واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۶ مهر ۱۳۹۳ (۹:۱۵ق.ظ)
حادثه خيز بودن بسيار بالاي ايران در سطح دنيا حدود ۴۴ حادثه غير مترقبه و سوانح طبيعي شناسايي شده است که از اين تعداد حادثه طبق آخرين آمار و اطلاعات حدود ۳۳ حادثه از آنها در کشور ما ايران اتفاق ميافتد.
به گزارش خبرگزاري موج، مهندس اسدا... جلال زاده، رياست سازمان، به مناسبت هفته ايمني در برابر زلزله و بلاياي طبيعي گفت: در سطح دنيا حدود ۴۴ حادثه غير مترقبه و سوانح طبيعي شناسايي شده است که از اين تعداد حادثه طبق آخرين آمار و اطلاعات حدود ۳۳ حادثه از آنها در کشور ما ايران اتفاق ميافتد.
اين آمار نشان دهنده حادثه خيز بودن بسيار بالاي ايران بوده که طبيعتاً لزوم برنامه ريزي و نگاهي دقيق به مقوله مديريت بحران در کشور ايران را تبيين مينمايد.
در اين رهگذر از ۳۳ حادثه غير مترقبه که در ايران اتفاق ميافتد رتبه اول در اختيار دوحادثه سيل و زلزله ميباشد.
به عبارت ديگر: سيل و زلزله بيشترين فراواني را درميان حوادث غير مترقبه در کشور ما دارند.
طبق آمار موجود بيشترين خسارات جاني از زلزله ناشي ميشود، سيل شايد داراي جنبه خسارات مالي بالا بوده، ولي؛ زلزله علاوه بر جنبه مالي داراي جنبه انساني (جاني) زيادي بوده و از اين حيث ميتوان نتيجه گرفت که لزوم توجه ويژه به مقوله زلزله و کاهش اثرات آن بر روي ساختمانها شايد مهمترين بخش در برنامه ريزي مديريت بحران کشور را دارد.
طبق آمار رسمي موجود از ۳۳ حادثه رخ داده کشور حدود ۲۴ حادثه نيز به استان خراسان جنوبي رخ ميدهد.
لذا استان خراسان جنوبي جزء استانهاي پرخطر محسوب ميگردد، اين استان نيز مانند کشور سيل و زلزله و خشکسالي بيشترين فراواني را دارند.
بنابراين به دلايل گفته شده لزوم توجه ويژه به مقوله زلزله و اثرات آن بر روي ساختمانها با هدف کاهش خسارات جاني و مالي بايد بيش از پيش مورد توجه و عنايت برنامه ريزان قرار گيرد.
طبق آماري غير رسمي ۶۰% ساخت و سازهاي قبلي تا حدود سال ۸۰ غير مقاوم ساختمانهايي است که يا از لحاظ ساخت اوليه مورد تأييد نميباشند و يا پس از بازنگري در آيين نامههاي فني حداقل ضوابط اين آيين نامهها را مشمول نميشوند.
نکته حائز اهميت اين است که در هر مرحلهاي از ساخت و ساز ميبايست کل مراحل ساخت شامل طراحي، نظارت و اجرا به صورت کامل و مطابق با آخرين آيين نامهها محقق گردد.
از طرفي بررسي کارشناسي و تاريخي زلزلهها رخ داده در استان خراسان جنوبي و همچنين وجود گسلهاي فعال نشان ميدهد که به طور متوسط هر ده سال يک زلزله بالاي ۷ ريشتر در استان اتفاق افتاده و خسارات فراواني را به جاي گذاشته است.
زلزله طبس در سال ۵۷، زلزله اردکول قائن، زلزله آرين شهر و... از اين جمله ميباشند.
در احداث ساختمانها نکتهاي مغفول مانده ساختگاه ساختمان ميباشد، به عبارت ديگر، هر آنچه که ساختمان مقاوم و مهندسي باشد، ولي؛ چنانچه بر روي حريم قرمز گسلها ساخته شود در اثر نيروي برش موجود در گسل، فونداسيون ساختمان و عناصر تشکيل دهنده آن دچار برش ميگردند.
لذا با همت مسوولين و عزم جمعي ميبايست مطالعات پهنه بندي و ريز پهنه بندي حداقل براي کليه شهرهاي استان انجام تا در طي آن حريمهاي قرمز، آبي، زرد، سبز گسل مشخص شده و بر مبناي آن کاربري ساختمانها تعريف گردد.
به عبارت ديگر، ساختمان هرچند ايمن باشد، ولي؛ ساختگاه آن غير ايمن، اين موضوع؛ يعني هدر رفت سرمايهها.
-بررسي زلزلههاي رخ داده نشان ميدهد که جدا از اصل تخريب سازه در هنگام زلزله، بوجود آمدن مسائلي همچون حريق بروز، گازهاي خفه کننده و... نيز مسائلي هستند که تلفات جاني را در ساختمانها افزايش داده است.
به عبارتي، اگر انسان از تخريب سازه فرار کند ممکن است در اثر حريق بوجود آمده در ساختمانها دچار سوختگي و يا خفگي شوند.
آمار نشان ميدهد تلفات ناشي از حريق بوجود آمده در ساختمانها پس از زلزله، حدود ۵۰ درصد تلفات ميباشد.
اين آمار اهميت حريق در ساختمانها را نشان ميدهد، لذا پيشنهاد مينمايد که ساير مباحث و مقررات ملي ساختمان؛ بويژه مبحث حريق مورد توجه و تأکيد بيشتر قرار گيرد. متأسفانه مبحث مذکور مورد عنايت و توجه مهندسي نميباشد.
نکته مهم اين است که اساساً در علم مهندسي ساختمان ضد زلزله نداريم، بلکه ساختمان ايمن در مقابل زلزله ملاک عمل است به عبارت ديگر، ساختمان ايمن در مقابل زلزله، ساختماني است که زمان فرار انسان را افزايش داده و يا ضريب مرگ او را کاهش ميدهد.
برخي از مردم از ناظرين فراري ميباشند به عبارتي، برخي از مردم حاضرند براي ظاهرسازي ساختمان مثل نما، اپن، کابينت ميليونها تومان هزينه نمايند، ولي؛ حاضر نيستند يک پليت تقويت اتصال و يا تست جوش و... را مطابق نظر ناظر انجام دهند و اين گونه کارها را هزينه اضافي ميدانند.
لذا فرهنگ مردم نيز بايد اصلاح شده و مسائل و نکات گفته شده توسط ناظرين را به عنوان يک اصل و مطالبه مردمي مطرح گردد.
با اصلاح اين فرهنگ، نظارت و ناظر، به عنوان يک مطالبه مردمي مطرح شده و عملاً ساختمانهاي غير ايمن کمترشده و نتيجتاً آسيب پذيري در مقابل زلزله کمتر ميشود.
در پايان اين نکته تأکيد ميشود که زلزله بلا نيست، بلکه زلزله پديدهاي است طبيعي که متأسفانه رفتار ما انسانها در جانمايي ساختمان ها، نوع ساخت و ساز و... اثرات آن را به بلا تبديل کرده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]