واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ مهر ۱۳۹۳ (۸:۵۹ق.ظ)
با 10 تا از معروفترين ميکروبهاي روي تلفن همراه آشنا شويد! با اينکه هنوز ضرر تشعشعات ساطع شده از اسمارت فونها براي بدن و مغز ثابت نشده است و دانشمندان مختلف نظرات مختلفي در اين باره دارند، همه متفقالقول باور دارند که اسمارت فونها يکي از کثيفترين وسايل اطراف ما هستند که ميتوانند موجب بيماريهاي بسيار بدي شوند.
به گزارش خبرگزاري موج، اسمارت فونها را ميتوان بالواقع مخازم پاتوژنها (عوامل بيماريزا) دانست. زيرا آنها با صورت، گوشها، لبها و دستان کاربران مختلف برخورد دارند. برخي از اين باکتري ها ميتوانند موجب بيماريهايي مثل آنفولانزا يا التهاب ملتحمه شوند يا حتي اينکه به عفونتهاي کشنده منجر شوند.
پس حالا و پيش از آنکه دوباره گجت همراه خود را سر ميز غذا ببريد، نگاهي به ميکروب ها و باکتريهايي که اين اشيا ميتوانند با خود داشته باشند بياندازيد:
کليفرمها
ميکرو بيولوژيستهاي دانشگاه آريزونا سال 2012، تحقيقي را منتشر کردند که در آن گفته ميشد اسمارت فونها باکتري هاي بيشتري از نشيمنگاه توالت دارند! برخي از کارشناسان ميگويند که اين واقعيت تعجب برانگيز نيست؛ زيرا ران بشر مقدار کمتري باکتري نسبت به دست ها و دهان او دارد و افراد توالت خود را بيشتر از گجت هاي همراه خود تميز ميکنند.
باکتريهاي کليفرم اغلب روي صورت حيوانات و انسان، خاک و گياهان يافت ميشوند. با اينکه مقدار کم اين باکتريها باعث بيماري نميشوند، اما؛ وجودشان نشان از آن دارد که پاتوژن هاي ديگري در کمين هستند.
اشريشيا کُلي
اشريشيا کُلي (يا اي.کلي) از آن نوع باکتري هايي است که بايد از آن دوري کنيد. البته واقعيت امر اين است که تمام انواع اين باکتري مضر نبوده و برخي از آنها براي سيستم گوارشي شما خوب هستند.
اي کلي نوعي از کليفرم مدفوعي است که در روده انسان زندگي ميکند و وجودش روي اسمارت فون نشان از آلودگيهاي ديگر دارد. در مواقع خيلي نادر، ممکن است يک اسمارت فون با نوع خطرناک E. coli O157:H7 آلوده شده باشد. اين همان نوع باکتري است که موجب شيوع بيماريهاي ناشي از مواد غذائي ميشود. اين باکتري موجب دردهاي شکمي شديد، اسهال، حالت تهوع و شيوع ناگهاني بيماري و عواقب کشنده ميشود.
استافيلوکوک اورئوس نوع ديگري از باکتري است که ضررش بستگي به نوع باکتري دارد. برخي از باکتريهاي اس اورئوس ميتوانند موجب بيماريهاي جدي پوستي شوند. مثلا MRSA نوعي خطرناک از بيماري زاها است که ميتواند موجب جوش هاي دردناک پوستي شده و از طريق تماس پوستي منتقل شود. اين ميکروب معمولا در بيمارستانها وجود دارد و از طريق تلفن هاي آلوده سريعتر پخش ميشود.
در تحقيقي که سال 2009 توسط يک ميکروبيولوژيست ترک انجام شد، مشخص شد که 52 درصد از تلفن هاي همراه 200 کارمند مرکز سلامتي آلوده به استافيلوکوک اورئوس بوده است و 38 درصد اين تلفنها در معرض آلودگي به نوع MRSA اين باکتري بودهاند.
استرپتوکوکها اغلب در دو شکل ظاهر و به دو گروه A و B تقسيم ميشوند. نوع اول هماني است که بسياري از ما در کودکي با بيماري حاصل شده از آن؛ يعني گلودرد استرپتوکوکي دست و پنجه نرم کردهايم. البته اين نوع باکتري ميتواند موجب بيماري هاي خطرناکتري مثل تب بنفش، سندروم شوک سمي، سلوليت و بيماريهاي خوره عضلاني مثل necrotizing fasciitis شود.
