واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: ویروس کش های تاریخی(قسمت اول)اندلس قبل از اسلام فاقد تمدن بوده، ولي در دوره اسلام به اعلي درجه ترقي رسيد وبعد از رفتن آن هم دوباره رو به تنزل شديد گذاشت.
این گزاره تاریخی را از کتاب مشهور «تاریخ اسلام و عرب» بخوانید:«تاريخ اسپانيا (به عنوان نمونه) نشان ميدهد ضمن اين كه در شمال كوههاي «پيرنه» هر گونه ايمان مذهبي غير از «مسيحيت» از بين برده ميشد، طي هشت قرن حكومت اسلامي درجنوب پيرنه و اسپانيا، نه مسيحيت را از بين بردند و نه مسيحيان را نابود؛ مثال اسپانيا افزون بر اين به ما نشان ميدهد كه كشوري تضعيف و فقير شده، نامنظم، اسير و بدبخت، تحت حكومت مسلمانان درآمد و مدت دويست سال، تمام بخشهای اجتماعی به رفاه و آسايش نايل آمدند و با آموزش تمام طبقات مردم به وسيله فرهنگ عالی و غنی، اين سرزمين به مقدار زيادی از ديگر بخشهای اروپا و جهان غرب پيشی گرفت و سرمشق دهنده و تأثیر گذارنده بر سراسر اروپا شد و اين برتری را در طول پنج قرن حفظ كرد، تا اين كه به وسيله مهاجمين خارجي سركوب شد...برای تأثیر يك قوم فاتح در قوم مفتوح يا تسلط يك قوم غالب در قوم مغلوب، شاهدی در دنيا بهتر از اندلس يافت نميشود. اندلس قبل از اسلام فاقد تمدن بوده، ولي در دوره اسلام به اعلي درجه ترقی رسيد وبعد از رفتن آن هم دوباره رو به تنزل شديد گذاشت.»(1)حال متن تاریخی بالا را مقایسه کنید با آنچه از ورود تحول آفرين و روح بخش اسلام به جامعه غير متمدن آن روز اروپا به فرزندان غربي آموخته ميشود:«بر روي بالهای اسب خم شده، با چهرهای سياه و وحشي و شمشيري در دست به جولان در آمده، قبايل عرب به سرزمينهايی كه ساكنانش آن را از ترس رها كردهاند، اين چنين هجوم میآورند. اين زمين رنج ديده در زير سم طبال اسبها گرده خم ميكند. مزارع پايمال گرديده و خانهها با خاك يكسان شدهاند. آنجا كه اين ارواح كويری ناميمون گذر كنند ديگر گياهي نخواهد روييد».(2)گزاره های فوق تنها اندکی از تضادهای آشکار در آثار تاریخی را به نمایش می گذارند و خواننده سرگردان می ماند که کدام گزینه را بپذیرد. عوامل بسیاری در تشخیص مفید و متقن بودن یا نادرستی و تحریفی بودن یک اثر تاریخی موثرند و می توان با تحلیل این عوامل، در بسیاری از موارد به میزان واقع نمایی یک اثر دست پیدا کرد.
در بخش اول این جستار به دو عامل موثر در کژتابی های تاریخی و در بخش دوم که به زودی منتشر خواهد شد چهار عامل دیگر بررسی شده است. 1-عدم شناخت از موضوع در برخی کتاب ها نویسنده به عنوان یک محقق علم تاریخ فرازهای مختلفی را از منابع متعدد گرد هم می آورد و با ارائه گزارشی از این فرازها سعی می کند تصویری تاریخی از موضوع مورد نظر به مخاطب ارائه کند. با این «نگاه مکانیکی» به تاریخ، نویسنده از بسیاری زوایای دیگر غافل شده و اکثرا به بیراهه می رود. برای مثال تاریخنگاری را فرض کنید که از منابع روایی موجود در جهان اسلام- عالم تسنن و تشیع- بهره می گیرد. او برای تصویر کردن شرایط ابتدایی ظهور اسلام و اتفاقات صدر اسلام به این منابع استناد می کند غافل از اینکه بسیاری از اسرائیلیات وارد این منابع شده است و کشف صحیح بودن این روایات به عهده مجتهدی حدیث شناس و آگاه به علم فهم حدیث و علم سند شناسی (رجال) است. از همین روست که بسیاری از کتابهایی که توسط افرادی که اسلام شناس نبوده اند نگارش یافته است، خالی از اشکال نیست. چنانکه امروزه حتی نگارش «تاریخ علم» محتاج تخصص ویژه ای است که در دانشگاه های جهان در سطوح عالی آموزشی دنبال می شود. این رشته در دانشگاه تهران در گرایش کارشناسی ارشد با ارائه دروسی از قبیل ریاضیات، فیزیک و... محقق را برای نگاهی درست به تاریخ مورد نظر آماده می سازد. به همین گونه امروزه در کشور رشته تخصصی «تاریخ اسلام» یکی از گرایش هاییست که برخی طلاب علوم دینی پس از تحصیل علوم اسلامی دنبال می کنند و می توان با مراجعه به این محققان، از میزان علمی بودن کتابهایی که در دست مطالعه داریم یا شبهاتی که چنین کتابهایی ایجاد کرده اند آگاهی یابیم. 2-فرصت طلبی و هوای نفس یکی از شیوه های مشهور شدن و بر سر زبان افتادن مقابله با امری بزرگ و عظیم است. برخی افراد برای پیمودن سریع پله های شهرت و تبدیل شدن به یک چهره معروف دست به مقابله با عظیم ترین حقایق می زنند. در بین آنها کسانی پیدا می شوند که دست به قلمی دارند و با نگارشی متوسط به خلق آثاری سراسر توهین و افترا و دروغ دست می یازند. گرچه تالیف چنین کتابهایی در کشور به برکت انقلاب اسلامی متوقف شده است اما در جهان و با حمایت استعمارگران غربی آثار مختلفی از این دست منتشر و عرضه می گردد. پس از مدتی نویسنده ای معمولی و متوسط به دلیل تحریک میلیونها مسلمان بر سر زبان ها می افتد و کشورهای غربی در جنگی نرم علیه اسلام و مسلمین و در ادامه پروژه اسلام ستیزی و اسلام هراسی، او را به عنوان چهره ای بین المللی با انواع جوایز و مدال ها تزئین می کنند و در تمام مجالس خیمه شب بازیشان علیه مسلمین، او را به صحنه می آورند. خوشبختانه به دلیل بصیرت عمومی مسلمانان، اهداف چنین کتابهایی از پیش معلوم است و حتی پس از فروکش کردن هیاهوی رسانه ای غرب در حمایت از آن، به زودی از آستانه توجه مردم حذف می شود. ادامه دارد...منابع:1- گوستاو لوبون، تاریخ اسلام و عرب، صفحه 3392- زيگريد هونكه، فرهنگ اسلام در اروپا، ترجمه مرتضي رهباني، دفتر نشر فرهنگ اسلاميه، تهران 1373نویسنده: محمدعلی روزبهانی، گروه حوزه علمیه تبیانتنظیم: رهنما، گروه حوزه علمیه تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 290]