واضح آرشیو وب فارسی:فارس: با توجه به سابقه تبریز در مسائل شهری و اجتماعی
برازنده نیست مردم تبریز بیش از این در انتظار افتتاح قطار شهری بمانند+تصاویر
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: با توجه به سابقه تبریز در مسائل شهری و اجتماعی برازنده این شهر نیست تا مردم آن بیش از این در انتظار افتتاح قطار شهری بمانند، همه مسئولان و دست اندرکاران این امر باید دست در دست هم دهند تا در آینده نزدیک شاهد بهره برداری مطلوب این پروژه مهم شهری باشیم.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، رضا رحمانی صبح امروز در حاشیه بازدید از پروژه قطار شهری تبریز در گفت و گو با خبرنگاران اظهار کرد: تبریز به عنوان شهر اولین ها، نخستین تراموای شهری ایران را داشته و در شأن این شهر نیست که افتتاح متروی آن به تعویق بیفتد. وی افزود: با توجه به سابقه تبریز در مسایل شهری و اجتماعی برازنده این شهر نیست تا مردم آن بیش از این در انتظار افتتاح قطار شهری بمانند، همه مسئولان و دست اندرکاران این امر باید دست در دست هم دهند تا در آینده نزدیک شاهد بهرهبرداری مطلوب این پروژه مهم شهری باشیم. رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس ابراز کرد: انتظاری که از مسئولان استانی میرود این است تا به کمک مدیریت شهری آمده و بزرگترین پروژه شهری شمالغرب کشور را به سرانجام برسانند. وی ادامه داد: آنچه که مسلم است با بودجههای معمولی نمیتوان کار متروی تبریز را پیش برد و باید به فکر تعریف منابع ویژه برای ادامه این پروژه مهم بود. رحمانی عنوان کرد: اتصال خط آهن تبریز- میانه به مترو یکی از الزامات مهمی است که در آینده برای رفاه حال همشهریان بسیار تاثیر گذار خواهد بود، به گونهای که مسافران قطار میتوانند با پیاده شدن در تقاطع اتصال مترو و خط آهن مسافرت شهری خود را به آسانی از داخل ایستگاه راه آهن ادامه داده و به اقصی نقاط شهر بروند. وی افزود: این امر ضمن ایجاد آسودگی برای مسافران موجب کاهش بار ترافیکی شهر، آلودگی و مصرف سوخت و هزینههای مردم نیز خواهد شد. نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو با اشاره به بودجههای محدود پروژه قطارشهری تبریز، ادامه داد: اگر با چنین وضعیتی بخواهیم کار را پیش ببریم سالها طول خواهد کشید تا متروی تبریز به سرانجامی برسد که مورد توقع مردم بوده و برای آنها کاربرد دارد. رحمانی در بخشی از سخنان خود با تقدیر از مدیریت شهری تبریز به خاطر اهمیت دادن به پروژه قطار شهری،گفت: اینکه امسال شهرداری تبریز معادل ده سال گذشته سهم خود از هزینههای مترو را پرداخت کرده بسیار با اهمیت بوده و باید از این همت قدردانی کرد. رحمانی ضمن شرکت در جلسه هیئت مدیره سازمان قطارشهری تبریز با همراهی معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی و شهردار تبریز از ایستگاهها و واگن های قطارشهری تبریز نیز بازدید به عمل آورد.
فکر ساخت قطار شهری برای تسهیل ترافیک به بیش از یک سده قبل برمیگردد، به طوری که پیش از آغاز ساخت قطار شهری لندن در نیمه دوم قرن نوزدهم،مهندسان شهرسازی سالها، راههای سرعت بخشیدن به سامانه حمل و نقل شهری را با ساخت تونلهای زیرزمینی مورد بررسی قرار دادند. حدود سال 1798میلادی، «رالف تار» سعی کرد یک تونل زیرزمینی زیر رودخانه « تایمز» در لندن بسازد ولی با شن لغزنده برخورد کرد و طرح با شکست مواجه شد. سالها بعد تلاش بسیاری از متخصصان در این زمینه بینتیجه ماند تا اینکه در سال 1863میلادی نخستین سامانه راهآهنی که با نیروی بخار حرکت میکرد، راهاندازی شد و در آن سالها این سامانه توسعه پیدا کرد و امروزه قطار شهری به راهآهنی برقی موثر در کاهش بار ترافیک در شهرها تبدیل شده که در زیر و سطح زمین مسافران را جابجا میکند. براساس این گزارش، فکر ایجاد قطار شهری در ایران نیز با فاصلهای حدود 8 دهه پس از آغاز عملیات ساخت آن در کشورهای اروپایی در حوالی 1330 شمسی در تهران پیریزی شد و اجرایی شدن آن توسط مهندسان فرانسوی بیش از دو دهه زمان برد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز دوران سازندگی، ایجاد قطار شهری در کلانشهرهای کشور به عنوان ابزاری مناسب برای جابجایی جمعیت روزافزون آنها شکل گرفت. این گزارش میافزاید، تبریز نیز یکی از چهار کلانشهر کشور در کنار اصفهان، مشهد و شیراز بود که تصمیم به ایجاد قطار شهری در آن گرفته شد. اما تاریخ استفاده از شکل اولیه قطار شهری در تبریز به بیش از یک قرن قبل برگشته و این شهر تاریخی در آن زمان شاهد راهاندازی نخستین تراموای کشور برای جابجایی مسافران بود. در واقع« قاسمخان والی»، نخستین شهردار تبریز که فارغالتحصیل دانشگاه « سنسیرو » به دلیل آشنایی با جامعه آن روز اروپا میخواست تبریز را نیز وارد دنیای مدرن کند. به همین دلیل وی 74 سال پس از تاسیس نخستین تراموا در اتریش در سال 1827،تراموای تبریز را در سال 1901میلادی به کار انداخت. این وسیله نقلیه که در بدو تاسیس، با عاریت گرفتن از کشورهای اروپایی با نام «تراموا»آغاز به کار کرد، پس از اشغال آذربایجان از سوی نیروهای تزاری در سال 1288شمسی و ماندگاری اشغالگران تا شش سال بعد به « قونقا » تغییر نام یافت و میدان محل استقرار آن تا امروز به « قونقا باشی» معروف شد. « قونقا » (تراموا ) از سال 1280تا 1320شمسی به مدت 40 سال مردم تبریز را در فاصله ایستگاه راه آهن این شهر تا میدان شهید بهشتی (منصور ) جابجا میکرد. آرزوی مردم تبریز برای احیای «قونقای» این شهر با آغاز عملیات ساخت قطار شهری این کلانشهر در سال 80 بار دیگر پررنگ شد اما وعده و وعیدهای مدیریت شهر و نیز مسئولان طرح مترو بر امیدهای پررنگ آنها سایه انداخت.
انتهای پیام/60002/و40
93/08/03 - 08:59
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]