واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: سنندج؛
آداب و رسوم مردم کردستان در ماه محرم
استان کردستان، سرزمین فرهنگ عاشورایی و عشق به اهل بیت(ع) است که بخشی از این فرهنگ به آداب و رسوم دیرینه مردمان این دیار در ماه محرم بر می گردد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران سنندج، مردم متدین کردستان از چندین روز قبل از ماه محرم به برنامه ریزی و تدارک وسایل مورد نیاز برای مراسم ماه محرم مشغولند و از نکات جالب این مراسم تنوع آن در شهر های مختلف این استان و همکاری و وحدت اهل تشییع و اهل تسنن در اجرای آن است.
از جمله این آيينهاي عاشورايي در استان کردستان میتوان به تشتگذاري، تشكيل حلقه عزا در مقابل مساجد، تكايا و حسينيهها با ذكر حسين واي، مراسم گلگيران و مجالس روضهخواني و تعزيهخواني كه از واپسين روزهاي ماه ذيالحجه آغاز و تا پايان دهه نخست محرم ادامه دارد اشاره کرد.
آتشزدن خيمهها و چرخيدن عزاداران به دور آنها، سينهزني، زنجيرزني و همچنين قرباني كردن گوسفند در جلو دستههاي عزاداري و پخش شير، شربت و خرما از ديگر مراسم عزاداران حسینی در استان كردستان در ايام محرم است.
ناصر مولاولی یکی از عزاداران حسینی درباره مراسم تشت گذاری در شهر سریش آباد می گوید : در این آیین طشت ، نماد مشک سقای دشت کربلا که پر از آب به نماد رودخانه فرات میشودو 72 سیب سرخ در آن قرار می گیرد که آن هم نمادی از 72 تن یاران کربلا است و عزداران به دور آن و به یاد عطش و تشنگی کاروان کربلا به سینه زنی و سوگواری می پردازند.
يكي دیگر از شيوههاي سنتي عزاداری مردم کردستان در ماه محرم، مراسم گلگيران در روز عاشوراي حسيني و در شهرستان بيجار است.
محسنی از سوگواران حسینی در بیجار می گوید: براي اجراي اين مراسم، جوانان و مسئولان هياتها چند روز قبل از عاشورا به ياد خاك كربلا به حاشيه شهر ميروند و مقداري خاك را تهيه و در جاهاي مشخصي در داخل شهر بيجار ناخالصيهاي آن را با الك ميگيرند و در صبح روز عاشورا خاكها را با گلاب و آب مخلوط كرده و گل را براي اجراي مراسم گلگيران آماده ميكنند.
وی می افزاید: عزاداران و سوگواران امام حسين(ع) و خاندان آن حضرت با حركت دستههاي عزاداري گل را به سر و صورت و تمام اعضاي بدن خود ميمالند و با دستهها حركت ميكنند.
مردم سنندج در شب عاشورا در امامزاده های اين شهر جمع ميشوند و با روشن كردن شمع به دعا و نيايش و عزاداري ميپردازند و حلیم و سایر نذورات را توزیع می کنند.
زينبخواني نيز آييني است كه در شهرهاي استان كردستان توسط بانوان كردستاني به اجرا در ميآيد.
در این آيين سنتي مانند دسته اعراب هاشمي كه در آن كودكان و نوجوانان با پوشيدن لباس ويژه اعراب به منزله كودكان كاروان كربلا گرداگرد اسبي كه نماد ذوالجناح است بر سر و سينهزنان نداي «يا حسين مظلوم، حسين واي، ذوالجناح كو بابايم» سر ميدهند و پيشاپيش دستههاي عزاداري حركت ميكنند.
پخش نزورات نيز كه بيشتر به صورت پذيرايي با غذاي گرم از هيئتها انجام ميشود، از شب هفتم ماه محرم آغاز شده و حاجتمندان و نيازمندان درگاه اهل بيت (ع) به قصد تبرك به اين مجالس ميروند.
در ايام محرم شيعه و سني در كنار يكديگر براي امام حسين(ع) عزاداري ميكنند و ارادات خود را به آن امام بزرگوار نشان ميدهند زنان اهل سنت كردستان در غم مصيبتهاي وارده به امام حسين اشك ميريزند و به فرزندان خود توصيه ميكنند تا راه ايشان را ادامه دهند و براي امام حسين(ع) سينه بزنند.
حجت الاسلام صفی یاری مدیر کل تبلیغات اسلامی کردستان با اشاره به نمود یافتن عشق به امام حسین (ع) در اشعار شعرای کُرد اهل سنت کردستان و خواندن آن در تکایا و حسینیههای این استان میگوید: شیخ رضا طالبانی از شاعران کرد اهل سنت است که به زبانهای کردی، فارسی، عربی و ترکی اشعاری را سروده است و در اشعارش ارادت خود را نسبت به امام حسين (ع)بارها نشان داده است و اشعار نغز شعرای کرد اهل سنت به زبانهای فارسی، کردی و عربی گویای ارادت زایدالوصف مردم کرد مذهب به اهل بیت پیامبر(ص) به ویژه حضرت امام حسین(ع) است.
در استان کردستان پانصد هیئت مذهبی اهل سنت و اهل تشییع فعالیت دارند.
انتهاي پيام/ز
تاریخ انتشار: ۰۷ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]