واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
خبرگزاری رویترز:
ایران چه هدفی را از غیبت در ائتلاف بینالمللی دنبال میکند؟
نگرانی ایران از این است که ائتلاف موجب سقوط بشار اسد شود و موازنه سیاسی منطقه با روی کارآمدن گروهی مانند ارتش آزاد سوریه، تغییر یابد. برای جلوگیری از چنین اتفاقی و به وقوع پیوستن این سناریو، حکومت ایران در این ائتلاف غایب است.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، خبرگزاری "رویترز" (Reuters) در مقالهای به قلم "داوود هرمیداس باوند"، به بررسی مواضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص گروه تروریستی داعش و این که چرا ایران در ائتلاف بینالمللی علیه داعش حضور ندارد، پرداخته است. این استاد روابط بینالملل و کارشناس امور ایران در مقاله خود مینویسد: «جمهوری اسلامی ایران مدتهاست که خطر گروههای سنی افراطی را، هر کجا که امکان آن بوده، اعلام کرده و شاید باور این موضوع که ایران با نابودی گروه داعش، مواضع خود در منطقه را در خطر ببیند، بسیار ناباورانه است. شاید نکتهای که ایرانیها را از دخالت آشکار در این نبرد باز میدارد، ترس از شکست باشد.» هرمیداس می افزاید: «حمله سال ۲۰۰۳ میلادی آمریکا به عراق و جایگزینی صدام حسین با نوری المالکی که مدتهای زیادی در تبعید و نیز در ایران بود، توانست نقشه سیاسی-مذهبی منطقه را به نفع ایران، و البته به نفع شیعیان تغییر بدهد و توازنی نسبی میان سنی و شیعه در خاورمیانه حاکم کند.» این نویسنده بر این باور است که «از روزی که داعش در منطقه قد علم کرد، جمهوری اسلامی ایران بر این باور بود که کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان و قطر در شکلگیری این گروه نقش کلیدی داشتند. همین شاید دلیلی بود بر این که، وقتی داعش در موصل پیشروی کرد، ایران نه تنها با نیروهای نظامی ارتش عراق، بلکه با کردهای منطقه هم برای مهار پیشروی این گروه افراطی همکاری کرد.» وی در مقاله خود در رویترز مینویسد: «شواهدی موجود است که عربستان سعودی و قطر برای نابودی بشار اسد در سوریه، به مخالفان دولت او کمکهای مالی و نظامی میکردند. حامیان گروههای مخالف اسد بر این باور بودند که حکومت بشار اسد با فشارهای موجود، بیشتر از سه ماه دوام نخواهد آورد و سرنگون میشود؛ اما واقعیت چیز دیگری بود. پس از سه سال جنگ و کشتار میان اسد و گروههای مختلف درگیر در آن کشور، از جمله ارتش آزاد سوریه، جبهه النصره و البته گروه داعش، این بشار است است که همچنان قدرت را در سوریه در دست دارد.» به عقیده این کارشناس، «حالا اما نگرانی ایران از این است که ائتلاف امریکا با عربستان، قطر، امارات متحده عربی و کویت موجب سقوط بشار اسد شود و موازنه سیاسی منطقه با روی کارآمدن گروهی مانند ارتش آزاد سوریه، تغییر یابد. برای جلوگیری از چنین اتفاقی و به وقوع پیوستن این سناریو، حکومت ایران در این ائتلاف غایب است.»
وی در ادامه این مقاله مینویسد: «ایران به شدت معتقد است که امنیت منطقه در گرو امنیت کشورهای آن است. حکومت ایران با توجه به این که داعش میتواند تهدیدی جدی برای امنیت کشورهای منطقه، بخصوص مناطق شیعهنشین باشد؛ میتواند از ائتلاف بوجود آمده علیه داعش بهرهمند شود. هرچند ممکن است این ائتلاف، متحد شماره یک ایران در منطقه، یعنی بشار اسد را از او بگیرد و توازن قدرت های شیعه و سنی را برهم بزند.»
هرمیداس در پایان خاطرنشان میکند: «برای آنهایی که تحولات خاورمیانه را دنبال میکنند که هیچ، حتی پیشگویان هم از پیشبینی آینده این نبرد عاجز هستند.» یادآور می شویم که هدف جام نیوز از انعکاس نظرات و تحلیلهای رسانههای بیگانه، اطلاعرسانی و تبیین مواضع بیگانگان بوده و این نظرات مورد تائید جام نیوز نمیباشد.
104
۱۸/۰۷/۱۳۹۳ - ۲۰:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]