واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ مهر ۱۳۹۳ (۵:۴۰ق.ظ)
معاون وزير نيرو در امور برنامهريزي و اقتصادي تأکيد کرد: لزوم بازنگري طرحهاي توسعه منابع آب با توجه به تغيير اقليم معاون وزير نيرو در امور برنامهريزي و اقتصادي گفت: با توجه به تغييرهاي جهاني آب و هوا و بحث تغيير اقليم، بايد در طرحهاي توسعه منابع آب کشور بازنگري داشته باشيم.
به گزارش خبرگزاري موج، عليرضا دائمي روز دوشنبه (امروز) در آيين گشايش سومين همايش سد و تونل در دانشگاه تهران، با اشاره به پيشينه چندهزار ساله ساخت تونل در کشور و پتانسيل موجود ايران براي توسعه مباحث مديريت منابع آب، اظهار داشت: اگر در صنعت سدسازي مقايسهاي با وضعيت جهاني داشته باشيم، ايران جزو سه کشور نخست داراي تاسيسات آبي است، اما؛ صنعت سد و تونل در کشور ما با تاخير چندساله نسبت به جهان آغاز شده است.
وي با اشاره به آثار اجتماعي و محيط زيستي ساخت سدها در کشور، گفت: سدسازي علم نيست، بلکه مجموعهاي از علوم است و در اين صنعت بايد مطالعههاي زمينشناسي، هيدروليک و جنبههاي اقتصادي و معماري سد درنظر قرار گيرد، اما؛ مهمترين بعد سدسازي مطالعه آثار اجتماعي و محيط زيستي آن است.
وي ادامه داد: رويکرد وزارت نيرو احداث سد براي سد نيست، بلکه بايد مؤلفههاي مختلف آن همچون بحث آمايش سرزمين درنظر گرفته شود و نبايد با سدسازي بيرويه و بدون مطالعه، جمعيت کشور در محدودههاي مشخص متمرکز شود؛ همانند تجربه مصر که 95 درصد جمعيت مصر در کنار رود نيل ساکن هستند و ساير بخشهاي اين کشور خالي از سکنه است.
وي با اشاره به بحران آب در سالهاي اخير، گفت: بر اثر کمبود آب در ايران، برخي از نقاط در حال تخليه جمعيتي هستند؛ چراکه ما نتوانستهايم زيرساختهاي لازم، از جمله تاسيسات آبرساني را در اين مناطق ايجاد کنيم.
وي با بيان اينکه هماکنون در مناطق مرکزي کشور با وضعيت قرمز منابع آب مواجه هستيم، ادامه داد: بحث تغيير اقليم و تغييرهاي جهاني آب و هوا يک امر مهم و اجتنابناپذير است ضمن آنکه در کمتر از يک قرن، جمعيت زمين چهار برابر شده و بر اثر توسعه صنعت، بحث افزايش دما و تغيير اقليم با سرعت بيشتري در حال گسترش است.
وي تصريح کرد: تا سال 2050 دماي متوسط کره زمين چهار درجه گرمتر خواهد شد در حالي که ما در سالهاي گذشته شاهد تبخير يک ميليارد مترمکعب آب حوضه آبريز درياچه اروميه در اثر افزايش دو درجهاي دما هستيم که اين يک هشدار جدي است.
وي افزود: نگاه شتابزده به سد و سدسازي بايد تعديل شود بهطوري که ما تاکنون به سد نگاه مهندسي داشتهايم درحالي که بايد مباحث محيط زيستي و اجتماعي در اولويت باشد.
وي با بيان اينکه در آينده نزديک امکان تاسيس سد و شبکههاي آبياري و زهکشي در بخشهاي وسيعي از کشور بهدليل کمآبي وجود نخواهد داشت، ادامه داد: تجربه ما در شبکههاي آبياري و زهکشي حوضه آبريز اصفهان نشان داد که 220 هزار هکتار شبکه آبياري و زهکشي بدون مطالعه لازم احداث شده که فقط 50 هزار هکتار از آن بهدليل کمبود آب قابل استفاده است.
دائمي گفت: بايد در بحث سدسازي نگاه به آينده داشته باشيم؛ زيرا حوضههايي مانند اصفهان، کرخه، فلات مرکزي و سفيدرود براثر خشکسالي ظرفيت لازم را براي احداث سد از دست دادهاند و در سال 1400 بهجز ناحيه غربي کشور و کرانه درياي خزر، ظرفيت منابع آب در ساير نقاط کشور بسيار محدود خواهد بود.
وي ادامه داد: آنچه امروز شاهد هستيم اينکه توسعه ظرفيت اتفاق افتاده است، اما؛ ميزان تقاضا بيشتر از پتانسيل منابع موجود است؛ بهطوري که هماکنون از 360 سد کشور حدود 60 سد توان آبگيري کامل دارند.
وي خاطرنشان کرد: بايد مديريت توامان عرضه و تقاضا به جاي مديريت عرضه آب بهوجود آيد و طرحهاي انتقال آب حوزه به حوزه بايد منوط به تأمين آب شرب باشد و وضعيت کنوني منابع آب کشور اين امر را براي ما ضروري ساخته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]