واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ آبان ۱۳۹۳ (۲۲:۴۸ب.ظ)
برگزاري همايش مطالعات مردم شناسي و فرهنگ عاشورا پژوهشکده مردم شناسي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري همزمان با آغاز محرم همايش علمي مطالعات مردم شناسي و فرهنگ عاشورا را در تالار نشست هاي تخصصي موزه ملي برگزار کرد.
به گزارش خبرگزاري موج، عليرضا حسنزاده، رئيس پژوهشكده مردمشناسي ابتدا فعاليتهاي اين پژوهشكده درباره عاشورا راکه در سال هاي گذشته در قالب همايش، تحقيق و انتشار كتاب و ويژهنامه برگزار شده است را بيان کرد، او مهم ترين نقش دانش مردمشناسي و تحقيقات آن را تعميق ادراك علمي نسبت به فرهنگ گران سنگ عاشورا و سنتها و آيينهاي آن دانست.
حسن زاده گفت: بدون شك تنوع فرهنگي موجود در فرهنگ و آيينهاي ماه محرم، حامل معنايي واحد است كه در طي تاريخ كاركردهاي فرهنگي، اجتماعي مختلفي داشته و يكي از خاستگاههاي يكپارچگي و وحدت در كشور ما بوده است.
وي افزود در همين حال با اشاعه آيينها و سنتهاي محرم در سطح جهان روبهرو هستيم، به گونه اي که يك قرن گذشته از كشورهايي چون ايران، عراق، لبنان و... به هند، زنگبار، كشورهاي آفريقايي و ترينداد و توباگو وآن سوتر حركت كرده است.
اين پژوهشگرگفت: دانش مردمشناسي ميتواند به درك معاني آيينها كمك كرده و ژرف ساخت معنايي آيين براي مردم جامعه را آشكار کند.
بهروز وجداني ديگر سخنران اين نشست، ضمن مروري بر چشماندازهاي مهم فرهنگ و سنتهاي سوگواري ماه محرم چون موسيقي، يكي از مهمترين كاركردهاي اين فرهنگ را تعريف هويت در نزد مردم ايران دانست.او تاکيد کرد كه هويت ايرانيان بدون توجه به آيينها و سنتهاي ماه محرم قابل تعريف نيست.
در ادامه فيلم مستند غذاهاي آييني: عاشوراي بيجار، کار عباس تحويلدار به نمايش درآمد. تحويلدار در معرفي فيلم خود گفت: موضوع اين فيلم، چشماندازهاي آييني فراواني دارد كه بخشي از آنها چون گِلمالي به دليل محدوديت زماني فيلم، در برابر چشم بيننده قرار نگرفته است.
وي افزود: اصولاً اگر كسي بخواهد در مورد آيينهاي ايران كاري تحقيقي انجام داده يا فيلمي بسازد؛ نميتواند آيينهاي ماه محرم را از نظر خود دور نگاه دارد.
پس از آن، دكتر مريم نعمت طاووسي به بحث در مورد ساختار جهانشناختي و آييني شبيهخواني پرداخت و گفت: بُعد اخلاقي و جهانشناختي نمايشهاي آييني ماه محرم، آن را از نمايشهاي غربي (يوناني) متفاوت ميسازد زيرا در اينجا تأكيد بر وجوه اخلاقي و هنجاري شخصيتهااست.
محمد مکاري مدير گروه زيست محيطي پژوهشکده مردم شناسي نيز درباره تنوع فرهنگي در فرهنگ عاشورا در منطقه کرمانج خراسان سخن گفت و تفاوت هاي مراسم يادشده را در پيش و پس از انقلاب اسلامي به بحث و بررسي گذاشت.
ژيلا مشيري كارشناس پژوهشكده مردمشناسي نيز در سخناني به بررسي انتقادي سفرنامههاي سفرنامهنويسان غربي در گزارش آيينها و سنتهاي ماه محرم در چند قرن اخير پرداخت و گفت: يكي از منابع شناخت فرهنگ ماه محرم و آيين و سنتهاي عاشورا در گذشته، سفرنامههاي سفرنامهنويسان غربي است.
وي گفت: اما بايد به اين سفرنامهها با ديد انتقادي نگاه كرد؛ چراكه برخي از اين سفرنامهنويسان ناآشنا با فرهنگ ياد شده، آنچه را مشاهده كردهاند، به طور عميق درك نكردهاند.
فريده مجيدي نيز در سخناني به ابعاد نمادين خاك تربت پرداخت.
شهرزاد دوستي كارشناس مركز مطالعات فرهنگ عامه صدا و سيما نيز به معرفي اشكال و انواع نوحههاي محرم پرداخته و نمونههايي از ادبيات مرتبط با نوحههاي عاشورايي را به بحث گذاشت.
گفتني است؛ در حاشيه اين همايش نمايشگاه عكسي از آيينها و سنتهاي سوگواري ماه محرم برگزار شد كه مورد استقبال حضار قرار گرفت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]