تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زكات عقل تحمّل نادانان است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827573376




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خبرنگار فارس در بیروت گزارش می‌دهد بازخوانی ریشه حوادث جاری در شمال لبنان+عکس ونقشه


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: خبرنگار فارس در بیروت گزارش می‌دهد
بازخوانی ریشه حوادث جاری در شمال لبنان+عکس ونقشه
نیروهای ارتش لبنان موفق شدند، نقشه گروه‌های مسلح سلفی برای در دست گرفتن کنترل شهر «طرابلس» و تسلط بر آن را ناکام سازند، حادثه‌ای که بازخوانی ریشه حوادث جاری در بزرگترین شهر سنی‌نشین شمال لبنان را الزام‌آور می‌کند.

خبرگزاری فارس: بازخوانی ریشه حوادث جاری در شمال لبنان+عکس ونقشه



به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیروت، درگیری‌های دیرینه شهر «طرابلس» در شمال لبنان از اواخر هفته گذشته بار دیگر آغاز شد و بر اثر آ‌ن 3 نظامی ارتش زخمی شدند. درحالی‌که نیروهای ارتش لبنان با بازرسی خانه‌های برخی مناطق شهر، تعدادی از تروریست‌های تحت تعقیب از جمله «رشید ضناوی»، «ابو رجب» را دستگیر کردند، که باعث شد «داعی الاسلام الشهال»، تئوریسین عناصر مسلح طرابلس با تحریک مردم علیه ارتش نسبت به اجرای طرح‌های امنیتی و ادامه بازداشت تروریست‌ها در طرابلس هشدار دهد.

این تحریکات موجب شد، درگیری بین ارتش لبنان با تروریست‌ها عصر و شب جمعه نیز ادامه یابد و تروریست‌هایی که به نظر می‌رسد، وابسته به داعش هستند، با حمله به یک مرکز ارتش در منطقه «خان العسکر» طرابلس و درگیری با ارتش لبنان 8 نظامی را زخمی کنند. یک منبع مسئول لبنانی درباره حوادث اخیر طرابلس تصریح کرده است که عناصری از جبهه النصره و داعش و برخی گروه‌های سلفی منطقه رهبری ناامنی طرابلس را در دست داشتند.

این درحالی است که در جدیدترین تحولات امنیتی جاری در طرابلس، منابع لبنانی اعلام کردند، شب گذشته ارتش لبنان تلاش گروه‌های مسلح سلفی وابسته به «احمد سلیم المیقاتی» که پنج‌شنبه گذشته در شهرک یا «عاصون» یا همان «ضنیه» دستگیر شده بود، برای حمله به مناطقی در شهر طرابلس را دفع و خنثی کردند. این حوادث و درگیری‌ها بهانه‌ای شد تا شهر طرابلس و حوادث جاری و ریشه‌های آن را واکاوی کنیم.

موقعیت شهر طرابلس و بندر المنیاء در نقشه نشان داده شده است آشنایی با طرابلس شهر «طرابلس»، مرکز استان شمال لبنان است که نام دیگر آن «فیحاء» نیز می‌باشد. این شهر در نزدیکی ساحل و در 85 کیلومتری شمال شهر بیروت واقع شده و تنها 30 کیلومتر با مرزهای سوریه فاصله دارد. می‌توان از این شهر به عنوان غربی‌ترین بندر لبنان یاد کرد. جمعیت این شهر حدود 800 هزار نفر معادل 15 درصد جمعیت کل کشور لبنان می‌باشد. دومین بندر بزرگ کشور لبنان در این منطقه واقع شده است. این شهر هم مرز با شهر «المیناء» است که بندر خروجی طرابلس محسوب می‌شود. وصل شدن دو شهر طرابلس و المیناء موجب شکل گیری «طرابلس بزرگ» شده است. این شهر به این جهت از قدیم الایام معروف بوده، چون حلقه ارتباطی سواحل شرقی دریای مدیترانه با مناطق داخلی سوریه و از آنجا با دیگر کشورهای عربی منطقه از جمله عراق و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از طریق بزرگراه بین المللی «طرابلس – حمص» بوده و همین موجب شده، این شهر به مرکز تجاری و بازرگانی مهمی در منطقه و استان شمال لبنان تبدیل شود. مهمترین مناطق شهر طرابلس جبل محسن، باب التبانه، السویقه، الجسرین، المیناء، باب الرمل، ضهر المغر، البحصاص، المعرض و الزاهریه است و اغلب ساکنان آن سنی هستند. تنها اقلیت کوچکی از شیعیان علوی در بخش‌هایی از آن زندگی می‌کنند. اگرچه اقلیت‌های نسبتا بزرگ مسیحی نیز در این شهر به چشم می‌خورند. بر اساس آمارهای ارائه شده، 84 درصد ساکنان شهر طرابلس سنی مذهب، 6 در صد ارتدوکس، 5 درصد علوی، 2 درصد مارونی و 1 درصد شیعه هستند.

