واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ آبان ۱۳۹۳ (۲۳:۴ب.ظ)
بررسي سمت و سوي روابط نظامي هند و اسرائيل گروه بين الملل خبرگزاري موج،
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، روابط سياسي هند و اسرائيل از سال 1950 که دهلي نو اين رژيم را به رسميت شناخت، آغاز شد. اما شناسايي دوژوره، به معناي برقراري روابط سياسي دو کشور نبود. اگرچه همين ميزان تحرک سياسي براي تل آويو در بازه زماني مذکور کفايت مي کرد. اين رژيم از ابتداي شکل گيري با مناقشات مرزي و پان عربيستي روبرو بود. از اين رو حتي مشروعيت بخشي کشوري از جنوب آسيا نيز مي توانست بر وزن و اعتبار سياسي اسرائيل بيفزايد.
هند کشوري که پس از پايان استعمار انگليس، به دامان بلوک شرق و شوروي فروافتاد. از اين رو شناسايي اسرائيل هم تنها پس از آن صورت گرفت که شوروي خود اقدام به اين عمل نمود. بر اين اساس بود که تا سال 1992 و فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، هيچ رابطه اي ميان دهلي نو و تل آويو برقرار نشد. از تاريخ به بعد بود که هند و اسرائيل روابط ديپلماتيک و به تبع تجاري و نظامي خود را شروع کردند. اولين ديدار رسمي هم در سال 1997، با سفر وايزمن، نخست وزير وقت اسرائيل، به پايتخت هند صورت گرفت.
در آن سال ها اگرچه هند هنوز جايگاه بزرگترين وارد کننده سلاح جهان را از آن خود نکرده بود، اما؛ مقامات هندي به دليل برخورداري اسرائيل از تکنولوژي غربي و اتحاد با ايالات متحده، بر روابط نظامي دو کشور توجه خاصي داشتند.
بيشترين بخش صادرات نظامي هند در کنترل روسيه بود. هند نيز به دليل حضورش در بلوک شرق، تجهيزات نظامي و ساختار دفاعي متکي به فناوري روسيه داشت و البته اين کشور با وجود تمايلش به تنوع بخشيدن به منبع واردات تسليحات نظامي و خارج شدن از گردونه نفوذ مسکو، به دليل کمبود بودجه نظامي توان تغيير زيرساخت هاي دفاعي اش را نداشت.
با اين وجود در دهه اول قرن بيست و يک، دهلي نو با برنامه ريزي براي ارتقا صنايع نظامي داخلي و افزايش بودجه نظامي، توانست، در سال 2010، چين را در زمينه خريد تسليحاتي پشت سر بگذارد و رتبه اول جهان را در بخش واردات نظامي از آن خود کند. در همين رابطه با برقراري رابطه با ايالات متحده و اسرائيل، ميزاني از سهم روسيه در حوزه صادرات تجهيزات دفاعي بکاهد.
هند با وارد کردن بيش از 10 درصد مجموع واردات سلاح، پنجاه درصد فروش نظامي اسرائيل را در سال هاي اخير به خود اختصاص داد. بر اين اساس دهلي نو تبديل به بزرگترين مشتري صنعت ميليتاريسم تل آويو شد. در همين دوره آمار نشان مي دهد که از سال 2001 تا 2010، تبادلات نظامي دو کشور از 200 ميليون دلار به 10 ميليارد دلار رسيد. يعني به طور ميانگين سالانه يک ميليارد دلار! اين رقم با توجه به گذشت تنها دو دهه از آغاز روابط ديپلماتيک، قابل توجه است.
دورخيز هند براي رقابت با چين، پاکستان و تبديل شدن به قدرت اول جنوب آسيا و اقبانوس هند، تاکنون منتهي به آن شده است که خريد نظامي اين کشور از سال 2009 تا 2013، به ميزان 111 درصد افزايش يابد. اين در حالي است که با وجود سعي دهلي نو براي جايگزيني تجهيزات نظامي شوروي با سلاح هاي مدرن غرب، کماکان 75 درصد واردات اين کشور از روسيه بوده است. ضمن آنکه انديشکده استکهلم سوئد منتشر ساخت، موتور حرکت ماشين نظامي گري هند همچنان روشن است و نخست وزير جديد اين کشور، ناندرا مودي با تأکيد بر سرمايه گذاري خارجي و تقويت صنايع داخلي در حوزه تسليحات براي بازسازي ارتش، بودجه دفاعي را در سال 2015، 38.35 ميليارد دلار در نظر گرفت.
دستيابي مودي به کرسي بالاترين مقام سياسي هند، باعث برقراري اولين ديدار مقامات بلند پايه دهلي نو و تل آويو گرديد. تصويب پيمان خريد بيش از 200 موشک در طول پنج سال آتي از اسرائيل، همکاري دو کشور بر روي موشک هاي پيشرفته، تمايل تل آويو براي فروش سيستم دفاعي گنبد آهنين به هند، تصميم رهبران بر عقد پيمان دو جانبه تجارت آزاد گسترده با تمرکز بر حوزه هاي فناوري اطلاعات، بيوتکنولوژي و کشاورزي و آغاز به کار صنايع هوا و فضاي هند براي ساخت يک ماهواره نظامي بخش از فعاليت هايي بود که در کمتر از يک سال اخير صورت گرفته اند.
در اين ميان اسرائيل با در اختبار داشتن جايگاه ششم در ميان صادرکنندگان سلاح جهان، مي تواند از فرصت موجود براي تقويت صنايع نظامي و تحقيقاتي و افزايش درآمد استفاده کند.
از اين رو پيش بيني مي شود با توجه به تقويت بوده نظامي هند، افزايش رقابت تسليحاتي ميان هند، چين و پاکستان و نيز تمايل اسرائيل در حفظ روابط کنوني، در سال هاي آينده نيز شاهد افزايش روز افزون روابط ميليتاريستي دو کشور باشيم.
زهرا سادات حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]