محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827422835
تکیه بر عمق راهبردی در برابر ائتلاف با ابرقدرتها
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
سیاسی > سیاست خارجی پرونده"تحول در نظم جهانی و عمق راهبردی ایران"؛
تکیه بر عمق راهبردی در برابر ائتلاف با ابرقدرتها
در واقع، جمهوری اسلامی ایران در تمامی سالهای پس از انقلاب، کم وبیش به جای ائتلاف اقتصادی یا نظامی با ابرقدرتهای جهانی که مهمترین عامل تداوم بقا، افزایش اقتدار و تأمین منافع کشورها پنداشته میشود، به ایستادگی بر گفتمان معنوی ـ مردمی خویش پرداخته و کوشیده است تا اقتضائات آن را در عرصه سیاستگذاری و اجرایی نیز رعایت کند.
به گزارش خبرگزاری مهر، رهبر معظم انقلاب در چند هفته اخیر در چند نوبت به موضوع عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران و ضرورت بهره گیری از آن پرداخته اند از جمله در دیدار بر اعضای مجلس خبرگان رهبری فرمودند:" ما در بیرون کشور هم ظرفیتهاى مهمى داریم؛ طرفدارانى داریم، عمق راهبردى داریم؛ در منطقه، در کشور؛ بعضى بهخاطر اسلام، بعضى بهخاطر زبان، بعضى بهخاطر مذهب شیعه؛ اینها عمق راهبردى کشور هستند؛ اینها جزو توانایىهاى ما هستند؛ از همهى این توانایىها باید استفاده کنیم. فقط هم در منطقه نیست، ما در آمریکاى لاتین عمق راهبردى داریم، در قسمتهاى مهمى از آسیا عمق راهبردى داریم، امکاناتِ استفاده داریم؛ از اینها بایستى استفاده کنیم، اینها کشور را قوى خواهد کرد."
خبرگزاری مهر در سلسله یادداشت ها و نشست هایی به این موضوع مهم و بررسی ابعاد و مصادیق آن خواهد پرداخت.
در ادامه یادداشت مصطفی غفاری، پژوهشگر و دانشجوی دکتری جامعه شناسی سیاسی را می خوانید:
درآمد
«عمق راهبردی» یک مفهوم نوپدید در علوم سیاسی و روابط بینالملل است که ریشه در مفاهیم علوم و فنون نظامی دارد. این مفهوم در ادبیات کلاسیک نظامی اشاره به میزان فاصله مرزها یا خطوط اصلی نبرد با دشمن تا مراکز اصلی سرزمینی مانند نقاط پرجمعیت، تأسیسات زیربنایی و ... خودی دارد. هرچه این فاصله بیشتر باشد، امکان و فرصت بیشتری جهت طراحی و اقدام برای کنش ـ واکنش مناسب در برابر دشمن ایجاد میکند.
با اینهمه تاریخچه کاربرد این مفهوم در علوم سیاسی و روابط بینالملل چندان روشن نیست. در سالهای پس از جنگ جهانی دوم تا فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، دو قدرت بزرگ جهانی یعنی آمریکا و شوروی، نفوذ سیاسی در کشورهای همسو با خود بهخصوص در مناطق سوقالجیشی جهان و نشر ایدئولوژی خود در آنها را (چه لیبرالیسم و چه سوسیالیسم) مهمترین عامل تحقق پیروزیها و شکستهای خویش در صحنهبینالمللی میدیدند.
اما شاید گسترش کنونی کاربست کلیدواژه عمق راهبردی بیش از همه مدیون اثر مشهور وزیر امور خارجه سابق و نخستوزیر امروز ترکیه یعنی احمد داوود اغلو باشد. زیرا او کوشید تا با استفاده از این مفهوم به عنوان چارچوب نظری و تحلیلی کتاب خویش، حوزههای بالقوه نفوذ ترکیه برای احیای اقتدارش را در دنیای امروز نشان دهد.
به هر حال امروزه عمق راهبردی به دامنه نفوذ سیاسی یک کشور در محیط جغرافیایی پیرامون (وابسته و گسسته) خود گفته میشود؛ بهگونهای که بتواند ضریب امنیت و قدرت آن را در فضای بینالمللی افزایش دهد. در واقع هر عاملی که بتواند نقطه اتکای یک کشور در بیرون از مرزهای سرزمینی خودش محسوب شود و بدینصورت نقش بازدارندگی در برابر تهدیدهای رقیبان و دشمنان را برای آن ایفا نماید، عامل موثری در جهت عمق راهبردی بهشمار میرود.
