واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگاهی به دور هشتم مذاکرات وین! تهران- ایرنا- 1 ـ بعد از 3 روز دور هشتم مذاکرات هسته ای در وین پایان گرفت. از ویژگی این دور از مذاکرات، بار دیگر گفتگوی مستقیم دو وزیر خارجه ایران و آمریکا با حضور خانم اشتون بود که بیش از چهار ساعت طول کشید. همچنان مدار اطلاع رسانی و خبری از این گفتگوها بسته نگهداشته شد. جملات تکراری مانند، مذاکرات در حال پیشرفت است یا پیشرفت ها خوب ولی کُند است، یا در بیش از 90 درصد دو طرف به توافق رسیده اند یا در چند مورد بسیار مهم اختلاف نظر باقی مانده است یا مذاکرات بسیار پیچیده و مشکل شده است، البته رو به جلو می رود یا موارد باقی مانده قابل حل است اگر اراده تصمیم گیری از هر دو طرف باشد. یا رسیدن به توافق جامع و همه جانبه امکان پذیر است، هر دو طرف تلاش دارند تا امضاء آن به نتیجه برسد.
روزنامه «اطلاعات طی یادداشتی در ستون «محک» خود به قلم «ابوالقاسم قاسم زاده»ادامه می دهد: نتایج این دور از مذاکرات خوب بود اما نیاز است تا در آینده نزدیک بار دیگر گفتگوهای کارشناسی از سرگرفته شود و تا دور جدید مذاکرات مشکلات یا اختلاف های باقی مانده حل و برطرف گردد. محصول خبری دور هشتم مذاکرات هسته ای در وین بعد از 3 روز بود که به صورت علنی به خبرنگاران از سوی مسئولین دو طرف گفته شد. اگر چه نشست ها بسته و مذاکرات دو طرف محرمانه است اما مشکل خبررسانی از داخل اطاق گفتگوها در واقع چنین است که مذاکرات فنی است و خبری نیست. مهمترین و اصلی ترین پرسش همه خبرنگاران این است که توافق جامع انجام خواهد گرفت؟ دو طرف متن نهایی را برای امضاء آماده کرده اند؟ پاسخ این خبر معلوم است که برای انجام چنین کاری بعد از سه روز مذاکره در وین، همه در انتظار مرحله و دور بعدی آن در آینده ای نزدیک هستند. برای مردم در اروپا و آمریکا اهمیت خبری این مذاکرات همین مقدار است که گفتگوها ادامه دارد، دیگر مذاکره ایران و گروه 1+5 در اولویت اول خبری لحظه ای آنها نیست.
2ـ حاشیه های مذاکرات، سیمای آینده آن را نشان می دهد. همزمان با شروع دور هشتم گفتگوها، کنفرانس بزرگی از شرکت های بزرگ صنعتی و اقتصادی، خصوصی و دولتی از سراسر اروپا در لندن برای بررسی شرایط سرمایه گذاری ها در ایران برگزار شد.
مصاحبه های خبری از این نشست گویای علاقمندی سرمایه گذاران بزرگ اروپایی چه در بخش خصوصی یا دولتی در ایران بود. این مصاحبه ها نشان می دهد که بخش های مختلف اقتصادی، فنی و سرمایه گذاری اروپایی اطلاع دارند که دوران تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران به زودی پایان می پذیرد و ایران وارد فصل جدید در روابط بین المللی خود، به خصوص با اروپا می گردد. از کنفرانس مهم اقتصادی در لندن می توان دریافت که مذاکرات سیاسی هسته ای سمت و سوی نتیجه گیری مثبت پیدا کرده است. علی الخصوص که واکنش های عجولانه، عصبانی و خشن دولت نتانیاهو به تشکیل این کنفرانس در لندن و ادامه مذاکره با ایران در وین تأئید برداشت های برخی از مفسران سیاسی اروپایی است که همه در اروپا به آینده تجدید روابط اقتصادی و استحکام روابط سیاسی با ایران فکر می کنند و دوران تخاصم و ادامه طرح های تحریم رو به پایان است. غربی ها به خصوص کارشناسان اقتصادی در اروپا می گویند، فرصت جدید برای تنظیم روابط دو و چند جانبه با ایران فراهم آمده است، اگر آن را در داخل ایران گروهی با منافع خاص خود به تهدید های جدید مبّدل نسازند!؟
3ـ سوم آذرماه آِینده، تاریخ پایانی برای مذاکراه ایران و گروه 1+5 برای اعلام نتیجه نهایی دیده شده است. اعلام این تاریخ موجب شده است تا کار و فعالیت کارشناسان فشرده تر گردد و بقول سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هر دو طرف عجله دارند تا به نتیجه برسند. خبرنگاران در وین از نمایندگان ایران، روسیه و آمریکا پرسیدند آیا این تاریخ تمدید خواهد شد یا خیر؟ وزیر خارجه روسیه پاسخ داد:
«سوم آذرماه تاریخ مقدسی نیست که نتوانیم آن را تغییر دهیم و ادامه مذاکره را برای مدت جدیدی تمدید کنیم!» در حالیکه وزیر خارجه آمریکا و ایران، آقایان جان کری و جواد ظریف در پاسخ به این پرسش گفتند فعلاً لزومی ندارد برای تجدیدنظر و یا تمدید گفتگوها بعد از 3 آذرماه، زمان جدیدی را مشخص کنیم. آمریکا و ایران فعلاً با اعلام دور یا تاریخ جدیدی برای ادامه گفتگوها بعد از سوم آذرماه مخالفند و تمایل دارند تا در همین تاریخ نتیجه نهایی مشخص گردد.
4ـ اغلب محافل سیاسی معتقدند اتحادیه اروپا میخواهد تا هر چه زودتر پرونده انرژی هسته ای ایران به حالت عادی برگردد و مذاکرات به نتیجه نهایی مثبت برسد. این محافل سیاسی باقی ماندن پاره ای از اختلافات میان ایران و آمریکا، همچنین بازی سیاسی دولت روسیه را موجب تعلل یا کُندی پیشرفت در مذاکرات دوطرف می شمارند.
برای دولت چین نیز، گشایش مجدد بازار ایران برای اروپا چندان مقبول نیست. این بازار پل ارتباطی اقتصادی، صنعتی و بازرگانی اروپا به مجموعه بزرگ از کشورها در آسیای میانه و غرب آن خواهد شد. بازار تجاری ایران بصورت سنتی ارتباط با اروپا داشت، در سالهای اخیر چین در این بازار سفره خوبی پهن کرده است که نمی خواهد تا با تجدید روابط بازرگانی ایرانی و اروپا بهم ریزد. اگر چه بسیاری از کالاهای اروپایی، امروز ساخت یا بقول معروف «برّند» چینی دارد!
5ـ بعد از 3 روز مذاکره در وین، محصول دور هشتم گفتگوها بجای ناامیدی، امیدواری به حصول نتیجه نهایی تا موعد مقرر 3 آذرماه آینده شد.
خانم اشتون، آقای جان کری وزیر خارجه آمریکا و آقای جواد ظریف وزیر خارجه ایران در پایان کنفرانس گفتند که هیچ دلیلی یا نشانه ای نمی بینند که نتوانند تا 3 آذرماه به توافق جامع دست پیدا نکنند و متن نهایی برای امضاء دو طرف تا این تاریخ آماده نگردد. قرار شد هفته آینده وقت و مکان جدید برای دور جدید از مذاکره کارشناسی برای نگارش توافقنامه جامع اعلام گردد. انتظار مثبت پایان نتیجه 3 روز گفتگو در وین است.
اول**1368**
26/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]