نوع دوم اما دقيقا نوعي است که اصلا نبايد نزديکتان شود؛ زيرا موجب بيماري هايي مثل ذاتالريه، عفونت دستگاه ادراري، خون و پوست ميشود.
(Coagulase Negative Staphylococci (CoNS (استافيلوکوک کواولاز)
نوعي از استافيلوکوکها که با نام (Coagulase Negative Staphylococci (CoNS شناخته ميشوند، اين ها باکتريهاي مقاوم در برابر آنتي بيوتيک هستند که اغلب در پوست و مخاط بدن انسان و ديگر جانواران زندگي ميکنند. با اينکه از نوع استافيلوکوک اورئوس کم خطرتر هستند، اين نوع هم موجب عفونتهاي خوني ميشوند، عفونتهايي که در اثر تماس با محيطهاي بيمارستاني و وسايل پزشکي ايجاد ميشوند. CoNS را مسوول 30 درصد از عفونتهاي خوني ميدانند.
اين باکتري بعلاوه روي دستگاههايي مثل اسمارت فون هم يافت ميشود. سال 2011، گروهي از محققان دانشگاه غنا، موبايل 100 دانشجو را به صورت تصادفي انتخاب کردند و 50 درصد از اين دستگاهها پس از تست، آلوده به CoNS تشخيص داده شدند.
کَپَک
کپک تنها آن چيزي نيست که مثلا روي مواد غذايي فراموش شده در گوشه يخچال ميبينيد، بلکه روي 10 درصد از تلفن هاي تست شده کارکنان مرکز سلامتي ترکيه هم يافت شده است.
اين ماده ميتواند موجب بيماريهايي شود. قرار گرفتن در معرض کپک بر روي سيستم تنفسي تأثير منفي ميگذارد و موجب تب، کوتاهي تنفس، بيني گرفتگي و در موارد کمتري موجب عفونت ريه ميشود.
مخمر
درست به مانند برخي ديگر از باکتري هاي اين ليست که به سيستم هاضمه کمک ميکنند، مخمرها هم چنين هستند.
در تحقيق انجام شده بر روي موبايل هاي کارکنان مرکز سلامت در ترکيه، مشخص شد که 1.5 درصد از تلفنها، آلوده به مخمرها بودند. مخمرها قارچهايي هستند که ميتوانند تقريبا در همه جاي بدن زندگي کنند. آلودگيهاي مخمري موجب خارش شديد پوست و دستگاه تناسلي ميشوند. خبر خوش اين است که ابتلا به بيماريهاي ناشي از مخمرهاي موجود روي اسمارت فونها تقريبا ناممکن است.
کلستريديوم ديفيسيل
کلستريديوم ديفيسيل همان علت پشت اسهال است.
البته اين باکتري موجب بيماري هاي ديگري مثل تب، تهوع، دردهاي شکمي و از دست دادن اشتها هم ميشود. اين باکتري اغلب در بيمارستانها وجود دارد. (براي تميز کردن تلفن همراه خود ميتوانيد از الکل يا آب مقطر استفاده کنيد).
کورينه باکتري
کورينه باکتري شوخي بردار نيست. اين همان باکتر يبماريزاي ديفتري است. بيماري که باعث ايجاد اختلال در سيستم تنفسي افراد شده و موجب مرگ آنها ميشود. ديفتري در شکل سرما خوردگي ايجاد ميشود، به تب و لرز ختم شده و حتي در مواردي سکته قلبي هم همراه دارد.
خوشبختانه واکسيناسيون جلوي پيشرفت اين بيماري را گرفته است.
سودوموناس آئروژينوزا
سودوموناس آئروژينوزا تقريبا در تمامي محيط ها زنده ميماند. از تجهيزات بيمارستاني تا سينک ها، از استخرها تا دستگاههاي همراه شما. محققان نيجريهاي دريافتند که از بين باکتري هاي موجود روي 400 تلفن تست شده، اين باکتري بيشترين مقدار حضور را داشته است.
چيزي که سودوموناس آئروژينوزا را از ديگر باکتري هاي اين فهرست مجزا ميکند، مقاومت خارقالعاده آن پس از درمان آلودگي است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]