لایه های نفوذ ایران در جهان
به نظر میرسد نخستین تکانهها برای فعال شدن ظرفیتهای عمق راهبردی ایران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران پدید آمد. البته کشور ایران پیش از آن نیز دارای منابع طبیعی غنی، موقعیت جغرافیایی استراتژیک و دیگر عوامل موثر بر مولفه عمق راهبردی بود اما این ظرفیتها تنها پس از استقرار نظام اسلامی در کشور و همزمان با شکلگیری نظام مردمسالار دینی یکباره فعال شدند. با این حال به نظر میرسد که طنین این آتشفشان، با شدت و ضعف، بهصورت فرآیندی و چندلایه بوده است.
بهطور بدیهی، نخستین حلقههای نفوذ جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام شکل گرفت. در این میان نزدیکترین لایه به هسته مرکزی امالقرای جهان اسلام، کشورهای با بیشترین ترکیب جمعیتی شیعه بودند که بیشترین قرابت فرهنگی ـ سیاسی را دستکم در محیط اجتماعی با ایران داشتند. به همین دلیل نیز هست که امروزه روشنترین حوزههای نفوذ سیاسی ایران در منطقه را کشورهایی مانند عراق، لبنان، یمن، بحرین و سوریه شکل دادهاند. البته این عمق راهبردی بهآسانی و بهصورت خطی بهدست نیامده بلکه طی فرآیندی پیچیده و با افت و خیزهای فراوان حاصل شده است. بهگونهای که امروز استراتژیست کهنهکاری همچون هنری کسینجر، وزیر اسبق امور خارجه ایالات متحده آمریکا و مشاور امنیت ملی این کشور نیز صراحتاً به آن اذعان میکند:"نوعی کمربند شیعی از تهران، تا بغداد و از آنجا تا بیروت شکل گرفته است. این وضعیت، این فرصت را به ایران میدهد تا امپراطوری پارس باستان را اینبار با عنوانی شیعی، احیا کند."
از سوی دیگر دومین لایه نفوذ ایران در جهان اسلام را کشورهای سنیمذهب شکل میدهند. بهطور طبیعی بسط دامنه نفوذ در این کشورها با مشکلات و موانع بیشتری روبهرو است. ضمن آنکه واکنش دشمنان و رقیبان ایران در جهان اسلام، در پوشش ایرانهراسی و شیعههراسی را برانگیخته است. با این حال نفوذ جمهوری اسلامی ایران در میان بدنه اجتماعی و نخبگان کشورهای سنیمذهب جهان اسلام، بسیار بیشتر از تاثیر آن بر لایههای نخبگان حاکمیتی است. با این حال جدا از منطقه غرب آسیا، در شمال آفریقا و شرق آسیا، هر جا مسلمانان پایگاه اجتماعی مستحکمی دارند، میخهای خیمه عمق راهبردی جمهوری اسلامی را نیز میتوان ردیابی کرد. اگرچه دیپلماسی رسمی و دیپلماسی عمومی کشور هنوز نتوانسته از این ظرفیتها به نحو مطلوب بهرهبرداری کند اما حساسیتها و رقابتها در شرق و غرب جهان اسلام، نسبت به منطقه خلیج فارس، بسیار کمتر است و زمینه فراهمتری برای گسترش عمق راهبردی ایران هست. به این ترتیب میتوان امیدوار بود که دامنه عمق راهبردی ایران بهتدریج و در صورت اتخاذ رویکردی هوشمندانه و تلاشگرانه، از مناطق جغرافیایی پیوسته با مرزهای سرزمینی ایران در جهان اسلام فراتر رود.
