واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: آداب و رسوم کشورهای جهان در عید قربان
از خوردن پشمک در کویت تا مسابقه «صید بره» در چین
مسلمانان کشورهای مختلف جهان در عید سعید قربان آداب و رسومی دارند که بسیاری از این رسوم از فرهنگ و باورهای عامیانه مردمان این کشورها نشأت گرفته است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، بسیاری از سنتها در کشورهای عربی و اسلامی در عید قربان مانند اقامه نماز، دید و بازدیدهای خانوادگی و دادن عیدی به کودکان توسط بزرگترها مشابه هم بوده و یکی است، اما عادتها و آدابی نیز وجود دارد که از شکل دینی خارج شده و از فرهنگ و عرف مردم یک کشور نشأت گرفته است.
در گزارش ذیل نگاهی به آداب و رسوم چند کشور جهان در عید قربان میاندازیم:
ریختن نمک روی خون قربانی در لیبی
عید قربان در لیبی معروف به «عید فداکردن و قربانیکردن» است و جایگاه ارزندهای نزد مردم این کشور دارد، مردم لیبی، 6 روز قبل از عید خودشان را برای خریدن قربانی آماده میکنند.
مسلمانان لیبی در عید قربان چشم برهای را که قربانی شده است، با سرمه عربی سرمه کشیده و سپس آن را روی آتشی که نوعی عود(ماده خوشبو) روی زغالش ریختهاند، کباب میکنند و هلهله و تکبیر سر میدهند.
مردم لیبی معتقدند که گوسفند قربانیشده صاحبش را روز قیامت به بهشت خواهد برد، این حیوان هدیهای برای خداست، بنابراین باید سالم، زیبا، فربه و به دور از هر نوع عیبی باشد.
رسم دیگر مردم لیبی ریختن نمک بر روی خون قربانی و دفن خون در یک چاله است تا طبق عرف و باورهای عامیانه جن از آن خارج نشود.
فلسطین و خیرات برای اموات
فلسطینیان در عید قربان به زیارت اموات رفته و برایشان خیرات میکنند و گوشتهای قربانی را که روی طبقهایی چیدهاند، بر سر قبرها رها کرده و به خانه باز میگردند.
آنان همچنین در این روز شیرینی برای اموات خیرات کرده و بر روی قبرها جا میگذارند تا کسانی که از آن میخورند، فاتحه و دعا برای شادی روح اموات بخوانند.
مسابقه «کُشتی بزها» در الجزایر
در الجزایر آداب و رسومی متفاوت و جالب در عید قربان دیده میشود، مسلمانان این کشور قبل از حلول عید مسابقه «کشتی بزها» را برگزار میکنند و مردم به تماشای این مسابقه مینشینند، بزی که بز دیگر را به عقبنشینی وادار کند، برنده است.
نوسازی و رنگآمیزی منازل در یمن
رسم جالب این کشور رفتن پدر خانواده با پسران به سوناهای بخار سنتی مرسوم در این کشور یک روز قبل از عید است. مردم یمن همچنین منازل را بازسازی، نوسازی و رنگآمیزی میکنند و بعد از نماز عید به دیدن نزدیکانشان میروند. یمنیها همچنین در عید قربان با سلاح گرم به شکار میروند.
بحرین و انداختن قربانی توسط کودکان به دریا
کودکان بحرینی در این مناسبت جشن خاصی دارند و آن انداختن قربانیهایی به شکل اسباببازی(اسباببازیهایی که نماد قربانی هستند) به دریا همراه با خواندن شعرها و آهنگهای سنتی بحرین است.
مراکشی دهان قربانی را با نمک پر میکنند
در مراکش به مناسبت عید قربان پوسترهای تبلیغاتی بزرگی که تصاویر گوسفندان در آن دیده میشود، در خیابانها نصب میشود، این پوسترها برای جذب مشتری است و شعارهایی مثل «یک بره بخر، دوچرخه جایزه ببر» در آن نوشته میشود که حکایت از تلاش شرکتهای تبلیغاتی برای جذب مشتری دارد.
رسم دیگر مراکشیها در عید قربان فروبردن دست در خون قربانی یا نوشیدن مقداری از آن است، آنان بر این باورند که این کار حسد را دور میکند.
مراکشیها بعد از قربانیکردن گوسفند، دهان قربانی را با نمک پر میکنند و همچنین پیشانی قربانی را با حنا رنگ میکنند تا جن از آن دور باشد.
پختن شیرینی عید در اردن
در اردن در طول تعطیلات عید قربان نوعی شیرینی پخته میشود که مخصوص این عید است، مردم اردن ترجیح میدهند که این شیرینی را در منزلشان درست کنند، پس از پخت شیرینی، اهالی خانه برای خوردن آن دور هم جمع میشوند و هلهله و تکبیر سر میدهند.
ذبح گروهی قربانی در اندونزی
یکی از آداب و سنتهای مردم اندونزی در عید قربان ذبح گروهی قربانی است، یعنی ملت اندونزی مثل سایر ملتها قربانی را مقابل منازل یا در خیابان ذبح نمیکنند، بلکه همه قربانیها را در یک جا جمع کرده و با برگزاری جشنهای گروهی، آن را ذبح میکنند.
بازی «صید بره» در چین
در چین بازیای به نام «صید بره» مرسوم است، به این شکل که یکی از چینیها سوار بر اسبش میشود و برای صید هدفش به سرعت حرکت میکند، او باید فورا هدفش را از روی زمین بردارد، بدون این که از اسبش بیفتد، برنده این بازی کسی است که کمترین زمان را برای برداشتن بره عید از روی زمین صرف کرده باشد.
بعد از اعلام برنده، پسران خانواده اطراف وی جمع میشوند و به مدت 5 دقیقه قرآن قرائت میکنند، سپس بزرگ خانواده بره را تقسیم میکند، یک سوم قربانی برای صدقه کنار گذاشته میشود، یک سوم به نزدیکان و یک سوم دیگر نیز به خانوادهای که قربانی کرده است، میرسد.
تزئین قربانی در پاکستان
در پاکستان یک ماه قبل از عید قربان، قربانیها به اشکال مختلف تزیین میشوند، مردم پاکستان 10 روز اول ذی الحجه را روزه میگیرند، خوردن شیرینی در این کشور در عید قربان مرسوم نیست.
خوردن پشمک در کویت
مردم کویت 7 روز کامل را به مناسبت عید قربان جشن میگیرند، در این کشور پس از اقامه نماز عید بزرگ خانواده در خانه مینشیند و از نزدیکانش استقبال میکند.
در این کشور قربانی که ذبح شد، مردان در قسمتی از خانه به نام «دیوان» جمع میشوند تا غذای عید قربان را که با گوشت درست شده است و همچنین شیرینی مخصوصی به نام «شعر البنات: پشمک» را بخورند./ایکنا
تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۳ - ۲۱:۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]