واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نقد سیاست خارجی انگلیس درارتباط با ایران؛ جک استراو: تحریم ها در متوقف کردن برنامه هسته ای ایران ناکار آمد بود لندن – ایرنا- نمایندگان مجلس عوام انگلیس روز پنجشنبه، در نشستی سه ساعته، سیاست خارجی این کشور را در قبال جمهوری اسلامی ایران مورد نقد قرار دادند.
به گزارش ایرنا، "جک استراو" نماینده شهر "بلکبرن" از حزب کارگر و وزیر امور خارجه پیشین انگلیس در سخنانی با اشاره به اهمیت شرایط کنونی گفت که در کمتر از سه هفته دیگر( 24نوامبر- سوم آذر) مهلت تعیین شده برای رسیدن به توافق جامع هسته ای میان ایران و گروه 5 به علاوه یک، به پایان می رسد.
وی با اشاره به مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای غربی در یک دهه گذشته و فرصت های از دست رفته در جریان این مذاکرات، نسبت به اعمال نفوذ بخشی از سیستم آمریکا و لابی صهیونیستی برای جلوگیری از به نتیجه رسیدن مذاکرات جاری و عادی سازی روابط با ایران، ابراز نگرانی کرد.
وی با بیان اینکه دیدگاه های "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران و تهدید آن علیه امنیت این رژیم، توسط شمار زیادی از اعضای کنگره آمریکا تکرار می شود، گفت: به رغم این، برنامه هسته ای ایران در حال حاضر محور مذاکرات فشرده ای است که امیدواریم تا 24 نوامبر به نتیجه برسد.
استراو وزیر خارجه پیشین انگلیس درهمین حال گفت: من به همراه همکارانم از فرانسه و آلمان در سال 2003 میلادی مذاکرات هسته ای را با ایران شروع کردیم اما به عنوان یک ناظر معتقدم، مذاکره با تهران چندان آسان نیست که بخشی از آن ناشی از مشکلات فرهنگی و زبانی و بخش دیگر ناشی از دلایل تاریخی و نیز ساختار پیچیده حکومتی این کشور است.
وی افزود: اما برخلاف کره شمالی یا هند و پاکستان و اسراییل که دارای سلاح هسته ای هستند و پیمان منع گسترش سلاح هسته ای را نپذیرفته و یا از آن خارج شده اند ، ایران در چارچوب این پیمان همچنان مانده است.
استراو اضافه کرد: برهمین اساس، این حق همه کشورهای عضو این پیمان است که اقدام به توسعه تحقیقات، تولید و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای کنند.
وی با اشاره به ناکارآمدی تحریم ها در متوقف کردن برنامه صلح آمیز هسته ای ایران، گفت: دکتر محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در ژانویه گذشته که من به همراه همکاران پارلمانی ام به تهران رفته بودیم، این نکته را به ما گفت در سال 2005 میلادی وقتی با من مذاکره می کرد، ایران کمتر از 200 سانتریفیوژ داشت اما پس از گذشت هشت سال تحریم، تعداد این دستگاه ها، به 18 هزار و 800 دستگاه رسیده است.
وی اضافه کرد: خبر خوب، درباره مذاکرات جاری میان ایران و گروه پنج به علاوه یک این است که هر دو طرف به هم اعتماد دارند اما این نکته نیز سری نیست که دولت ایران نمی تواند این توافق جامع را قبول کند مگر اینکه شامل حق ادامه غنی سازی اورانیوم با اهداف صلح آمیز باشد.
وی با اشاره به نقش مثبت دکتر حسن روحانی رییس جمهوری ایران در پیشبرد مذاکرات هسته ای با گروه پنج به علاوه یک گفت: من باور دارم که می توان با وی این توافق را انجام داد.
جک استراو در بخش دیگری از سخنانش، شرایط محیط بین الملل از جمله درخاورمیانه را بسیار متفاوت از گذشته ارزیابی کرد و گفت: با توجه به بحران های کنونی در عراق و سوریه، ایران به طور بالقوه یک بخشی از راه حل برای این بحران ها شمرده می شود نه بخشی از مشکل و توافق با تهران به نفع همه خواهد بود.
