واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۸ مهر ۱۳۹۳ (۱۳:۶ب.ظ)
بررسي علمي تجارب اجرايي زير گذر عابر پياده در چهارراه وليعصر بر اساس آمار گزارش شده از اداره راهنمايي و رانندگي شهر تهران در پنج سال گذشته بيش از 35 درصد تلفات جاني مربوط به حوادث رانندگي و عابرين پياده بوده است.
به گزارش خبرگزاري موج، ساسان بصيري، معاون مطالعات زيرساخت و طرح جامع مرکز مطالعات و برنامهريزي شهر تهران در نشست تخصصي« ايمني عابرين پياده» گفت: از ابتداي امسال مرکز مطالعات و برنامهريزي شهر تهران نشستهاي علمي به منظور نزديک شدن دو حوزه نظري و اجرايي و تبادل آراء و نظرات در محل دانشگاههاي شهر تهران را در دستور کار خود قرار داده است.
وي در خصوص موضوع نشست و اهميت آن بيان کرد: بر اساس آمار گزارش شده از اداره راهنمايي و رانندگي شهر تهران در پنج سال گذشته بيش از 35 درصد تلفات جاني مربوط به حوادث رانندگي و عابرين پياده بوده است. اين مسئله و اهميت آن انگيزهاي برگزاري نشست ايمني عابر پياده در دانشگاه علم و صنعت به عنوان يکي از قطبهاي علمي حمل و نقل کشور است.
همچنين در اين نشست تخصصي معاون حمل و نقل و ترافيک منطقه 6 شهرداري تهران به تشريح طرح زيرگذر چهار راه وليعصر پرداخت و اين طرح را به نخستين تجربه احداث زير گذر ويژه عابرين در تهران بيان کرد.
باقر اسدي اين طرح که از جمله موارد تأمين همزمان ايمني و امنيت عابرين پياده از طريق غير همسطح سازي مسير عبور آنها بود را، اولين تجربه احداث زيرگذر ويژه عابرين در تهران دانست.
اسدي افزود: چهارراه وليعصر تقاطع طولانيترين خيابان شرقي-غربي با طولاني ترين خيابان شمالي ـ جنوبي تهران است و به طور متوسط ساعتي 6000خودرو، 260 اتوبوس و 14500 نفر در آن تردد دارند، لذا حجم بالاي عبور و مرور لزوم غير همسطح سازي آن را فراهم کرد.
وي با اشاره به معارضان پروژه و پيچيدگيهاي خاص آن، اجراي اين پروژه را يکي از معدود پروژههاي متفاوت شهري دانست که تجارب حاصل از آن ميتواند راهگشاي مديريت شهري در انجام اين قبيل پروژه ها باشد.
طراحي مناسب معابر پياده؛ راه حلي براي افزايش و راحتي سفرها
رييس مرکز تحقيقات ايمني کاربردي حمل و نقل جادهاي دانشگاه علم و صنعت نيز در اين نشست تخصصي به تشريح پروژه مدل و شبيه سازي عابر پياده پرداخت و نقش تعيين کننده و مهم عابر پياده در بحث طراحي شهري، فراهم کردن فضاي ايمن، راحت و مناسب براي عابرين يک حق شهروندي بيان کرد.
افشين شريعت ادامه داد: طراحي درست و مناسب در اين زمينه ميتواند به افزايش سفرهاي پياده و راحتي آن و همچنين کاهش مشکلات زيست محيطي و ترافيکي منجر شود.
وي با تأکيد بر مدل سازي و شبيه سازي براي ارزيابي درست رفتار شهروندان بيان کرد: امروزه در دنيا کاربرد اين روش در طراحيهاي شهري بسيار رايج و متداول است و ميتوان در زمينههاي مختلف و در جهت شناخت صحيح تقاضا و در نهايت تخصيص بهينه تسهيلات شهري از آن بهره برد.
ايجاد بازارچههاي سنتي درون محلهاي و ايمني تردد عابرين
توکلي کاشاني عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت ايران نيز يکي ديگر از سخنرانان بود که نقش ساختار شبکه معابر شهري در ايمني عابران پياده را مورد بحث و بررسي قرار داد.
وي با اشاره به آسيب شناسي ساختار معابر شهري و مصاديق نامناسب اين شبکه اظهار کرد: از جمله مصاديق طراحي نامناسب شبکه معابر، عدم رعايت سلسله مراتب راهها و توزيع نامناسب جريان ترافيک و همچنين توزيع نامناسب کاربري زمين ميباشد. عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت،
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]