واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی:
چينيها طول و قطر برنج ايراني را افزايش دادند! +عکس در تبليغات برنجهاي دانه بلندي نمايش داده ميشود که گفته ميشود خوش عطر است، شايد هم باشد، اما لزوما طبيعي نيست.برنجي به نام و مشخصات برنج دانه بلند به ميزان بسيار ناچيزي در ايران، ژاپن و تايلند به عمل ميآيد که با توجه به حجم اندک، اصولا امکان عرضه آن به صورت گسترده و با قيمتهاي رقابتي غيرممکن است. چه رسد به اين قيمت نازل که هماکنون عرضه ميشود
اگر در يکي از موتورهاي جستجو کلمه artificial rice production line را جستوجو کنيد، با شرکتهاي به طور عمده چيني آشنا ميشويد که توليدکننده انواع خطوط توليد برنج مصنوعي در ظرفيتهاي متفاوت هستند.
درباره مفهوم «غَش در معامله» آمده است: غش عبارت است از اظهار چيزي خلاف واقع يا اخفاء عيب موجود.شما تلويزيون را روشن ميکنيد، تبليغات شروع ميشود، يکي پس از ديگري درباره قد و بالاي برنجهاي دانه بلند «صددرصد ايراني» گفته ميشود.شرکتها براي فروش اين برنجها ظاهرا يک دفعه با هم رقابت پيدا کردند. درباره صددرصد ايراني بودن اين برنجها فعلا بحثي نيست اما انگار از همين يک سال قبل يک دفعه برنجهاي ايراني قد کشيدند، داستان چيست؟دست بر قضا برنجهاي ايراني از وقتي که ماشينآلات توليد برنج مصنوعي از چين به کشورمان وارد شدند يک دفعه همگي قد کشيدند، ميخواهيم درباره اين ماجرا بحث کنيم. و البته ميدانيم هنوز پرونده ورود برنجهاي آلوده باز است، مساله اين است که برنج کالايي پرمصرف در بين ايرانيان به شمار ميرود. اين تقاضاي بالا بازاري بزرگ درست ميکند، بازار بزرگ پر سود اما در کنار آن اگر نظارت وجود نداشته باشد ميتواند حاشيههايي درست کند.
دستگاههاي به رنگ مصنوعي يا artificial rice production lineقبلا که برخي شرکتهاي صنايع غذايي در سالهاي گذشته اقدام به فروش برنجهاي بستهبندي هندي ميکردند، مصرفکنندگان ميگفتند برنج خوش قد و بالايي است اما خيلي زود شبيه لاستيک ميشود. موضوع اين است که يک برنج ميتواند دانه بلند باشد، حتي خوش عطر هم باشد، اما لزوما طبيعي هم نيست.اين متن يک آگهي عمومي است: استفاده بهينه از ضايعات برنجشرکت (...) صرفا ماشينآلات «تبديل برنج نيم دانه و پودر برنج به برنج دانه» جهت استفاده بهينه از «ضايعات برنج» و جلوگيري از دور ريز ضايعات برنج مورد نياز مشتريان محترم را طبق سفارش دريافتي مصرف کنندگان ماشينآلات با همکاري دفاتر تجاري شريک فعال در توليد ماشينآلات تبديل برنج نيم دانه و پودر برنج به برنج دانه با استفاده از ضايعات برنج در کشورهاي مختلف را به مشتريان خود ارايه مينمايد. جهت تهيه ماشينآلات تبديل برنج نيم دانه و پودر برنج به برنج دانه با استفاده از ضايعات برنج در گريدهاي مختلف با اين واحد تجاري تماس حاصل فرماييد.اگر در يکي از موتورهاي جستجو کلمه artificial rice production line را جستوجو کنيد، با شرکتهاي به طور عمده چيني آشنا ميشويد که توليدکننده انواع خطوط توليد برنج مصنوعي در ظرفيتهاي متفاوت هستند.