وی با اشاره به کمک ها و حمایت های دولت ایران برای سرنگونی حکومت طالبان در افغانستان، گفت بدون این کمک ها ، سرنگونی این حکومت و بازپس گیری کابل بسیار دشوار بود اگرچه از ایران بابت این کمک ها تشکری صورت نگرفت.
استراو با انتقاد از عدم حمایت دولت انگلیس از گسترش روابط تجاری این کشور با ایران، افزود: انگلیس به دلیل سیاستش در قبال جمهوری اسلامی ایران که مبتنی بر عدم تشویق تجاری است، به خود صدمه وارد می کند در حالی که می توان تحت رژیم تحریم ها نیز اقدام به تشویق تجاری با تهران کرد.
وی گفت: در چارچوب همین رژیم تحریم ها، آمریکا توانسته است در 10 سال گذشته تجارتش را با ایران به شدت گسترش دهد و این درحالی است که روابط تجاری ما با تهران در این مدت کاهش داشته است و من از دستگاه دیپلماسی انگلیس می خواهم که در این خصوص تجدید نظر کند.
وی همچنین با اشاره به اهمیت بازگشایی سفارتخانه های ایران و انگلیس در پایتخت های دو کشور، گفت: کمیته امور خارجی مجلس در ماه جولای گذشته گزارش داد که این سفارتخانه ها به زودی بازگشایی می شوند و من می دانم که این امر نه فقط به خاطر برخی مسایل عملی، بلکه بدلیل برخی ملاحظات وزارت کشور انگلیس در ارتباط با صدور ویزا به تعویق افتاده و امیدوارم این مسایل هرچه سریعتر حل شود.
استراو همچنین با اشاره به روابط تاریخی میان ایران و انگلیس گفت: روابط بین این دو کشور در دهه های گذشته به رغم نزدیک بودن، همواره دچار برخی مشکلات بوده است.
وی گفت: اشغال ایران در طی جنگ جهانی دوم از سوی شوروی سابق و انگلیس، کودتای نظامی بریتانیا علیه دولت مصدق نخست وزیر قانونی ایران در سال 1953 میلادی، حمایت گسترده غرب از جمله انگلیس از تجاوز نظامی عراق علیه ایران بین سال های 1980 تا 1988 میلادی از جمله مسایلی هستند که سبب ایجاد نگرش خاص و بدبینانه مردم ایران نسبت به غرب و نیز انگلیس شده است.
وی افزود: به رغم این روابط پیچیده و دشوار میان ایران با انگلیس، آمریکا و سایر کشورهای غربی و وجود دیدگاه ضد غربی در این کشور، در کل ، ایران نگاهش نه بسوی شرق یا جنوب، بلکه در آینده به سوی غرب خواهد بود و بسیاری در این کشور خواهان این هستند که روابط این دو به طرف عادی شدن برود.
"جک استراو " وزیر امور خارجه پیشین انگلیس و نماینده شهر "بلکبرن" از حزب کارگر و "ریچارد باکون" عضو حزب محافظه کار از منطقه "نورفولک " هدایت این بحث ها که از سوی اعضای ارشد "کمیته تجارت" این مجلس برنامه ریزی شده بود، برعهده داشتند.
در نشست مجلس عوام انگلیس که با حضور توبیاس الوود" وزیر مشاور دولت انگلیس در امور خاورمیانه برگزار شد، 15 تن از نمایندگان مجلس دیدگاه ها و نقطه نظرات خود را مطرح کردند.
اهمیت نقش کلیدی ایران در حل مسایل منطقه ازجمله درحل بحران عراق و سوریه ، ضرورت گسترش روابط میان انگلیس و ایران و لزوم بازگشایی سفارت های دو کشور، از جمله مواردی بود که این نمایندگان به آن اشاره داشتند.
اروپام**4** 1552**1613
15/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]