تقسیمات اداری استان‌های لبنان در این نقشه مشخص شده//استان شمال به رنگ آبی نشان داده شده بافت و ساختار اجتماعی طرابلس شهر طرابلس مدلی  کوچک از بافت و ساختار اجتماعی لبنان به شمار می‌آید که در آن طوایف مختلف با عقاید و گرایش‌های مذهبی گوناگون کنار هم زندگی مسالمت آمیزی دارند، اما این بافت و ساختار این روزها به شدت مورد تحریک قرار می‌گیرد و همین موجب شده، این شهر با بحران امنیتی بزرگی مواجه شود که تلاش‌های دولت نیز نمی‌تواند، آتش فتنه در آن را خاموش کند.

نمایی از شهر طرابلس در واقع طرابلس، بزرگترین شهر سنی‌نشین شمال لبنان را باید امتداد بافت و ساختار اجتماعی سوریه به شمار آورد که در خود اتباع طوایف مختلفی مانند مسیحی و مسلمان و پیروان مذاهب گوناگونی مانند علوی، شیعی و سنی را در خود جای داده است.

طرابلس پایگاه سلفی‌ها در لبنان صرف نظر از ویژگی‌هایی که در سطور بالا درباره طرابلس و اهمیت آن گفته شد، یکی از مهمترین خصوصیات این شهر تبدیل شدن آن به مرکز تجمع و فعالیت «سلفی‌های تکفیری» در لبنان است.

صبغه سلفی طرابلس زمانی تشدید شد که گروه سلفی تکفیری موسوم به «فتح الاسلام» در سال 2007 در این شهر اعلام موجودیت کرد، تا در پی آن شاهد درگیری مسلحانه این گروه سلفی تکفیری با نیروهای ارتش لبنان در اردوگاه آوارگان فلسطینی «نهر البارد» باشیم که در جریان آن ده‌ها شهروند لبنانی و پناهجوی فلسطینی این اردوگاه کشته و زخمی شدند.

تاثیر بحران سوریه بر صبغه سلفی طرابلس آغاز بحران سوریه در 15 مارس 2011 میلادی و هجمه گسترده طرف‌های منطقه‌ای و بین المللی برای براندازی نظام در این کشور و تمرکز بر استفاده از کشورهای همجوار برای تحقق این هدف از طریق اعزام عناصر تروریستی و ارسال تجهیزات نظامی به خاک سوریه، خیلی زود طرابلس را به کانون توجهات طرف‌های فوق الذکر تبدیل کرد، تا با توسل به جریان «المستقبل» به رهبری «سعد الحریری»، نخست وزیر اسبق لبنان که سرسپردگی‌اش به غرب و شیوخ عرب از جمله سعودی‌ها معرف خاص و عام است، تلاش‌هایی صورت گیرد تا طرابلس به کانون جذب و پذیرش و آموزش عناصر مسلح تروریستی تبدیل شود.

اگرچه دولت لبنان با اتخاذ سیاست بی‌طرفی تلاش کرد، با این طرح مقابله کند، اما تشدید بحران در سوریه و به موازات آن مقابله جدی ارتش سوریه با گروه‌های تروریستی مسلح و واداشتن آنها به خروج از بسیاری از مناطق تحت تصرف، به ویژه در مناطق مرزی غرب سوریه که در جوار مناطق مرزی شرق لبنان قرار دارد، گروه‌های تروریستی و عناصر مسلح را به سمت طرابلس سوق داد. این عناصر مسلح با پنهان شدن در اردوگاه‌های پناهجویان سوری در این شهر، تلاش کردند، با حمایت مالی و نظامی رژیم‌های عربی مانند قطر و عربستان سعودی بار دیگر صفوف خود را سازماندهی کرده و به سوریه باز گردند.

اهالی منطقه التبانه در طرابلس از جمله هواداران نظام و رئیس جمهوری سوریه هستند کانون‌های بحران در طرابلس مناطق «جبل محسن» و «باب التبانه» را باید کانون‌های بحران و تنش در طرابلس به شمار آورد که همواره شاهد بروز درگیری‌های مسلحانه میان اهالی این دو منطقه است. «جبل محسن» در شرق شهر طرابلس دارای 60 هزار نفر جمعیت است که اغلب از طایفه علوی و از طرفداران نظام سوریه شمرده می‌شوند. در مقابل منطقه «باب التبانه» در شمال شهر طرابلس با بافت و ساختاری اغلب سنی سلفی تکفیری نشین و وابسته به طرف‌های منطقه‌ای همچون عربستان سعودی و مخالف نظام سوریه قرار دارد.