این پیشروی از مرزهای پیوسته سرزمینی، در سومین لایه نفوذ جمهوری اسلامی ایران، به کشورهای جهان سوم یا غیرمتعهد مانند بسیاری از کشورهای آفریقایی و آمریکای جنوبی و بهخصوص در چند کشور آمریکای لاتین نیز میرسد؛ درست جایی که روزگاری حیاط خلوت دشمن شماره یک جمهوری اسلامی ایران، یعنی ایالات متحده آمریکا بهشمار میرفت. ایران امروزه نفوذ موثری در کشورهایی همچون کوبا، ونزوئلا، بولیوی، نیکاراگوئه و... دارد که علیرغم تلاش رسانههای غربی برای بازنمایی منفی از اقتدار جمهوری اسلامی ایران، از چشم اندیشکدهها و مراکز تصمیمساز قدرتهای غربی پنهان نمانده است. نهادهای امنیتی ایالات متحده نیز آشکارا نگران توسعه مرزهای عمق راهبردی ایران تا مرزهای سرزمینی آمریکا و ائتلافهای منطقهای آن با کشورهای آمریکای لاتین هستند.
جیمز کلاپر، رئیس دستگاه اطلاعات ملی آمریکا، در گزارش سنا در ژانویه 2012 اعلام کرد: ائتلافهای منطقهای ایران میتواند تهدیدی فوری برای آمریکا باشد، زیرا این امکان را برای ایران به وجود میآورد تا از طریق ظرفیتهای بسیار زیاد خود، عرصهای را به وجود بیاورد تا علیه آمریکا یا متحدان و منافع آن حملاتی را انجام دهد.
عمق راهبردی در برابر ائتلاف با ابرقدرتها
انقلاب اسلامی همانگونه که در عرصه سیاستداخلی نظام مردمسالاری را در پهنه ایران اسلامی برپا ساخت، از نظر سیاستخارجی نیز دکترین مردمگرایی و معنویتگرایی را بر گفتمان سیاستخارجی کشور حکمفرما کرد و همین عامل جذابیت پیامهای آن در گستره جغرافیایی جهان تشیع، جهان اسلام و جهان سوم شد.
در واقع، جمهوری اسلامی ایران در تمامی سالهای پس از انقلاب، کم وبیش به جای ائتلاف اقتصادی یا نظامی با ابرقدرتهای جهانی که مهمترین عامل تداوم بقا، افزایش اقتدار و تأمین منافع کشورها پنداشته میشود (نگ: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران: بازبینی نظری و پارادایم ائتلاف، محمود سریعالقلم، تهران: مرکز تحقیقات استراتژیک، ۱۳۷۹)، به ایستادگی بر گفتمان معنوی ـ مردمی خویش پرداخته و کوشیده است تا اقتضائات آن را در عرصه سیاستگذاری و اجرایی نیز رعایت کند. امروز و با گذشت بیش از سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی به نظر میرسد که این رهیافت هوشمندانه، بسیار پایدارتر و اثربخشتر از هر ائتلافی با ابرقدرتهای جهانی که تعارض هویتی آشکار و تضاد منافع فراوانی با جمهوری اسلامی ایران دارند، نقشآفرینی کرده است. در پیش گرفتن و پایدار ماندن بر چنین رهیافتی، توانسته مولفههای اقتدار ملی کشور و ارتقای موقعیت کشور را به عنوان یک بازیگر تعیینکننده در معادلات منطقهای و جهانی همراه بیاورد.
تداوم و تحکیم و توسعه این کامیابیها، در گرو هوشمندی بیشتر و ایستادگی افزونتر بر سیاستهای اصولی کشور در این زمینه است. از جمله اهمیت فراوانی دارد که اقتضائات این رهیافت در تصمیمگیریها و اقدامات عرصه داخلی نیز رعایت شود. یکی از مهمترین این بایستهها، مربوط به «مدیریت تصویر» کشور در میدانهای مختلف افکار عمومی منطقهای و جهانی است.
