واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۶ مهر ۱۳۹۳ (۱۱:۴ق.ظ)
مذاکرات منجر به «سکوت» ايران و آمريکا گروه سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، محرمانه ماندن مذاکرات هسته اي با هدف رسيدن به توافق جامع، تحليل، تفسير مذاکرات را به کاري سخت و پيچيده مبدل ساخته است. اگرچه انتقادي به اين روش نيست و اين روش از تعهد طرفين براي پيشبرد صحيح تر مذاکرات تا رسيدن به توافق نهايي حکايت مي کند.
در اين ميان طي 2 دور گذشته مذاکرات هسته اي با نگاه به اخباري که در سطح رسانه ها در اين مورد منتشر شده است بايد گفت؛ بين کشورهاي مذاکره کننده تنها مقامات دولت روسيه بوده اند که به نسبت ساير اعضا از کليات اين مذاکرات اطلاع رساني کرده و تا حدود زيادي اين اطلاعات منتشر شده مثبت و اميد بخش بوده است.
به عبارتي ديگر، اين موضوع درحالي است که دور هفتم و هشتم مذاکرات هسته اي به مذاکرات دو جانبه ايران و آمريکا چرخش يافته و طرفين کماکان با سکوت به تداوم اين مذاکرات تاکيد دارند؛ مقامات روسيه (وزير خارجه و معاون وزير خارجه) از پيشرفت قابل ملاحظه مذکرات خبر مي دهند. از اين نظر، کنجکاوي مخاطب، اين سکوت را ملزم به واکاوي مي کند.
سياستمدار اگر اهل انديشه باشد، به ناچار نيازمند برهه و حتي برهه هايي از «سکوت تاکتيکي» به مثابه مجالي براي رسيدن به آنچه هدف قرار مي دهد است. به نظر مي رسد، سکوت سياستمدار آنگاه که از موضع يک «تصميم ابتکاري» و به مقتضاي کار صورت مي گيرد، در حکم «فرصت سازي» و سرشار از خلاقيت و بازآفريني است.
در اين ميان برخي از عبارت ديپلمات هاي هسته اي بارها و بارها از سوي طرفين و يا يک طرف مذاکره کننده در رسانه هاي مختلف جهان بازتاب يافته است. شايد اين خبرها براي آنان که به دقت موضوع هسته اي را دنبال مي کنند، ديگر جذابيتي نداشته باشد. معنا و مفهوم اين عبارت ها آن است که قرار شده مذاکرات ايران و 1+5 تا پايان راه محرمانه باقي بماند و همه اينها سکوت متعهدانه و شايد «تاکتيکي» را به ذهن مي رساند.
افزايش غلظت سکوت و محرمانه ماندن مذاکرات اخير را بايد ضرورتا بخشي از شگردهاي ديپلماتيک دانست که رقبا نبايد از اين شگردها اطلاع پيدا کنند. اين روشها بايد همواره مکتوم و مخفي بماند. روابط پيچيده در دنيا اقتضا ميکند که کمي پيچيدگي در منشهاي سياسي و تاکتيکهاي چانهزني کشورها وجود داشته باشد تا بتوانند از عهده تحقق منافع مردم برآيند.
نکته اميدوار کننده اين است که در يک سال اخير تيم مذاکرهکننده توانست از رنگ و بوي سياسي پرونده هستهاي ايران بکاهد و رنگي فني به آن بدهد و نکاتي که در اظهارات «ريابکوف» معاون وزير امور خارجه روسيه پس از پايان مذاکرات هشتم هسته اي وجود دارد، همگي در مسائل فني خلاصه مي شود يعني اختلافات بر سر غني سازي ايران، چارچوب زماني لغو تحريم ها و آينده راکتور اراک که با نظر به يک سال گفتگوهاي فشرده و جدي، اين اختلافات را نمي توان متغيرهاي برهم زننده کامل دستاورد «يک سال مذاکرات واقعي» دانست و به تعبير رئيس جمهور کشورمان بايد گفت چنين مسيري قابل بازگشت نيست. بنابراين پي گيري خلاقانه اين مذاکرات، طرفين را به توافق جامع خواهد رساند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]