تروریست‌های سلفی در جبل محسن این تعارض دیدگاه و موضع به خصوص با آغاز بحران سوریه و تشدید آن موجب بروز تنش‌ها و اختلافات و سرانجام درگیری‌هایی میان اهالی این دو منطقه شد. مهمترین درگیری‌های رخ داده میان ساکنان این دو منطقه را می‌توان در موارد زیر ملاحظه کرد: - درگیری‌های 17 ژوئیه 2011 که در جریان آن 7 نفر کشته و 59 نفر زخمی شدند. - درگیری‌های 10 و 11 فوریه 2012 که در جریان آن 3 نفر کشته و 6 سرباز ارتش لبنان زخمی شدند. - درگیری‌های 12 و 13 می 2012 که در جریان آن 4 نفر کشته و شماری نیز زخمی شدند. - درگیری‌های 21 آگوست 2012 که در جریان درگیری‌ها شدید و سخت رخ داده در این دو منطقه 2 نفر کشته و 36 زخمی شدند.

یکی از کوی‌های فقیرنشین در جبل محسن فقر وجه مشترک ساکنان دو منطقه ساکنان دو منطقه «جبل محسن» و «باب التبانه» اگرچه از حیث اعتقادی و مذهبی و موضع گیری‌های سیاسی با یکدیگر اختلاف نظر بسیار دارند، اما دستکم در یک عامل یعنی «فقر» با یکدیگر مشترک هستند، فقر شدیدی که از در و دیوار این مناطق بالا می‌رود و به خوبی می‌توان آن را در چهره ساکنان آن مشاهده کرد، عاملی که موجب نفوذ بسیاری از طرف‌ها صرف نظر از خوب یا بد بودن آنها در این منطقه و بهره برداری از فقر و فاقه ساکنان این مناطق به سود منافع خود شد.

ریشه حوادث طرابلس تاریخ لبنان، نشان می‌دهد، ریشه درگیری‌های مسلحانه طرابلس برخلاف آنچه اشاعه می‌شود، به بحران سوریه یا قضایای دیگری مانند درگیری‌های 2008 یا بروز اختلاف در عامل ترور «رفیق حریری»، نخست وزیر اسبق لبنان باز نمی‌گردد، بلکه ریشه این درگیری‌ها طی 37 گذشته، به تغییرات و تحولات سیاسی و موضع گیری گروه‌ها وجریان‌های سیاسی لبنانی مربوط می‌شود. ناظران ریشه درگیری‌ها در این شهر را به جنگ‌ داخلی 1975 لبنان و سفر «هنری کسینجر»، وزیر خارجه وقت آمریکا به این کشور با هدف تغییر بافت و ساختار جغرافیای جامعه لبنان و دامن زدن به اختلافات طایفه‌ای با هدف تقسیم و تجزیه این کشور ملاحظه می‌کنند. اگرچه در این میان اوضاع نابسامان اقتصادی و اجتماعی شهر طرابلس نیز در وقوع حوادث امنیتی اخیر این شهر دخالت دارد، میانگین بالای بیکاری، نبود فرصت‌های شغلی، فقر بسیار بالای حاکم بر اهالی، محرومیت خانواده‌ها از آموزش و بهداشت عواملی هستند که در بروز این حوادث دخیل هستند. براساس آمارهای رسمی ارائه شده از سوی نهادهای حکومتی لبنانی 70 درصد مردم طرابلس در فقر بسر می‌برند و بیش از 67 درصد از ساکنان مناطق جبل محسن و باب التبانه و 33 درصد ساکنان طرابلس زیر خط فقر مطلق زندگی می‌کنند.

ریشه درگیری‌های اخیر در طرابلس به موازات تشدید بحران سوریه، ورود گروه‌های مسلح سلفی تکفیری از مناطق شمالی لبنان، به ویژه طرابلس به سوریه افزایش یافت و جریان‌‌های سلفی تلاش کردند، خارج کردن طرابلس از سیطره دولت و در دست گرفتن کنترل آن، طرابلس را به کانون جذب و پذیرش عناصر سلفی تکفیری در لبنان تبدیل کنند، تا در آینده زمینه تاسیس «امارت اسلامی» مورد نظر این گروه‌ها از جمله گروه تروریستی تکفیری «داعش» را در لبنان فراهم کنند و همین دولت لبنان را به مقابله با تحرکات گروه‌های سلفی تکفیری در طرابلس واداشته است. انتهای پیام

93/08/05 - 00:01





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن