واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ مهر ۱۳۹۳ (۹:۳۶ق.ظ)
سامانه چکاوک در بانک توسعه صادرات راه اندازي شد سيستم چکاوک که با هدف ساکن سازي لاشه چک و پذيرش و پردازش الکترونيکي چکها در دستور کار بانکها قرار گرفته بود، در بانک توسعه صادرات راه اندازي شد.
به گزارش خبرگزاري موج، اين طرح بر اساس تصميم بانك مركزي در حال حاضر در شعب فعال طرح سما (قزوين -زنجان-قم-كرج) راه اندازي شده است.
سما" يا همان "سامانه مبادلات الکترونيکي چک" از حدود دو سال پيش در برنامه کاري بانک مرکزي قرار داشته است.
فاز بعدي فعاليت سامانه چكاوك پس از آغاز به كار در شعب ياد شده در تهران و سپس ساير شعب بانك توسعه صادرات خواهد بود.
سرعت در عمليات تسويه و جلوگيري از بروز خطاهاي نيروي انساني ، كاهش ريسک ناشي از حمل و نقل چک ها و هزينه ناشي از آن، نظارت موثر بانک مرکزي بر فرايند تسويه بين بانکي، استاندارد سازي مشخصات و محتواي چک و يكسان سازي اين سامانه با ساير سامانه هاي ملي پرداخت، مانند ساتنا و پايا از جمله مزاياي راه اندازي طرح چكاوك محسوب مي شود.
سامانه ياد شده علاوه بر تسريع و سهولت فرايند تسويه بين بانکي و واريز وجوه به حساب مشتريان، امکان نظارت و کنترل بر فرايند نقدشوندگي چک و دسترسي به آمار و اطلاعات مربوط به چک هاي برگشتي را به صورت برخط در اختيار بانک مرکزي قرار ميدهد.
با اجراي پروژه چکاوک، بانک مرکزي سامانه اي در اختيار بانکها قرار مي دهد که عملا آنها را از گردش لاشه چک بي نياز مي نمايد. در واقع اصل چک پس از اسکن در بانک بستانکار و درج اقلام اطلاعاتي آن در سامانه بايگاني خواهد شد.
يکي از مزاياي اين پروژه افزايش سرعت پردازش و نقدشوندگي چک هاست. با اين سامانه چکها در دورترين نقاط کشور حداکثرظرف مدت 24 ساعت وصول مي شود در صورتي که در حال حاضر اين فرايند با توجه به بعد مسافت و ضرورت حرکت فيزيک چک در شبکه ممکن است چند روزبه طول بيانجامد.
در اين فرايند مشتري چك را به شعبه تحويل مي دهد و شعبه تحويل گيرنده چک پس از اسکن چک ، تصوير چک را به همراه برخي اطلاعات نظير شماره حساب و نام ذينفع يا به صورت دستي و يا با استفاده از بارکد خوان به سامانه منتقل کرده و پس از تاييد شعبه ، تصويرچک به همراه اطلاعات مورد نياز به بانک بدهکارمنتقل مي شود. شعبه پرداخت کننده پس از کنترل اطلاعات و کنترل موجودي حساب مشتري در صورت کفايت حساب، چک را پاس کرده و در غير اين صورت در سامانه اعلام عدم کفايت موجودي مي نمايد. بانک بستانکار نيز بر اساس نتيجه اعلام شده توسط بانک بدهکار وجه مورد نظر را به حساب مشتري واريز مي نمايد.
نکته حايز اهميت اين است که سامانه چکاوک مسئوليت تبادل تصاوير و اطلاعات چک را بر عهده دارد و عمليات تسويه بانک و مشتري و بانک بستانکار با بانک بدهکار از طريق سامانه پايا و ساتنا صورت مي پذيرد.
ايجاد سامانه چكاوك گامي ديگر در راستاي تحقق بانکداري الکترونيک خواهد بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]