۱۳۹۳/۷/۱۴ - ۱۳:۰۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]
صفحات پیشنهادی
استاندار قم مطرح کرد ایستادگی در برابر سلطهگری قدرتهای پوشالی با تکیه بر فرهنگ دفاع مقدس
استاندار قم مطرح کرد ایستادگی در برابر سلطهگری قدرتهای پوشالی با تکیه بر فرهنگ دفاع مقدساستاندار قم با صدور پیامی فرا رسیدن هفته دفاع مقدس را گرامی داشت و گفت با تکیه بر فرهنگ دفاع مقدس میتوان در برابر هر گونه تجاوز و سلطهگری قدرتهای پوشالی جهان مقاومت کرده و آنها را وادارمفهوم و گستره عمق راهبردی جمهوری اسلامی
مفهوم و گستره عمق راهبردی جمهوری اسلامی عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران موضوعی است که رهبر انقلاب در چندسال اخیر تاکید بسیاری بر روی آن داشته اند این موضوع مهم و استراتژیک در هفته های اخیر و به خصوص در زمان بستری شدن رهبر انقلاب به خوبی نمایان شد که بایستی تببین و افزایش آن در داوباما و ائتلاف بیعلاقهها در برابر داعش/ شیپور جنگ اوباما، صدایی مانند بوق اسباب بازی دارد
واشنگتن تایمز اوباما و ائتلاف بیعلاقهها در برابر داعش شیپور جنگ اوباما صدایی مانند بوق اسباب بازی دارد واشنگتن تایمز در مقاله ای با اشاره به شکست ائتلاف علیه داعش به رهبری امریکا نوشت متحدان معمول امریکا هم او را در برابر داعش همراهی نمی کنند به گزارش سرويس بينالمشکست جودوکاران برابر مبزبان |اخبار ایران و جهان
شکست جودوکاران برابر مبزبان کد خبر ۴۳۶۵۷۷ تاریخ انتشار ۰۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۸ - 23 September 2014 جودوکاران ایران رقابت های تیمی بازی های آسیایی را با برد آغاز کردند به گزارش ایسنا در رقابت های تیمی جودو بازی های آسیایی ایران در مرحله یک هشتم پایانی به مصاف چین رفت و با نتیجه 3 بدوچرخه سواری بازی های آسیایی اینچئون/ شکست ورپشتی برابر حریف چینی
سهشنبه ۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۰ ملی پوش دوچرخه سواری ایران در دور اول نرحله یک چهارم نهایی ماده اسپرینت برابر رکابزن چینی شکست خورد به گزارش خبرنگار اعزامی ایسنا از اینچئون در چهارمین روز بازی های آسیایی رکابزنان پیست رقابت خود را در ماده اسپرینت ادامه دادند و حسنعلی ورپشتی تنها نسرانه مصرف آب در تهران دو برابر کشورهای پر آب است/ آغاز سیاستگذاریهای استفاده از آب
سهشنبه ۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۰ معاون رئیسجمهور و رئیس حفاظت از محیط زیست با تاکید بر اهمیت اصلاح الگوی مصرف گفت زنگ امسال مدرسه با شعار محیط زیست و آب بوده است و ما در سراسر کشور نیازمند فرهنگسازی در خصوص مصرف آب هستیم به گزارش خبرنگار محیط زیست ایسنا معصومه ابتکار در حاشیه آییبرای مبارزه با تروریسم تردیدی نداریم/ منتظر تصمیمات ائتلاف نخواهیم ماند
امیرعبداللهیان برای مبارزه با تروریسم تردیدی نداریم منتظر تصمیمات ائتلاف نخواهیم ماند معاون وزیر خارجه گفت ایران از همان ابتدا خطر گروه تروریستی داعش را به حامیان مالی و سیاسی آن گوشزد کرده بود و در حال حاضر در مبارزه با تروریسم هیچ گونه تردیدی به خود راه نداده و منتظر تصمیماتکنعانیمقدم در گفتوگو با فارس: ائتلاف جهانی کشورهای اسلامی علیه داعش حامیان عربی آن را رسوا میکند/ ائتلاف
کنعانیمقدم در گفتوگو با فارس ائتلاف جهانی کشورهای اسلامی علیه داعش حامیان عربی آن را رسوا میکند ائتلاف دوستان عراق شکل بگیرددبیرکل حزب سبز گفت ائتلاف جهانی کشورهای اسلامی علیه داعش میتواند حامیان عربی داعش را رسوا کند و از سوی دیگر نقشه آمریکا و متحدان غربی آن که به دنبال تکریمی قدوسی:مجلس و دولت دست در دست هم قرار دهند تا ائتلافی با محوریت کشورمان علیه داعش شکل گیرد/ ایران از نفوذ
