واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 16:37:16 , 1393/08/06
احسان هوشمند
گفتوگوی منطقهای، تنها راه ترکیه
مواضع ترکیه در برابر «داعش» در حال تبدیلشدن این موضوع به یکی از چالشهای اصلی سیاست خارجی این کشور است.
بحران سوريه و عراق موجب شد تا ترکيه با اتخاذ سياستهاي ناپخته و متفاوت با سياستهاي چنددههاي اين کشور، راه را براي فعاليت گروههاي تکفيري و سلفي در منطقه هموار کند و بهاينترتيب اميدوار باشد از اين راه، احتمال سقوط نظام حاکم بر سوريه افزايش مييابد. همچنين سياستهاي ترکيه در رابطه با دولت عراق و نيز بياعتنايي اين دولت در برابر هجوم داعش به اقليمکردستان عراق نشان داد که جريانهاي سلفي و داعش در سياست خارجي ترکيه نقش بااهميتي يافتهاند. اين وضعيت موجب شده تا جامعه جهاني و نيز متحدان ترکيه و به ويژه ناتو و کشورهاي غربي فشار زيادي بر ترکيه وارد کنند.
در هفتههاي گذشته و بهدنبال تشديد حملات داعش به منطقه «کوباني» (عينالعرب) در سوريه و بياعتنايي ترکيه به اين موضوع نيز بر بار سنگين فشارها بر ترکيه افزوده است. بازتاب گسترده وضعيت «کوباني» و نيز نظارهگري صرف دولت ترکيه به اين اتفاقات – آنهم در چندصدمتري نوار مرزي ترکيه- موج انتقادات بيشتري را عليه سياستهاي ترکيه در منطقه و جهان برانگيخته است. بيگمان اين وضعيت موجب شد تا با وجود تلاش ترکيه براي کسب کرسي نمايندگي غيردايم در شوراي امنيت در هفتههاي گذشته با شکست روبهرو شود. آنگونه که مقامات ترکيهاي اذعان کردهاند در لابيگريها و رايزنيهاي پيش از رايگيري، آنها توانسته بودند موافقت 140کشور را براي اين منظور کسب کنند اما نتايج رايگيري، شکست سنگين تلاشهاي ترکيه را به تصوير کشيد. تغيير لحن سياستمداران بلندپايه آمريکايي درباره مواضع ترکيه نيز يکي ديگر از پيامدهاي شرايط تازه براي ترکيه است.
ترکيه در ماههاي گذشته بر آن بود تا رودررويي با «داعش» را مشروط بر ايجاد منطقه امن هوايي در درون سوريه و در کنار مرزهاي سوريه، تلاش بيشتر جامعه جهاني براي سرنگوني دولت بشار اسد و مقابله با تهديدهاي ناشي از حضور متحد اقماري «پکک» در سوريه يعني حزب اتحاديه دموکراتيک کند؛ تلاشي که چندان قرين موفقيت نبود. اينک ترکيه در تلاش است تا از اهرم ديگري براي اثرگذاري بر معادلات سوريه استفاده کند و با اجازه به گذر نيروهاي پيشمرگه اقليم کردستان عراق براي همراهي با نيروهاي کرد محلي در کوباني به دنبال آن است تا شايد از اين رهگذر بر سيطره بيچونوچراي حزب اتحاديه دموکراتيک کردستان سوريه به رهبري «صالح مسلم» در کنار مرزهاي خويش پايان دهد. اين سياست جديد ترکيه البته ميتواند پيامدهاي پيشبينيشده و پيشبينينشده ديگري بهدنبال داشته باشد. در شرايط بغرنج و پيچيده سوريه، يکي از مسيرهاي کمهزينه و اثرگذار براي ترکيه، تغيير جهت سياستهاي اين کشور به سمت گفتوگوهاي منطقهاي است. شرايط مخاطرهانگيز کشورهاي همسايه ترکيه يعني سوريه و عراق، پيامدهايي براي امنيت داخلي ترکيه دارد.
حالا اين وضعيت ايجاب ميکند تا اين کشور در روشهاي سهسال گذشته خود در منطقه تجديدنظر کند و به سياستهاي سنجيده گذشته مبني بر پرهيز از مداخلات سياسي در مسايل داخلي ديگر کشورها بازگردد. آغاز رايزني با کشورهاي اثرگذار منطقهاي همچون ايران و تلاش براي يافتن راهحلهاي منطقهاي، کليد حل مشکلات بغرنجي است که سياست خارجي ترکيه در اين روزها با آن مواجه است. استمرار روندهاي سهسال گذشته هم ميتواند تروريسم «سلفي» را به درون مرزهاي ترکيه بکشاند هم اين توان را دارد که تلاشهاي ترکيه براي حلوفصل مشکلات مناطق کردنشين اين کشور را با شکست روبهرو کند. تجارب گذشته نشان ميدهد موثرترين روش براي مهار تروريسم مهارگسيخته، رويآوري به گفتوگوها و توافقات منطقهاي است؛ واقعيتي که در سالهاي گذشته از سوي دولت «آکپارتي» جدي گرفته نشده است.
............
روزنامه شرق
16:37:16 , 1393/08/06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کورد نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]