واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
اعلام وضعیت اضطراری در بورکینافاسو
ژنرال هانوره تراوره، فرمانده ارتش، اعلام کرده است که در وضعیت اضطراری، منع آمد و شد در ساعات شب اجرا میشود.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز، پس از یک روز اعتراضهای خشونتبار، ارتش بورکینافاسو وضعیت اضطراری اعلام کرده و گفته است که دولت انتقالی تشکیل میشود. تظاهراتکنندگان خشمگین، به تلاش رئیسجمهوری برای تمدید دوره ریاستش اعتراض داشتهاند. ژنرال هانوره تراوره، فرمانده ارتش، اعلام کرده است که در وضعیت اضطراری، منع آمد و شد در ساعات شب اجرا میشود. او گفته است که دولت انتقالی را خودش به عهده نمیگیرد و آن در رایزنی با همه احزاب تشکیل میشود. به گزارش بی بی سی، بلیز کومپائوره، رئیس جمهوری بورکینافاسو، اعلام کرده است که اکنون کناره نمیگیرد و قدرت را در پایان این دوره انتقالی تحویل میدهد. او پیش از اعلام فرمانده ارتش، اطلاعیهای صادر کرد و با اعلام وضعیت اضطراری، گفت که فرمانده ارتش مسئول اجرای این تصمیم است. فرمانده ارتش بورکینافاسو در نشست خبری گفته است که بازگشت به وضع عادی و اجرای قانون اساسی باید ظرف یک سال صورت بگیرد. صبح پنجشنبه، ٨ آبان (٣٠ اکتبر)، مخالفان بلیز کومپائوره، رئیس جمهوری کشور آفریقایی بورکینافاسو، در پایتخت دست به تظاهرات زدند و خواستار لغو جلسه پارلمان برای رسیدگی به لایحه اصلاح قانون اساسی این کشور شدند.
اعتراضها زمانی در گرفت که رئیسجمهوری بورکینافاسو خواست راه را برای تمدید ریاستش هموار کند . در صورت تصویب این لایحه، آقای کومپائوره که ۲۷ سال پیش در یک کودتای نظامی قدرت را در دست گرفت، اجازه مییافت به عنوان نامزد در انتخابات سال آینده شرکت کند و با توجه به نحوه برگزاری انتخابات قبلی، بعید نبود در انتخابات پیروز شود. معترضان در اطراف ساختمان پارلمان و ساختمانهای دولتی دیگر آتش افروختند. ساعاتی بعد، وزیر اطلاعرسانی بورکینافاسو اعلام کرد که دولت این لایحه را پس گرفته است. در همین حال گزارش شد که با بروز اعتراضات، نمایندگان پارلمان جلسه رایگیری را ترک کردهاند.
*حمایت ارتش از معترضان
در پی اعتراضات و ناآرامیهای اخیر در بورکینافاسو، گزارشهایی رسیده بود از این که بخشهایی از نیروهای نظامی و ارتش بورکینافاسو از معترضان حمایت میکنند.
فرمانده ارتش گفته است که خودش زمام دولت انتقالی را به دست نمیگیرد. منابع محلی خبر دادهاند که در مواردی سربازان و نیروهای نظامی به معترضان پیوسته و همراه آنان به شادی پرداختهاند. پس از آن عنوان شد که معترضان پارلمان و رادیو تلویزیون دولتی را اشغال کردند، یکی از مقامات بورکینافاسو اعلام کرد که دولت با خواستههای معترضان موافقت کرده است. در حالی که پایتخت و چند شهر دیگر بورکینافاسو شاهد گسترش ناآرامی و بهآتشکشیدن مراکز دولتی بودند، رئیس جمهوری خواستار بازگشت آرامش شده بود. در این حال گفته میشود گروهی از نظامیان، با همراهی یکی از مقامات ارشد وزارت دفاع نیز در میان تظاهرکنندگان بودهاند. یکی از سازماندهندگان تظاهرات گفته بود که مردم بورکینافاسو اجازه رهبری مادامالعمر را به کسی نخواهند داد. در گرفتن اعتراضهای خیابانی در بورکینافاسو تازگی نداشته است. در روزهای اخیر، تظاهراتی در اعتراض به تورم قیمتها نیز در بورکینافاسو برگزار شده و به خصوص اتحادیههای کارگری خواستار اقدام دولت در این زمینه بودهاند.
معترضان برخی اسباب پارلمان را به آتش کشیدند. در سال ١٩٨٣، رهبران یک کودتای نظامی که از حمایت دولت وقت لیبی برخوردار بود، قدرت را در بورکینافاسو در دست گرفتند و در سال ١٩٨٧، بلیز کومپائوره با کودتای دیگری، که در جریان آن رئیس جمهوری وقت به قتل رسید، این سمت را به دست آورد. تحت حکومت آقای کومپائوره، انتخاباتی در سالهای ١٩٩١، ١٩٩٨ و ۲۰۰۵ میلادی در بورکینافاسو برگزار شد که وی در همه آنها به پیروزی رسید هرچند در سلامت این انتخابات تردیدهای جدی ابراز شده است. تصمیم وی برای شرکت در انتخابات سال ۲۰۱۵ میلادی نه تنها از سوی مخالفان، بلکه از طرف برخی از اعضای حزب حاکم "کنگره برای دموکراسی و پیشرفت" و همچنین شماری از افسران ارتش مورد انتقاد قرار گرفته است. بورکینافاسو کشوری محصور در خشکی در غرب آفریقا و با کشورهای نیجر، مالی، بنین، توگو، غنا و ساحل عاج هممرز است. این کشور زمانی مستعمره فرانسه بود اما در سال ١٩٦٠ رسما استقلال خود را با عنوان جمهوری ولتای علیا به دست آورد و نام این کشور در سال ١٩٨٤ به بورکینافاسو یا سرزمین پاکان تغییر یافت. بورکینافاسو یکی از فقیرترین کشورهای جهان است. جمعیت این کشور به بیش از هفده میلیون نفر میرسد که اکثر آنان مسلمان هستند. مسیحیان و پیروان ادیان بومی اقلیتهای دینی مهم این کشور را تشکیل میدهند. 103
۰۹/۰۸/۱۳۹۳ - ۱۰:۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]