقابل کار را کمی سخت کرده است.
انتخاب عمان برای محل مذاکره کمی فکرها را به سمت میانجیگری عمان میبرد، با توجه به سابقه روابط خوب ایران و عمان این احتمال وجود دارد که عمان به عنوان میانجی در کاهش اختلافات بین طرفها تاثیرگذار باشد، در ابتدای دولت یازدهم آمد و رفتهای سران بلند پایه ایران و عمان گمانه زنیهایی را در مورد میانجی بودن عمان در کاهش اختلافات ایران غرب بر سر زبانها انداخته بود آیا این موضوع در مذاکرات هم خود را نشان میدهد باید صبر کنیم و نظاره گر باشیم.
در آستانه آغاز مذاکرات ایران و طرف مقابل برخی اظهار نظرها و بیانیهها از سوی برخی مقامات کنونی و اسبق غربی منتشر میشود، آیا این اظهار نظرها و توصیهها بر فضای مذاکرات تاثیر میگذارد، آیا انتخابات آمریکا و پیروزی جمهوری خواهان میتواند چالشی برای کاخ سفید محسوب شود؟ برای پاسخ به اینگونه سوالات به سراغ یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی رفتیم تا نظر وی را در این موارد جویا شویم.
تسنیم: آقای اسماعیلی مذاکرات هستهای بین ظریف، کری و اشتون 18 و 19 آبان در مسقط عمان برگزار میشود و تا تاریخ 24 نوامبر زمان زیادی باقی نمانده تحلیل حضرتعالی از این دور از مذاکرات چیست و آیا احتمال رسیدن به توافق وجود دارد؟
اسماعیلی: مذاکرات هستهای تا به امروز انجام شده و در برخی موارد پیشرفتهایی را نیز داشته است ولی اصل موضوع میزان غنی سازی و اصل تحریمهاست، باید ببینیم آمریکاییها و اروپاییها چه تصمیمی میگیرند.
ما باید ببینیم طرف مقابل چه نوع برخوردی با مذاکرات انجام میدهند، اگر آنها بخواهند به زیاده خواهیهای خود ادامه دهند معلوم نیست توافق انجام شود یا نه، آنها باید تصمیم بگیرند و اگر طرف مقابل به صورت منطقی وارد شود احتمال رسیدن به توافق وجود دارد.
تسنیم: این مذاکرات در عمان برگزار میشود با توجه به سابقه روابط ایران و عمان احتمال میانجیگری پادشاه عمان در این مذاکرات وجود دارد به نظر حضرتعالی این میانجیگری میتواند در رسیدن به توافق نهایی و کاهش اختلافات بین ایران و طرف مقابل کمک کند؟
اسماعیلی: این مذاکرات در عمان برگزار میشود، ایران با عمان یک رابطه دیرینه و خوبی داشته و اکنون نیز رابطه خوبی دارد، برگزار شدن این مذاکرات در عمان در کلیات مذکرات نمیتواند تاثیری داشته باشد، در هر صورت این طرفهای غربی هستند که به نظر بنده باید به صورت منطقی وارد مذاکرات شوند.
با توجه به ارتباطاتی که پادشاه عمان با طرفهای مقابل ما دارند شاید آنها نیز در این زمینه بتوانند کمکهایی را بکنند تا طرف مقابل از خواستههای نامشروع خود تعدیل کند، ولی به نظر من در اصل مذاکرات هیچ تغییری ایجاد نمیکند.
خطوط قرمزی برای ما وجود دارد که تیم مذاکره کننده باید این خطوط را رعایت کنند، اگر طرفهای مقابل از خواستههای نامشروع خود کوتاه بیایند و به صورت منطقی به موضوع نگاه کنند احتمال رسیدن به توافق وجود دارد، پیش بینی در مورد این مذاکرات مشکل است.
تسنیم: مقامات سیاسی اسبق اروپا با انتشار بیانیهای در گاردین از گروه 1+5 خواستهاند از فرصت ایجاد شده برای توافق با ایران استفاده کنند، نظر شما در مورد این بیانیه و اظهار نظرهای مقامات اسبق اروپا چیست؟
اسماعیلی: آنها به واقعیت اشاره کردهاند و این فرصتی است برای 1+5 که بتوانند از این فرصت استفاده کنند، ما کاملا همه مسائل را شفاف کردهایم و چیز مبهمی برای طرف مقابل ما وجود ندارد، آنها خودشان به این نتیجه رسیدهاند که جمهوری اسلامی ایران به دنبال استفاده صلح آمیز از تکنولوژی هسته است و به دنبال بمب هستهای نیست.
آنها که میگویند به دنبال این هستیم که ایران را از دستیابی به بمب هستهای منع کنیم این موضوع خود اتفاق افتاده و ما به دنبال بمب هستهای نیستیم و همه فعالیتهایمان نیز صلح آمیز است و اگر آنها این حرف را از روی صداقت گفته باشند این موضوع اتفاق افتاده و نیازی به گفتن آنها نیست.
آنها باید تصمیم بگیرند، آنها باید از این فرصت استثنایی که برایشان پیش آمده استفاده کنند، اگر این موضوع بین ایران و 1+5 حل و فصل شود برای هر دو طرف بهتر است.
تسنیم: اکثر کرسیهای مجلس سنا و مجلس نمایندگان آمریکا به دست جمهوری خواهان افتاده آیا این تغییراتی که در آمریکا اتفاق افتاده میتواند چالشی برای کاخ سفید در رسیدن به توافق در این مذاکرات شود؟
اسماعیلی: دولت آمریکا چون در حال حاضر اختیار دارد میتواند تصمیم بگیرد و اینکه اکنون در بحث انتخابات جمهوری خواهان پیش افتادهاند به اصل مذاکرات نمیتواند خللی ایجاد کند، دولت فعلا در اختیار دموکراتهاست.
آنها میتوانند تا زمانی که فرصت دارند در این زمینه تصمیم بگیرند و این انتخابات خیلی نمیتواند در اصل مذاکرات تاثیر گذار باشد.
تسنیم: یکی از موارد اختلافی بین ایران و گروه 1+5 موضوع تحریم و برداشته شدن همه این تحریمهاست و حضرتعالی نیز فرمودید که مسئله تحریم ها یکی از خطوط قرمز جمهوری اسلامی است چه توصیهای برای تیم مذاکره کننده قبل از سفر به عمان دارید؟
اسماعیلی: تیم مذاکره کننده به همه مسائل اشرافیت دارد و به طور یقین میداند در چه چارچوبی باید پیش برود تا به امروز هم اینطور بوده و ما نیز نظرمان این است که همه تحریمها باید برداشته شوند، تحریمها باید در این توافق به کلی برداشته شوند.
ما هیچ تحریمی را نمیپذیریم، طرف مقابل نباید به بهانههایی مختلف خودش را از زیر بار برداشتن تحریمها کنار بکشد و طبیعی است که یکی از شروط جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق برداشته شدن همه تحریمهاست.
منبع: فارس
۱۷ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]