کریمی قدوسی مجلس و دولت دست در دست هم قرار دهند تا ائتلافی با محوریت کشورمان علیه داعش شکل گیرد ایران از نفوذ معنوی خود استفاده کند عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت اگر جمهوری اسلامی ایران با همکاری دولت و مجلس و دیگر نهادها ابتکاری مبنی بر تشکیل ائتلافی واقعی علیهعزیزی فارسانی در نطق میان دستور: کشورهای غربی زاینده گروههای تکفیری هستند/تیم مذاکرهکننده در برابر زیادهخ
عزیزی فارسانی در نطق میان دستور کشورهای غربی زاینده گروههای تکفیری هستند تیم مذاکرهکننده در برابر زیادهخواهیها ایستادگی کندنماینده مردم اردل در مجلس گفت کشورهای غربی زاینده گروههای تکفیری هستند تا به بهانه آنها حضور خود را در منطقه توجیه کرده و به تاراج منابع آن بپردازندیک نماینده مجلس:تیم مذاکرهکننده در برابر زیادهخواهیها ایستادگی کند
یک نماینده مجلس تیم مذاکرهکننده در برابر زیادهخواهیها ایستادگی کند نماینده مردم اردل در مجلس گفت کشورهای غربی زاینده گروههای تکفیری هستند تا به بهانه آنها حضور خود را در منطقه توجیه کرده و به تاراج منابع آن بپردازند به گزارش نامه نیوز حمیدرضا عزیزی فارسانی نماینده مردم ارکریمی قدوسی در گفتوگو با فارس: مجلس و دولت دست در دست هم قرار دهند تا ائتلافی با محوریت کشورمان علیه داعش شکل
کریمی قدوسی در گفتوگو با فارس مجلس و دولت دست در دست هم قرار دهند تا ائتلافی با محوریت کشورمان علیه داعش شکل گیرد ایران از نفوذ معنوی خود استفاده کندعضو کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت اگر جمهوری اسلامی ایران با همکاری دولت و مجلس و دیگر نهادها ابتکاری مبنی بر تشکیل ائدرخواست هولناک داعش از تکفیریها/ شهروندان ائتلاف را بکشید
درخواست هولناک داعش از تکفیریها شهروندان ائتلاف را بکشید ابو محمد العدنانی سخنگوی گروه تروریستی داعش در یک نوار صوتی که به چند زبان دنیا ترجمه و منتشر شده است از همه تکفیریها در سراسر دنیا خواست که غیر نظامیانی که جزو شهروندان کشورهایی محسوب می شوند که در ائتلاف بین الملی عتیم مذاکره کننده هستهای در برابر زیادهخواهیهای غرب ایستادگی کند
عزیزی فارسانی در نطق میان دستور تیم مذاکره کننده هستهای در برابر زیادهخواهیهای غرب ایستادگی کند عضو کمیسیون بهداشت گفت ضمن حمایت همه جانبه از رئیس جمهور و تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان توقع داریم که در مقابل زیادهخواهیهای آمریکا و انگلیس و گردن کشی آنها ایستادگی کنندکشته و زخمی شدن دهها داعشی در حملات ائتلاف بینالمللی در سوریه
سهشنبه ۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۹ دیدهبان حقوق بشر سوریه امروز سهشنبه اعلام کرد که دهها تن از نیروهای گروه داعش در حملات هوایی ائتلاف جهانی علیه این گروه کشته یا زخمی شدهاند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا رامی عبدالرحمن مدیر گروه دیده بان حقوق بشر سوریه در مصاحبه باگر تحریمها نبود بودجه وزارت آموزشوپرورش باید دوبرابر میشد
سهشنبه ۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۷ معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور با اشاره به افزایش 26 درصدی بودجه آموزش و پرورش در سال جاری گفت بودجه این وزارتخانه باید دو برابر شود تا بتواند زمینه های آموزش و پرورش مناسب را در کشور فراهم کند به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران اتوماس مولر دو برابر پادربورن میارزد!
سهشنبه ۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۱۴ هافبک تیم بایرنمونیخ دو برابر قیمت اعضای تیم پادربورن قیمت دارد به گزارش ایسنا بایرنمونیخ و پادربورن در حالی در هفته پنجم بوندسلیگا برابر هم به میدان میروند که دو تیم از هر نظر تفاوتهای جالب و در عین حال فاحشی با هم دارند که از چشم روزنامه بیلد-
سیاسی
پربازدیدترینها