با داشتن يکي از اين دستگاهها، تنها با پرداخت حدود 20 تا 50 هزار دلار يک توليدکننده ميتواند تا ساعتي حدود يک تن برنج را با عطر و رنگ و طول و قطر دلخواه خود توليد کند. مواد اوليه برنج مصنوعي در واقع همان خرده برنج داخلي و خارجي است که با توجه به ماشينآلات قديمي فرآوري اين محصول در ايران به وفور و با قيمتي حدود هر کيلو 1200 تومان خريداري ميشود و با افزودن انواع اسانس و مقداري زلاتين يا همان نشاسته و با عبور از دستگاه اکسترودر و با توجه به سايز مورد نظر در قالب خروجي دستگاه، پس از چند دقيقه برنجي خوشپخت، خوش رنگ و خوشبو به دست ميآيد که ميتواند پس از استفاده از ماشين ويبراتور بسيار براق هم شود. خب با اين شرح حالا دليل واردات برنج خرده به کشور مشخص ميشود.ماشينآلات فرسودهماشينآلات شاليکوبي در ايران فرسوده و قديمي هستند به شکلي که در فرآيند توليد محصول مقدار زيادي از برنجها خرد شده و عملا امکان عرضه آنها به بازار به عنوان برنج کامل وجود ندارد. اين محصول در گذشته به عنوان برنج نيم کوب يا اسامي مشابه در بازار عرضه ميشد اما حالا به لطف چينيها اين ضايعات- شايد- به همراه ضايعات برنج خارجي با هم آميخته ميشود، اسانس به آنها زده ميشود، در قالبهاي دلخواه ريخته و به عنوان «برنج دانه بلند خوش عطر و دانه بلند صد در صد ايراني» عرضه ميشود.
ميزان توليد برنج در ايران سالانه بالغ بر دو ميليون و 400 هزار تن و ميزان مصرف داخل نيز حدود سه ميليون تن است بر اين اساس نياز کشور به واردات اين محصول حدود 600 تا 700 هزار تن است.
با اين حال تنها در سال 1392 نزديک به دو هزار تن به ارزش دو ميليارد و 300 ميليون دلار، يعني نزديک سه تا چهار برابر نياز واردات، برنج به کشور وارد شده که نسبت به زمان مشابه سال قبل نزديک به 51 درصد از نظر وزن و 75 درصد از نظر ارزش رشد داشته است(گزارش آمار تجارت خارجي طي 12 ماهه سال 1392، گمرک جمهوري اسلامي ايران، جدول پ 1-1، صفحه 16)
آيا برنج دانه بلند طبيعي واقعي است؟در تبليغات برنجهاي دانه بلندي نمايش داده ميشود که گفته ميشود خوش عطر است، شايد هم باشد، اما لزوما طبيعي نيست.برنجي به نام و مشخصات برنج دانه بلند به ميزان بسيار ناچيزي در ايران، ژاپن و تايلند به عمل ميآيد که با توجه به حجم اندک، اصولا امکان عرضه آن به صورت گسترده و با قيمتهاي رقابتي غيرممکن است. چه رسد به اين قيمت نازل که هماکنون عرضه ميشود.به عبارتي آنچه امروز به عنوان برنج «دانه بلند صددرصد ايراني» عرضه ميشود اصولا با توجه به قيمت آن ممکن نيست طبيعي باشد، اين برنجها مصنوعي هستند. حال سوال اينجاست که عدم درج نوع برنج فرآوري شده روي بستهبنديهاي آنها و ادعاي طبيعي بودن اين برنجها آيا مصداق غش در معامله نيست؟ آيا نبايد مصرفکنندگان اين برنجها بدانند که محصولي که خريداري ميکنند طبيعي نيست و در واقع مصنوعي و ساخت ماشينآلات چيني است؟ تابناکمطالب مرتبط:برنجهايي كه به صورت مصنوعي قد ميكشندتبليغات برنج دانه بلند داد نماينده صومعه سرا را در آوردنحوه تشخیص برنج ایرانی از تقلبی
دوشنبه 14 مهر 1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]